2015. augusztus 29., szombat

Azon gondolkodtam, hogy lehetne egy kisgyereknek elmagyarázni a rádióhullámok fogalmát, és ezzel a WiFi,...

Azon gondolkodtam, hogy lehetne egy kisgyereknek elmagyarázni a rádióhullámok fogalmát, és ezzel a WiFi, mobiltelefon, TV, stb. működését. Ha úgy vesszük, tulajdonképpen ez nem más, mint fény. Az emberi szem csak egy bizonyos tartományt képes ebből érzékelni, ami azt jelenti, hogy csak bizonyos színeket látunk. Ezen kívül még rengetegféle szín létezik. Ezeket a színeket használják a WiFi routerek, és a mobiltelefon adótornyok. Az ilyen színű fények sok szempontból máshogy viselkednek, mint a láthatóak. Például sokuk simán átmegy a falakon. Ha ebben a tartományban látnánk, akkor nem látnánk a falakat, nem látnánk a tárgyakat, csak az eszeveszett villogást, amit az adótornyok, a számítógépek és a mobiltelefonok keltenek. Ezek az eszközök villognak, és figyelik a többi eszköz villogását. Tulajdonképpen úgy kommunikálnak, mint ha ketten zseblámpával küldenének egymásnak morze jeleket. Valahogy így magyarázhatnánk el a rádióhullámok működését úgy, hogy egy gyerek is megértse.

#blog

9 megjegyzés:

  1. ez jo. en a fenyt meg ma sem ertem, hogy az micsoda.

    VálaszTörlés
  2. Én sokat olvasok kvantummechanikáról, és hasonlókról. A fény tényleg olyan valami, hogy ha teljesen meg akarnád érteni, belefájdulna a fejed. Szerintem úgy igazán nem is lehet megérteni. Fel lehet rá írni képleteket, meg lehet mondani, hogy ekkor-akkor mit fog csinálni, de elképzelni nem igazán lehet a fényt teljes valójában. Talán a fény nem is több, mint ezeknek a képleteknek az összessége. ;)

    VálaszTörlés
  3. Laszlo Fazekas  na ez megnyugtató :D

    VálaszTörlés
  4. A fényt közvetítő részecskék a fotonok, de a rádióhullámoknál mik a "kis fickók"?

    VálaszTörlés
  5. Ha elkezdesz fickózni, akkor jönnek a problémák. :) Amúgy mindig a fotonok, minden elektromágneses sugárzásnál.

    VálaszTörlés
  6. Robert Cartman András Oláh Amúgy ha már így belementünk, hogy mi a fény. Régen, még Newton idejében a fényt az éter hullámzásának gondolták. Azt mondták, hogy van valami mindent átható izé, ami olyan mint a víz, és ennek a hullámzása a fény. Aztán egyszer csak Einstein a relativitáselmélettel kinyírta az étert. Legalábbis a legtöbb helyen ezt olvastam, de sosem értettem, hogy ez miből következik. Aztán egyszer olvastam Einstein válogatott írásait, és úgy, szűrők nélkül lett sokkal tisztább az egész. Ő ott valahogy úgy fogalmazott, hogy a speciális relativitáselmélet miatt az étert lehetetlen kimutatni, így elveszíti a "fizikai realitását", és így tulajdonképpen a térrel ekvivalensnek tekinthetjük. Tehát ő úgy isten igazából nem vetette el az étert, csak átnevezte 'tér'-nek. Nála a tér hullámzik. Amúgy ugyanez történt az idővel is. A legtöbbeknek problémát jelent felfogni, hogy egy gyors űrhajóban máshogy telik az idő. Igazából csak az okozza a problémát, hogy mindenki ösztönösen a Newtoni időben gondolkodik, ami telik megállíthatatlanul, egy sebességgel, míg Einstein idejét a fizikai folyamatok elfolyásával mérjük. Nagy sebességnél egyszerűen minden fizikai folyamat lelassul, minden kölcsönhatás, stb. Ettől még maga az "absztrakt idő" nem telik lassabban, "csak" az órák lassulnak le. Szóval Einstein óta más dolgokat értünk tér és idő alatt, és ez okoz egy csomó kavarodást. És ez az egész különben jól mutatja az átlagember és a tudós gondolkodásának különbségét is. De igazából ezek mind csak a mankókról szólnak. Vízhez hasonlítjuk, részecskéhez hasonlítjuk, éter, tér idő, stb. Arra vannak, hogy elképzeljük a dolgokat. A fény az fény. Ezért jó a fizikusoknak. Nekik ezek csak képletek, azokon nincs mit vitázni, nem kell mit elképzelni, pont úgy írják le a valóságot, ahogyan az működik. Így valójában ez áll legközelebb az igazsághoz. Ezért is írtam, hogy a fény talán úgy a leghelyesebb gondolni, mint ezeknek a képleteknek az összességére.

    VálaszTörlés
  7. Krisztián Kovács öizé.
    Nem amiatt sistereg :-)
    Az csak simán a félvezető eszközök saját zaja:

    A jel a feszültség vagy az áram meghatározott időfüggvény szerinti változása. Ha ez a jel nem tartalmaz számunkra hasznos információt, akkor zavaró jelnek, röviden zajnak nevezzük. 

    Az erősítőben keletkezett zajok típusai:

    Termikus zaj
    Sörétzaj
    Villódzási vagy flicker-zaj

    VálaszTörlés
  8. Mivel a víz elnyeli a mikrohullámú sugárzást (ezen az elven működnek a mikrohullámú sütők), nehéz földi műszerekkel pontos észleléseket végezni. Ezért egyre növekvő mértékben használnak légköri és űrbeli eszközöket. A földfelszíni megfigyeléseket is többnyire magas helyekről végzik, mint például az Chilei Andok vagy a Déli-sarkvidék.

    Tehát még szándékosan is nehéz detektálni :-)
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Kozmikus_mikrohull%C3%A1m%C3%BA_h%C3%A1tt%C3%A9rsug%C3%A1rz%C3%A1s

    VálaszTörlés