2015. augusztus 18., kedd

Ez egy tipikus jelenlegi társadalom vs.

Ez egy tipikus jelenlegi társadalom vs. technológia probléma. Az önvezető autók megjelenésével egy rakás ember el fogja veszíteni a munkáját. A taxisok már most is ki vannak akadva az Uberre, pedig még szó sincs arról, hogy robotokra cserélik őket, és esélyük sem marad. De elveszíti a munkáját a kamionvezető, a buszvezető, a vonatvezető, sőt, idővel ki lesznek tiltva az ember vezette járművek az utakról. Ezek hatalmas embertömegek, és csak egy terület, ahonnan a technológia ki fogja szorítani az embert. Ezt a jelenlegi rendszerben nem biztos, hogy kezelni lehet majd. 

http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/5770-sok-problemat-szulhet-ha-osszeall-a-tesla-es-az-uber
http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/5770-sok-problemat-szulhet-ha-osszeall-a-tesla-es-az-uber

35 megjegyzés:

  1. Ez így van sajnos és mindig is így lesz, a technológia fejlődése újabb és újabb munkaköröket tesz feleslegessé, egyben viszont más, újabb lehetőségeket teremt. Bár ez nem vigasztalja azt, aki a gépek miatt veszíti el a munkáját és nem biztos, hogy 50-60 évesen szeretne új szakmát tanulni a nulláról.

    VálaszTörlés
  2. És itt kapcsolódunk a részemről #utópia  bejegyzéshez. Az ilyen jellegű fejlődések eredménye nem úgy forgatódik vissza, hogy a közjót szolgálja, ez is megmarad egy szűk rétegnél.
    Az Uber eleve arra épít, hogy a belépő saját magát zsigereli ki észrevétlenül.

    VálaszTörlés
  3. Szerencsere azert nem egyk percrol a masikra zajlik az esemeny. Uzenem a taxisoknak meg a tobbi sofornek, hogy mostantol szamitva meg van 10-15 evuk, hogy atkepezzek magukat. Akinek meg keves ez az ido, ...

    VálaszTörlés
  4. Ha jól emlékszem, az utóbbi néhány ezer évben ez volt a tendencia.

    VálaszTörlés
  5. Horváth Gyula de nem ennyire gyorsan.

    VálaszTörlés
  6. Az 50-es években 10 emberből 6 a mezőgazdaságban dolgozott, a maradék 4-ből 2 meg esztergályos volt. A CNC gépek meg a nagy teljesítményű traktorok és más mezőgazdasági eszközök (ma már vannak olyanok, amelyek sofőr nélkül mennek végig a táblán) mindegyikük munkáját elvették. 
    30 éve informatikust nagyítóval is alig lehetett találni és ha megnézed, ma kik dogoznak egy irodában, fele szakma szinte nem létezett egy-két generációval ezelőtt.

    A világ változik.

    VálaszTörlés
  7. Ráadásul - maradva az autóknál - munkahelyek teremtődtek. Régen volt szekér, konflis, fiáker. Most azok számának sokszorosa autó van, amelyeket gyártani, üzemeltetni, karbantartani, vezetni kell. 
    Ez a fejlődés meg most a korábban megteremtődött munkalehetőségekből vesz el, úgy, hogy nem teremt helyette másikat. A gyártás már megvan, tervezés nem igényel sokkal többet a meglévőnél, programozás szintén nem az a lépték.

    VálaszTörlés
  8. Attila Csongor Kiss a taxisok esetében ezt (laikusként) vitatnám, a mostani taxis társaságok sem a közjót képviselik, hanem a saját profitjukat igyekeznek maximalizálni, miközben persze munkát és megélhetést adnak a sofőröknek, de azt szükségszerűségből és nem altruizmusból teszik.

    Szerintem a jövőben is lesznek taxitársaságok, de az emberi munkaerő jelentős része nem a sofőrpark lesz, hanem az ügyfélszolgálat (ezt szerintem sosem helyettesíthetik gépek, ha panaszkezelésről van szó, vagy egyedi problémák megoldásáról).  És nyilván a robotpilóta rendszer fenntartása, üzemeltetése, karbantartása, fejlesztése is emberi munkát igényel, igaz teljesen más képzettség kell hozzá, de a jövő fuvarozó cégeinél sztem ezek a munkakörök lesznek inkább keresettek.

    A társadalmi hatást nézve pedig a szolgáltatást igénybe vevők jobban járnak a korrekt gépekkel, kiszámítható, megbízható fuvardíjjal és ami a legfontosabb (ha igaz), a kevesebb balesettel és biztonságosabb közlekedéssel.

    VálaszTörlés
  9. András Oláh ebben a tekintetben én maradéktalanul hiszek Szabad a taxi kalkulációinak. A mostani taxitársaságos konstrukcióban még kitermelhető a kocsi időnkénti lecserélése, az Uber rendszerében kalkulálva nem. 
    Az utas csak addig jár jól, amíg lesznek önmagukat kizsigerelő balfácánok eleinte még korrekt gépekkel.
    Én speciel a taxitársaságok közül is jobban szeretem például az egységes gépkocsi flottával rendelkezőket, mint a ki tudja milyen kocsival kiállókat. Uber az utóbbi.

    VálaszTörlés
  10. Attila Csongor Kiss én most főképp a robotsofőrökről beszéltem, ami az über-t is ugyanúgy fenyegeti, hiszen idővel szerintem törvény fogja tiltani az ember által vezetett személy és áruszállítást, mert összességében sokkal balesetveszélyesebb és több kárt okoz, mint a gépek. 

    Nem tudom amúgy hogy megy most, szinte sosem megyek taxival, überrel pedig egyszer sem mentem eddig, de elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben a kocsirendelő appban lehet preferenciának beállítani a kocsi típust (magán / dedikált flotta).

    VálaszTörlés
  11. András Oláh robotsofőrös flottát is egy Uber szinten extraprofittal meggazdagodott cég fog tudni indítani először, nem Taki bácsi...

    VálaszTörlés
  12. Az írás arról szól, hogy az Uber-nek saját önvezető autó flottája lenne. Szóval közvetlenül tőlük bérelnéd az autót.

    Abban sem vagyok biztos, hogy a fejlődéssel mindig keletkezik annyi új munkahely is, hogy mindenkinek jusson. Szerintem eddig a fejlődés nem volt ilyen rohamos, ezért el lehetett kenni a dolgot, de most ki fog buggyanni, és valamit kezdeni kell majd vele. Nem vagyok benne biztos, hogy erre ráilleszthető a "régen is ez volt, és nem lett belőle gond" modell.

    VálaszTörlés
  13. A tennyel nem nagyon lehet vitatkozni, hogy bizonyos munkahelyek csak azert leteznek vagy leteztek mert nem lehetett a munkat maskepp elvegezni. Ez igy volt es igy is lesz. 

    Ami viszont ennel erdekesebb az egy Asimov konyv kapcsan jutott eszembe (A mezitelen nap). Jelenleg el sem tudunk mas eletet kepzelni mint azt, hogy van egy munkank, ami kitolti a napunk nagy reszet. Maskepp nem lehet megelni, a gazdasag es az allam fenntartasanak ez az alapja. 

    De mi van akkor, ha a fejlodes egy olyan szintet kozelit meg, hogy a hagyomanyos ertelemben vett munka erteke lecsokken. A fejlodes tovabbi felporgetesehez sokkal inkabb kreativ elmekre lesz szukseg, nem ket kezu munkasokra. 

    Gondoljunk csak bele, milyen lenne az, ha mikozben az egyetemen tanulunk nem kellene egy barban felszolgalnunk estenkent csak azert, hogy eltartsuk magunkat, kifizessuk a lakbert, a tanulmanyi htelt es etelt vegyunk. Mi lenne ha minden energiankat arra fordithatnank hogy tanuljunk, es minden ami korulvesz minket azt a celt szolgalna hogy onmegvalositsd magad. En jelenleg webfejlesztesbol elek, amit egyebkent szeretek csinalni, de munka ido utan mar nem sok energiam marad a tanulasra, uj dolgok elsajatitasara. Pedig kell ha versenyben akarok maradni.

    Azert valasztottam a webfejlesztest mert jl fizetnek erte. De az igazi nagy regi vagyam az, hogy egy asztalos muhelyben dolgozzak. A sajat asztalos muhelyemben, minden idomet es energiamat arra fordithassam hogy fabol keszult dolgokat csinalok. Imadom a fa megmunkalast, a fa illatat.

    Kepzeljuk el, hogy nem munka alapu tarsadalomban elunk, a munka nem a gazdasag es az eletbenmaradas alapja. Akkor lehettem volna asztalos a kezdetektol fogva es talan olyan szintre fejlesztettem volna a tudasomat, hogy egesz nagy uzemmel rendelkeznek mar es siman egy rakas penzt keresnek. Es most gondoljuk ugyanezt vegig az elet minden mas teruleten. Egy sokkal bekesebb tarsadalomban elnenk. Ahol onmegvalositas es intelligencia van ott nincsenek haboruk, nincs emberoles. Igy volt ez az Asimov konyvben is. Egy olyan civilizaciot kellett felkeresnie ahol nincs karhatalom, nincs kormany, nincs gyilkossag es megis megoltek valakit. (remelem felkeltettem az erdeklodest:) )

    Szoval igen, szerintem ebbe az iranyba haladunk. Ha jol tudom hollandiaban mar 2 tartomanyban is bevezettek az alanyi jogon jaro fizetest. Tettek ezt azert szerintem, hogy az emberek masra koncentraljanak, ne csak a munkara. Az egyes ember fejlodese viszi elore a tarsadalom es a gazdasag fejlodeset is. Ez a gyokere mindennek.

    VálaszTörlés
  14. Azt, hogy a taxistársaságok tevékenysége mennyire hasznos az utasnak és a taxisoknak, nem nagyon tudjuk megítélni, mert ezen a területen sose volt igazán tisztességes és szabad verseny. Lényegében folyamatosak voltak a botrányok, a szállodáknál, a repülőtéren.  És persze van sok becsülettel és keményen dolgozó taxis, akik sok mindenbe bele voltak és vannak kényszerítve.

    VálaszTörlés
  15. Papp Zsolt ezzel egy baj van: ha megnézed a maunikasó széles nézőközönségét, akkor az a széles tábor jelentős része egyszerűen beülne a tévé elé sörrel a kezében és az égvilágon semmi mást nem csinálna (kis túlzással). Maximum néha feltankolná az önjáró fűnyírót. Ja nem, azt is a napelem tölti.

    VálaszTörlés
  16. Attila Csongor Kiss Az alapjövedelemhez szerintem mindenképp párosodnia kellene megfelelő oktatásnak, nevelésnek. Hogy érték legyen a kreativitás, és zavarjon a lustaság. Nevelés a racionalitásra, nevelés a kreativitásra ... Oktatási rendszer ... Mindig ide lyukadunk ki.

    VálaszTörlés
  17. Papp Zsolt én most pont a Kultúra regenyciklust olvasom Iain M Bankstól és ott is elertek ezt a szintet az emberek, nincs is pénz, mert minek, mindenkinek jut végtelen energia, hely és egészség. Az emberek játszanak. Vagy egy másik Lem regényben, már nem jut eszembe a neve, az univerzum legintelligensebb faja már arra a szintre jutott, hogy nem csinál semmit, csak fekszik a homokban. Tiszta Zen.

    Amúgy meg ha valakinek az az öröme, hogy egész nap Mónika show-t néz, felőlem tegye.

    Én sokszor eljátszom a gondolattal, hogy élnék a lottóötös után, de az biztos, hogy nem unatkoznék :-)

    VálaszTörlés
  18. András Oláh es azon is erdemes elgondolkodnod, hogy mi lett volna beloled, vagy mi lehetnel, ha nem kellene a napod nagy reszet munkaval toltened. Nem rosz mi? :)

    VálaszTörlés
  19. Papp Zsolt Két lehetőség van: van célod és dolgozol, nincs célod és belehalsz.

    VálaszTörlés
  20. Sancho Virág Attila és ha pont a céltalanság a cél? Vagy ha a cél elérése érdekében nem kell dolgoznod? Mármint ha dolgozás alatt olyan tevékenységet értünk, amit az ember nem akar csinálni, de mégis megteszi.

    Csilliárdosként például ugyanúgy kellene sportolni, hogy az ember megőrizze az egészségét, ha szeretné viszonylag sokáig kiélvezni az életet.

    VálaszTörlés
  21. Papp Zsolt hát igen, és ugye az egy dolog, hogy mit gondolunk mi most, mit csinálnánk, ha... és egy másik, hogy mit csinálnánk, ha tényleg. Lehet, hogy köszönő viszonyban sem lenne egymással.

    Most szentül meg vagyok győződve arról, hogy full értelmesen és hasznosan tölteném az időmet, de aztán lehet, hogy kiderülne, hogy totál nem és egy év múlva belehalnék a drogokba, vagy valami ilyesmi

    VálaszTörlés
  22. András Oláh Akkor is dolgozol, ha nem kell pénzt keresned. Csak más értelemben. Ha nincsen célod, és nem vagy termékeny, jön az apátia.

    VálaszTörlés
  23. Laszlo Fazekas igen, de nekem ez is utópiának tűnik. Egy egységes képességű és adottságú masszával gondolkodva működhet.

    De sem szellemi, sem fizikai adottságokban nem vagyunk egy egységes tömeg, és a lehetőségek sem egyenlőek.

    Részemről a feszültség és egyben az egész gátja abból adódik, hogy a társadalmi folyamatok lassabban zajlanak le, mint ahogy a technológia rohan, miközben a technológia mégsem tud megoldást, választ adni alapvető és fontos dolgokra.

    Van viszont válasz egy rakás látszatproblémára és zajlik ezeknek az iterálása, tucatszor lehúzása. Ebben részemről iskolapélda az Apple. Irdatlan pénzt lapátolt össze nekik az emberiség egy csomó olyan dologért, ami baromira nem létszükséglet és valójában senkinek nem lett tőle érdemben jobb az élete. Közvetlenül a termékektől sem, de magától a cégtől sem, még akkor sem, ha már USA nemzetgazdasági szinten is látható tényező a cég.

    VálaszTörlés
  24. Attila Csongor Kiss Azert az a csunya Apple keszitett eloszor egy igen jo kis telefont, ami semmi masra nem hasonlitott. Ennek kapcsan mas cegek is elkezdtek okostelefonokat gyartani es manapsag nagyon sok ceg foglalkozik ezzel, akik nagyon sok beszallitot es egyeb munkasokat alkalmaznak. Hogy hogyan lesz valami hasznos az nem feltetlenul ennyire fekete-feher.

    VálaszTörlés
  25. Laszlo Fazekas másik kérdés ami kicsit a bevándorláshoz is kapcsolódik, hogy állítólag a nem magasan képzett munkaerőből is hiány van, és ezt lennének hivatottak a bevándorlók pótolni. A fuvarozás teljes automatizálásával felszabaduló munkaerő is betölthetné ezeket a munkaköröket, igaz alacsonyabb bérért ami nyilván további feszültségeket okozna.

    Másfelől ha csak azért tartanánk fent a rendszert, mert régen is így volt, azzal hosszú távon oda jutnánk, hogy értelmetlen munkát fizetünk és amelyik ország így tesz, az hátrányba kerül azokkal szemben, akik meglépik a váltást.

    VálaszTörlés
  26. Én 43 éves fejjel, itt a szemetek láttára találtam rá egy másik világra, amivel szívesebben foglalkoznék, mint a digitálisra. Ugyanúgy fa, mint Papp Zsolt esetében, csak másik irány, a hangszerek világa. 

    Még hobbi szinten is csak minimálisak a lehetőségeim belekalandozni ebbe a világba, de komolyan örömmel váltanék valahol legbelül. Ezen is sokat gondolkodtam már, hogy miért. És döbbenetesen egyszerű a válasz: azért, mert egy hangszer elkészítésével valóban készül valami, még ha azon ugyanúgy lehet vitatkozni, hogy az létszükséglet-e. Ezzel szemben a gépek karbantartása, rendszerfelügyelet, kódolás az megfoghatatlan és elillan. Azt a gépet 5 év múlva kukázzuk, az a kód hasonló időintervallumon belül elavul, érvényét veszti, használhatatlan. 

    Viszont nagyon nagyon sokakat látok magam körül a való életben is a neten meg mégtöbbet, akiknek egész egyszerűen nincsenek ilyesmi vágyai, céljai. Megkérdezed mit csinálna lottó ötös esetén, 90%, hogy „elmennék világkörüli útra és soha többet nem dolgoznék".

    Mi párommal 1-2 hétre kicsit elvonulnánk egy hazai kis hegyi zsákfalu végére szusszanni és átgondolni, hogy miként alakítsuk ki a további munka feltételeit, kiket vennénk magunk mellé és mi férne bele a továbbinduló profilba. Ergo maradna a munka, csak már úgy, ahogy egyébként is szeretnénk csinálni.
    Én emellett kialakítanék egy kis műhelyet és tanulnék mester mellett. De ez már csak kiegészítő, hobbi maradna, egy ilyen szakmát nem lehet ilyen élesváltással hirtelen felszívni. Saját célokkal és külső kihívások nélkül farigcsálni meg csak vinné a pénzt.

    VálaszTörlés
  27. Papp Zsolt egyetértek, az Apple sok mindent adott szerintem, ha mást nem, azt a paradigmaváltást, hogy az user experience és design igenis számít és az emberek hajlandóak többet fizetni akár kevesebb funkcióért vagy gyengébb hardverért, ha cserébe az könnyebben használható és megbízhatóbban működik (idővel pedig, ha elhitetik róla, hogy megbízhatóbban működik és könnyebben használható, de ez már más kérdés).

    Viszont tényleg aránytalanul nagy lett az Apple előnye, amit ma már nem indokol szerintem a terméke minősége, az iszonyatos lendület viszi őket, innen szinte lehetetlen hibázni, még ha totálisan rosszul vezetnék a céget akkor is, de nem is vezetik rosszul.

    VálaszTörlés
  28. András Oláh A Nokia is igy gondolta :)

    VálaszTörlés
  29. Papp Zsolt jaja, igen, sosem szabad elaludni, bár most nincs a piacon olyan termék, ami annyira más paradigma lenne, mint az iPhone és az érintőképernyős okostelefonok voltak 2007-ben.

    VálaszTörlés
  30. Papp Zsolt előtte is voltak jól használható és internetezésre is képes telefonok. 

    Az Apple csak zseniálisan időzített az első telefonnal, amikor nőtt az igény a netre és a telefonokra, mobilitásra. (Gyakorlatilag minden létezett már korábban is, slide to unlockig bezárólag).

    Onnantól már csak ennek az iterációja zajlik, az élet nagy problémái szempontjából semmi különbség nincs az iPhone 1 és 6 között.
    A fejlesztéseik sem saját fejlesztések, túlnyomó részt megvesznek technológiákat vagy csak mások fejlesztéseit.

    De a lényeg, hogy ott a hegynyi pénzhalom, amiből semmi nem forgatódik vissza a közjóba. (Ez is inkább az #utópia  bejegyzéshez passzolna.)

    És igen, ezzel teremtődtek munkahelyek is, láttuk a hullafáradt szalagmunkás képeket, és olvastam Czira Attila élményét hasonló, de a távolkeletieknél sokkal jobb feltételek közül.

    Ez az egész telefonosdi lényegi dolgokon, amiket Laszlo Fazekas feszeget, azokon  nem változtatott.

    VálaszTörlés
  31. Most csak az Apple iPhone-jához. Hogy övék-e az érdem, vagy csak jókor jöttek elő vele, azt most hagyjuk, de maga a termék, és amit elindított, az igen is forradalmi. Messze nem csak egy internezésre képes telefonról van szó. Sokkal többről, legalább akkora forradalomról, mint, ami a PC volt. Az kihozta a légkondicionált termekből a számítógépet és sokak számára napi használati eszközzé tette. Az iPhone mindenkinek a zsebébe tett egy univerzális számítógépet, ami egy sok mérőeszközzel felszerelt laboratóriumot és stúdiót vezérel. Ez teljesen megváltoztatta a kapcsolatunkat egymással, és a világgal. Egész máshogy értesülünk a világ dolgairól, akkor is látok videót a tegnapi özönvízről, ha a tévéstábok moccani sem tudnak, azt is látom, hány réteg festék van Attila Csongor Kiss erkélyrácsán, és milyen bagoly takarja a gitárján a lyukat. És persze ezek akkor is így vannak, ha az esemény a világ másik végén történik, lásd kínai robbanás, amiről a tévék ugye eleve nem tudnának élő egyenesben közvetíteni.
    De ugyanilyen forradalmat jelent az egészségügyben az, hogy ami azelőtt csak hosszas szervezéssel egy napra volt megoldható (24 órás vérnyomásmonitor, például) az ma akár folyamatosan is és mindenkinek azonnal megoldható (lesz nemsokára).

    Szóval az okostelefon nagyon is forradalmi változás volt. Hogy az Apple megérdemelte-e azt a sok adózatlan pénzt, és hogy mit kezd vele, az más kérdés.

    VálaszTörlés
  32. Ezt azért nem nevezném forradalomnak, és nem is az Apple csinálta. Ahogy a PC sem a semmiből született (én együtt nőttem fel az elérhető számítógépekkel: HT1080Z, ABC80, Commodore, Atari Sinclair stb.) - mindegyik hozzátett valamit ahhoz, hogy a számítógépek az életünk részévé váljanak.
    Az, hogy ma a számítógép a PC-t jelenti, nem a terméknek, hanem a marketingnek, és a cégek üzletpolitikájának köszönhető (Amiga pl. szinte minden területen megelőzte a PC-t).

    Mobil fronton ugyanez volt e helyzet, szerintem mindannyian emlékszünk a Pocket PC vagy PDA kategóriára, hol volt már érintő képernyő, GPS, netezési lehetőség stb. - már az Apple előtt. Technológia téren az Apple ehhez nem sokat tett hozzá, a marketing, az üzletpolitika volt az, aminek leginkább köszönheti a sikerét (jól látszik ez azon, hogy a legtöbben úgy állnak sorba éjszaka az új iphone-ért, hogy nem is tudják pontosan, mit fognak vásárolni).

    VálaszTörlés
  33. Árpád Erdős a sorbanállás szerintem nem a marketing következménye, hanem a forradalomé, amit tényleg megcsinált az Apple, nem azzal, hogy olyant hozott létre, ami még egyáltalán nem létezett korábban, hanem azzal, hogy azt úgy rakta össze, amire még nem volt példa. Innen a lendület, ami ma is viszi őket. Ez az, amit pl az Apple Watch-ból hiányoltam

    VálaszTörlés
  34. PC-n nem az IBM PC-t, hanem a személyi számítógépet értettem. Hogy pontosan melyik mennyire járult hozzá, hogy a számítástechnika pár ember lyukkártyás bohóckodásából az életünk része lett, az nem annyira fontos. Az okostelefont is sok minden előkészítette, de az áttörést az iPhone érte el, ez elég egyértelmű. Hogy ez marketing volt, vagy technológia vagy dizájn az mindegy, az eredmény a fontos(*). Persze ma már nem az iPhone a lényeg, hanem a rengeteg okostelefon az emberek zsebében, aminek a zöme amúgy androidos.

    (*) Én egyébként a dizájnra fogadnék, mint legfontosabb elemre.

    VálaszTörlés
  35. Én sem vagyok nagy Apple rajongó, de én is azt mondom, hogy az "okostelefon" kategóriát ők teremtették meg. Voltak PDA-k, volt kommunikátor, WinCE, sokminden, de nem igazán tudta megvetni a lábát. Az iPhone után lett ebből külön kategória, és onnantól kellett mindenkinek ez. Ha a Google jön ki előbb az Androiddal, akkor lehet, hogy övék a dicsőség, mivel nem feltétlenül a technológiáról van szó. De tény, hogy az Apple jót lépett jó időben, így szerintem is ők csinálták meg a forradalmat.

    VálaszTörlés