2015. szeptember 6., vasárnap

"A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta...

"A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken."

http://www.alternativenergia.hu/itt-a-solarwindow-az-elso-energiatermelo-ablak/72977
http://www.alternativenergia.hu/itt-a-solarwindow-az-elso-energiatermelo-ablak/72977

4 megjegyzés:

  1. Nekem itt a számok nagyon nem stimmelnek. Megnéztem pár napelem adatait (méret, teljesítmény) és az jött ki, kb. 150W energiát tudnak szolgáltatni négyzetméterenként. Mivel a hatásfokuk állítólag 15% körül van, és négyzetméterenként (nap sugaraira merőlegesen) kb.1kW energia esik be a Földre, ez stimmel is. Az 50-szer nagyobb teljesítmény kb. azt jelenti, hogy a beeső 1kW teljesítményből 8kW energiát nyerünk ki, ami kicsit ellentmond a fizikai ismereteimnek. Plusz a fény komoly részét átengedi, ami szintén fizikai ismereteim szerint azt jelenti, hogy abból nem nyer ki energiát. Szóval erősen megkérdőjelezném a cikk valóságtartalmát.

    Emellett nem tudom mi értelme erőltetni az "átlátszó" napelemeket. Ha már minden talpalatnyi tető napelemekkel lenne lefedve, és szűkében lennénk a helynek, akkor még csak-csak...

    VálaszTörlés
  2. Ezen én is gondolkodtam, hogy hogy lehet ennek nagyobb a hatásfoka. Szerintem valahogy úgy jöhetett ki, hogy ablakból nagyobb felület van, mint tetőből. Bár mondjuk ez sem minden esetben igaz, de mondjuk egy sokemeletes felhőkarcolónál pl. már szempont.

    VálaszTörlés
  3. A hatásfok szerintem független a mérettől.

    VálaszTörlés