2015. szeptember 6., vasárnap

Persze, csórók vagyunk, meg örüljenek, hogy nem lövik őket, meg kell mi hajléktalanjainknak (nekik sem segítünk),...

Persze, csórók vagyunk, meg örüljenek, hogy nem lövik őket, meg kell mi hajléktalanjainknak (nekik sem segítünk), stb. De ez azért ha jobban belegondolunk nem egy nagy dolog. Egy húgyszagú, mocskos pályaudvar helyett kipucoltak egy helyet, és odahordtak pár tábori ágyat. Nem hiszem, hogy olyan nagyon sok millióba van ez. A baj az, hogy ez egész világ erről beszél, és mindenki ezekkel a képekkel azonosítja később Magyarországot. Szóval kicsit odafigyelhettünk volna erre, nem is ő miattuk, hanem magunk és az ország imázsa miatt. Abból a 300 millióból, ami elment felesleges plakátokra, és abból a másik sok millióból, ami elment felesleges kerítésre, pont lehetett volna normálisan kezelni ezt az egészet. Tehát nem kellett volna elvenni sem a hajléktalanoktól, sem a kórházaktól, sem a szegényektől, sem a standionoktól, kisvasúttól, sehonnan. Csak máshogyan felhasználni, amit erre volt. De nekünk más az értékrendünk. A mi országunk most sok ember szemében szerintem egy nagy Keleti pályaudvar. Egy húgyszagú putri, mogorva emberekkel, akik kintről köpködik a bent lévőket. Szerencsére azért olvasni itt-ott azokról is, akik segítettek, ételt vittek, stb. ami kicsit azért árnyalja a képet. Hát ennyi. És itt most nem a menekültekről van szó, hanem az országimázsról ...   

És itt van mindennek az eredménye: http://hvg.hu/vilag/20150905_Ki_Magyarorszaggal_az_EUbol__orjong_a_n - Ki Magyarországgal az EU-ból

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/osztrak_magyar_kormany_menekultek
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/osztrak_magyar_kormany_menekultek

32 megjegyzés:

  1. E mellett azért még mindig áll, hogy a plakátok és a kerítés árából (amik tényleg teljesen feleslegesek voltak) kicsit javítani lehetett volna a helyzeten.

    VálaszTörlés
  2. Laszlo Fazekas Vannak táboraink, ahova lettek volna szívesek befáradni (és ami egyébként nem börtön, ki- be járhatnak nyugodtan) napi étkezést, ellátást, orvosi felügyeletet, unaloműző és pszichológiai (a háború miatti) foglalkozásokat kapnak. Ja, az büdös, nekik GerMoney kell. Hát menjenek.

    Amúgy igen, felesleges volt a plakát és a kerítés is, máshol is lett volna helye, pl. a sokszor emlegetett egészségügyben.

    VálaszTörlés
  3. Tamás Nagy Például arra a táborra gondolsz, amiről a miniszterelnök azt mondta, nem fogják bővíteni, hanem felszámolják?

    Sajnos uniós szinten elég bénán kezeltük ezt a történetet, de jó lett volna, ha ebben a bénázásban kevésbé járunk az élen. Jön az ős, a tél, az talán visszafogja az áradatot, és tudjuk rendezni a sorainkat. Nagyon jó lenne. De amíg mindenki csak át akarja tolni a problémát a másik (ország) térfelére, addig ez nem fog menni.

    VálaszTörlés
  4. Máshol sem jobb a helyzet, még ha akad is 1-2 ilyen, mint a fenti minta képen. Az itt felállított sátras helyek is patikán néztek ki, amíg tele nem szemetelték maguknak, s ugyanezt látni német, francia helyeken is. Calaisnál csordákban rohangálnak a kamionok közt és a környék tiszta gané tőlük. Ezt sem kellene kifelejteni a teljes képből, teljesen érthető, hogy képtelenség szállodai körülményeket biztosítani, pláne, ha igénytelenül maguk alá szemetelnek.
    Az is tény, hogy amit ellátmányként kapnak, annak jelentős részét egyenest górálják a kukába. Az is nonszensze, hogy a rendőr odaadja neki a göngyölegnyi ásványvizet, amit azzal a lendülettel be is basz a vágányok közé. Azt az én adóforontjaimból pocsékolja el, ezzel tőlem nem fogadja el a cuccot, amiért nekem magamnak meg kell dolgozzak és nekem sem mindig telik a palackos víz luxusára...

    Ha meg a regisztráció EU előírás, akkor döntsék már végre el, hogy vasaljuk ki belőlük, vagy anélkül nem engedik ők sem be őket.

    A rendőrök segítőleg vannak kint, ráadásul saját maguktól is védeni kell a menekülteket, itt, a nyugiban is képtelenek balhék nélkül meglenni, vagy csak a sínek közti agonizálásból kell kirángatni őket.

    Szóval hiába nem a legideálisabb a helyzet és a körülmények, de nem igaz, hogy üldözve lennének és nincsenek ellátva, viszont úgy tűnik, mintha kicsit sem akarnának az itteni (EU) szabályokhoz igazodni és részt venni a saját sorsuk jobbításában (minimum nem szemetelek pl magam alá). Sajnálom meg támogatom őket, de ehhez ők is közre kell működjenek. Anélkül olyanok, mint a jegy nélkül a közteresekkel szemben színházi vergődők.

    VálaszTörlés
  5. Horváth Gyula Pl. arra a táborra, aminek a létszáma az osztrák határnyitás hírére lefeleződött egy fél nap alatt (Debrecen).

    VálaszTörlés
  6. Mert mi, európaiak sose szemetelünk, a kutyáink után összeszedjük a szart, a stadionokat makulátlan tisztaságban hagyjuk hátra a meccsek után. A sziget maga a patyolat a fesztivál után.

    A karton vizet is úgy dobták a sínek közé, hogy előtte pontos tájékoztatást kapta mindenről ami velük történni fog, flottul ment minden, nem terelték be őket a vonatba, amit aztán nem állítottak félre, hanem suhant velük a vágyott cél felé.

    Kétségbeesett, szinte teljes létbizonytalanságban lévő emberekről beszélünk. Ezt azért figyelembe kell venni. Mindig az erősebb, jobb helyzetben lévő csoporttól várjuk el először a korrekt magatartást, aztán a gyengébbtől. És a megoldásokat együttműködő módon keressük. Ez a vesszőparipám, de nem sokszor látom megvalósulni :-( Sokkal inkább a felfele nyal, lefele tapos, és az erősebb kutya baszik elveket.

    Kár, mert nem sok kellett volna, hogy ez a történet arról szóljon, milyen okosan, humánusan kezelték a magyarok a menekültügyet.

    Szerencsére eddig nagy baj nem történt, nem volt például olyan vihar Pesten, mint pár hete. És akik tényleg a menekültek közelébe kerültek, nyugodtak voltak és felelősségteljesen viselkedtek. A rendőrök is és a civilek is. Nagyon tisztelem őket ezért.

    VálaszTörlés
  7. Pontosan, a minimális rendet elvárnám a hazai dolgok kapcsán is, a menekültektől sem várok semmivel többet, sőt, tényleg csak a minimumot.

    Az élelem, víz elhajigálása kapcsán részemről semmi nem mentség. Az kőkeményen érték, erőforrás. Azzal nem demonstrálunk meg prideolunk.


    A szabályozások megfelelőségén lehet vitatkozni, de ha annak a betartatását olvassák a fejünkre, akkor a szabályozás legyen már a hülye, ne mi.
    Részemről undorító, hogy az egész EUnak fogalma sincs, hogy mit kezdjen az egész szituval, de az egységes megoldás keresése helyett inkább sárdobálás megy a bejárat felé, elfeledve és elfedve, hogy a nappaliban sem tudnak mit kezdeni érdemben.

    Zsuzsi leírta, hogy ekkora léptéknövekedés egyszerűen kezelhetetlen, nem bírják a hivatalok, ügyvédek, tolmácsok és az önkéntesek sem. A rendőrök is túl vannak hajszolva országosan. Akik nincsenek ázvezényelve, azok meg helyben kell a normál menethez képest többet helytállni.

    A sajtó meg szintén elgondolkodhatna, hogy semmi nem számít alapon mindenből kattintásvadászatot csinál, akár a helyzet ferdítésével is, vagy tényszerűen megmutatja a helyzet kezelhetetlenségét és az érem mindkét oldalát. (Lásd a sínekre vetődöttet is be lehetett úgy mutatni, hogy a rendőrök brutálisan léptek fel, miközben csak kibányászták a sínekről.)

    VálaszTörlés
  8. És egy kis adalék: http://index.hu/belfold/2015/08/31/menekultek_bevandorlok_krizis_percrol_percre/11_ezer_magyarorszagrol_erkezo_menekult_ment_ausztriabol_nemetorszagba_szombaton/

    Azok osztják az észt meg példálóznak a magatartásukkal, akik maguk is amint van rá lehetőségük, tovább passzolják a menekülteket. Nem is keveset. Szóval az igazság árnyaltabb annál, hogy mi mit rontottunk el. Ez össznépi, EU-s melléfogás a javából.

    VálaszTörlés
  9. Abban nincs vita, hogy uniós szinten rosszul kezeljük az ügyet.

    Abban már inkább van, hogy, ja, ha a sógorok is csak az észt osztják, akkor tömjénezzük mi magunkat, hogy milyen fasza gyerekek is vagyunk. Mi a fenéért nem bírjuk elfogadni, hogy olykor hibázunk? Mi a fene gátol meg minket a minimális önkritikában is? Mi a fenéért mutogatunk mindig másokra bármilyen gond is jön elő? Törölve, ezt hagyjuk, semmi értelme sincs erről beszélni.

    Ettől még mi megpróbálhatnánk a lehető legjobban kezelni, és az együttműködő megoldásokat keresni. A menekültekkel is, a szomszédainkkal is, és az Unióval is. Sajnos nem ezt tettük. Nem írom le, a történteket ti is ismeritek.

    A palackdobálós részletet meg hagyjuk, nagyon apró jelentéktelen részlet ez a történethez képest.

    A sajtónak mit kéne tenni? Ismerteti a helyzetet, azt, amit lát belőle. A hangnem bíráló ugyan (bőven van miért), de nagyjából normális.

    VálaszTörlés
  10. A menekültválság kezdetén (javában folyt már, de akkor csináltunk belőle nagypolitikát) a miniszterelnök azt mondta, az Unió ne írjon elő semmit, hagyja az országok saját hatáskörében az ügy kezelését. Akkor mi mindent meg fogunk tudni oldni. Nekem ez nem tűnik egy együttműködő szándék kifejezésének.

    A kerítés a szerbekhez tolná át, illetve tartaná ott a problémát, ami szintén nem túl együttműködő megoldás.

    Kvóták élből azonnali elutasítása, pedig elég mókás számocska, amit ránk jutna.

    A menekültekkel magukkal való együttműködés hiányáról már nem is beszélek. A civilek persze együttműködnek, de a közigazgatás nem, illetve alig, és ellentmondásosan.

    VálaszTörlés
  11. Horváth Gyula A kvóta eleve mókás dolog, tekintve, hogy a nagy részük németbe akar eljutni. Hiába zárod be őket Portugáliában, ha onnan minden erejükkel azon lesznek, hogy visszajussanak.

    VálaszTörlés
  12. Tamás Nagy Akar, de nem tud. A meccsekre is sokan ki akarnak menni, de nem mindenkinek jut jegy, ők a sörsátrakban felállított kivetítőkön nézik a meccset.

    El lehet ezt magyarázni nekik, és egy átlátható, méltányos és nyilvános eljárással eldönteni, ki hova kerül.

    VálaszTörlés
  13. Horváth Gyula El lehet. Az már más kérdés mennyire érdekli őket.

    VálaszTörlés
  14. Valamennyire biztos, ha másutt nem foglalkoznának velük. Egy próbát megérne. Sokkal nagyobb gond, hogy az összes kvóta együtt lényegesen kisebb, mint a várható menekültek száma.

    VálaszTörlés
  15. Az elején vagy nem látszott, hogy ekkora lesz a lépték, vagy már akkor lehetett tudni, hogy a szabályozás működésképtelen.

    Kerítésnek a hivatalos mederbe terelés lenne a feladata, ami éppúgy nem működik, mint a kívül tartás, így ezt nem tudom az együttműködés hiányaként értelmezni.

    Kvóta fentiek szerint szintén működésképtelen elképzelés, nincs szinkronban azzal, amit a menekültek AKARNAK.

    A menekültekkel együttműködés az apparátus létszáma miatt nem működik, pedig korábban, a szokásos mennyiség mellett még jól működött. Nem egyszerű ekkora igényhez igazítani a hivatali hátteret.
    Plusz az együttműködéshez hiányzik a menekültek hozzáállása, ők csak AKARNAK. Az meg nincs összhangban a lehetőségekkel.

    VálaszTörlés
  16. Attila Csongor Kiss A baj az, hogy te hiába nem tekinted az együttműködés hiányának a fentieket, azok, akikkel együtt kéne működni, azok bizony annak tekintik. A szerbek is, az Unió is, a menekültek is.

    Na persze azt már megszokhattuk, hogy mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter.

    VálaszTörlés
  17. Persze, mert nekik perpillanat még egyszerűbb mutogatni és dobálózni. Közben meg ha valóban nem működsz együtt (regisztráció nélkül engeded át a menekülteket), akkor be sem engedik őket, ha meg tartod a szabályokat, akkor meg hogy merészelsz így bánni velüket kiabálnak rád. Ez valahogy nem kerek. Ügyesen terelik, nehogy az kerüljön a sajtóba, hogy ők sem tudnak mit kezdeni.

    VálaszTörlés
  18. A kvóta a németek legfőbb menedéke ebben a helyzetben, mivel a nagy részük oda akar menni. Ha elfogadják a kvóta rendszert akkor jó eséllyel ha 1 millió menne oda, akkor szétosztás után maradhatna pl. 100 ezer akiket be kell fogadniuk. Akárhogy nézzük, ez számukra nyerő lenne, mindenki másnak azt mondanák: szolidáris vagy. Közben lehet 1 ezer helyett 10 ezret kell befogadniuk a többi országnak egyenként (mert ugye ha hagynánk őket, nem maradnának ott többen az előbbi számnál).

    Szóval ez egy komoly politikai játszma most.

    VálaszTörlés
  19. Attila Csongor Kiss Nyilván minden kormány és politikus festi magát, ahogy tudja, mert a helyzet nagyon nehéz, a megoldások sok választónál nem lesznek népszerűek. Ránk viszont nem a regisztrálás miatt kiabálnak, hanem azért, mert a regisztrálást követően, nagyon nem tudtunk mit kezdeni a helyzettel.

    Tamás Nagy A kvóta az elsőre kitalált számok szerint nekünk nagyon kedvező lenne, 1200 ember befogadása nem lehet gond. Az más kérdés, hogy a kvóták összege messze elmarad a menekültek számától.

    VálaszTörlés
  20. Horváth Gyula Lehet 1200 sem maradna, ha simán tovább engednénk őket.

    VálaszTörlés
  21. Lehet. Nem tudom.

    Én azt gondolom, hogy ezt a problémát mi, egyedül nem tudjuk megoldani. Sőt, semelyik uniós ország se. Nagyon okosan kéne cselekedni, az érintett nem uniós országokat is bevonva.

    Tudomásul kell venni, hogy azt semelyik ország se fogja szeretni, ha az egész problémát a nyakába akarjuk varrni. Ezért nem megoldás a kerítés, és a menekültek Unión kívül tartása. Mert azok az országok se bírnak ennyi menekültet ellátni, egyszerűbb nekik továbbengedni őket. Dublin 3 se köti őket.

    VálaszTörlés
  22. Regisztrálás után mit kell kezdeni? Automatikusan húznak tovább.

    VálaszTörlés
  23. Húznak, de húzás közben megálltak pár ezren, és leheveredtek pár napra a Baross téren, más részük meg felszállt egy Bicskére menő vonatra, hogy megnézzék az ottani, festői környezetbe épült menekülttábort. Más részüket nem szállt fel a vonatra csak a jegyüket vették meg, ezzel is összezavarva a MÁV munkáját.

    A menekültek egy részét táborba viszik, ahonnan olykor ki lehet menni, olykor nem. Vagy mégis, de közben olyan hírek vannak, hogy mégse. Másokat nem visznek a táborokba, hanem szélnek eresztenek.

    Az embercsempészetet ellen alig történik valami, amíg az osztrák autópályás tragédia meg nem történt, addig szinte semmi nem volt.

    Talán én várok túl sokat, de szerintem ennek nem így kellene történnie. Lehetne sokkal szervezettebben és humánusabban. És ne felejtsük el, hogy, ami jól ment ebben a dologban, azt zömmel a civilek csinálták. Ők osztottak ételt, takarót, matracot a földön alvóknak. Ők adtak orvosi ellátás, és adományokból vitték a gyógyszereket. Ők adtak egyáltalán valami értékelhető tájékoztatást, de persze ők nem tudják mi lesz, mit fognak épp aktuálisan megengedni.

    VálaszTörlés
  24. A regisztráltakat állították meg vagy a regisztrálatlan tömeget? Utóbbi nem csoda. Plusz a regisztráció sem azt jelenti, hogy már mehet tovább.

    VálaszTörlés
  25. Horváth Gyula Ezt a táborokban is megkapják.

    VálaszTörlés
  26. Saját szememmel láttam és itt le is írtam, rendőrök kísérték őket a vonathoz, amivel városon belül közelebb jutnak a táborhoz.
    Azóta ehelyet hajnalban (amikor leginkább vándorolnak) két különjárat busz van nekik direktben a táborhoz.

    Az egy másik kérdés, hogy milyen meglévő és leszervezett lehetőséggel élnek, és mennyien csámborognak inkább a saját fejük után, mert megtehetik és mert úgy biztos jobb, tehát úgy akarja.

    VálaszTörlés
  27. Persze, nem egyszerű fekete/fehér dolog ez, de azért abban szerintem mindenki egyet ért, hogy a plakátos-szögesdrótos pénznek lett volna jobb helye (gyakorlatilag tiszta pénzkidobás volt), és hogy lehetett volna ezt jobban intézni. Amit az intézkedéseinkkel a külvilág felé kommunikáltunk, az nem vet ránk túl jó fényt. Ugyanezeknek az erőforrásoknak másféle felhasználásával sokkal jobban jöhettünk ki volna a dolgokból.

    De a legnagyobb tanulság nekem nem is ez, hanem hogy az emberek milyen könnyen összemosnak dolgokat. Pl.:

    - Az, hogy egy problémát globálisan hogyan kezelnek, nem egyenlő azzal, hogy lokálisan hogyan kezeljük a saját lehetőségeinkhez mérten. Tehát az, hogy nehéz ennyi emberrel mit kezdeni, és mindenki töketlenkedik, még nem szentesíti a gyűlölködő plakátjainkat, és a drótkerítésünket.

    - Attól még, hogy ezek az emberek problémát okoznak nekünk, nem kell automatikusan utálni őket. Ők sem jószántukból vannak itt.

    - És ami a legfontosabb. Egy több ezres embercsoportot nem lehet pár ember alapján minősíteni. Sok ezer ember közül volt pár, aki kaját dobált, utcára szart, stb. és máris leprimitívállatozzuk az összeset.

    VálaszTörlés
  28. Közben nyugaton is megvolt a szögesdrót lightos analógiája, ez a határzár, amit érdekes módon mi nem tehetünk meg.

    Hogy felesleges és rossz üzenetű, az nem vitás. Én javarészt pont ellenkező hatását láttam, mint ami az üzenete volt.

    Senki nem primitívállatozik, de megemlítendő az érem ezen oldala is. Lehet ezt azzal bagatelizálni, hogy keleten vér folyik itt meg a szeméten vagyunk kiakadva pl. Igen, mert itt nem folyik vér, nyugi van, hétköznapi norma más. És sajnos nem csak párukról van szó, a legtöbb hírbeli képen ott a gané körülöttük szanaszét. Nyilván nem ez a legfontosabb, de azért szembeötlő dolog.

    S mindezzel nem szeretem őket kevésbé, nem vonom kétségbe, hogy rengeteg a probléma látszólagos részletekben is és pláne nem mondom, hogy ez így jó és nem kell megoldás, csak kicsit kezd egyoldalúnak tűnni az egész megítélése. 

    Természetes, hogy magunkkal szemben is várunk el dolgokat a téma kapcsán, az országtól és az EU-tól is, de lennének elvárások és előírások a menekültekkel szemben is.

    VálaszTörlés
  29. A szemetelésre nagyon szép példa volt egy kép a parlamenti ülésteremről. Gondolom ezzel többet nem is kell foglalkozni, a szemetelésnek semmi köze a kulturáltsághoz, egyedül a helyzethez van köze. Ennyi ember mindig, mindenütt szemetel.

    A menekültekkel szembeni elvárásokkal is egyetértek, csak nekem mániám, hogy az erősebb, jobb helyzetben lévő félnek mindig toleránsabbnak kell lenni. Először a bizalmunkat kell megszerezni, aztán az együttműködésre rávenni őket. És ezt nagyon rosszul csináltuk. Nemcsak mi, az Unió is.

    Ja, és az együttműködés az ugye nem az, hogy a másik fél mindenben azt csinálja, amit mi mondunk. Hanem, azt, amiben közösen megegyezünk. Persze a megegyezés során lesz, amiből mi sem fogunk engedni, amihez ragaszkodunk.

    Amúgy a pénteki meccs alatt néhány "szurkoló" nagyobb felfordulást csinált Pesten, mint a menekültek eddig összesen. Vagy legalábbis döntetlenre hozták a debreceni balhét.

    Azt meg továbbra sem látom, mi lesz a majd egymilliónyi menekülttel, ha sikerül is megállapodni a kvótákban, mert azok csak a töredékét teszik ki ennek. És persze közben az érkezők lassítása, ellenőrzése is fontos lenne. Nem hiszem, hogy az IS így akarja a katonáit az Unióba csempészni, de azt igen, hogy bőven van köztük balhés, problémás ember. Hiszen ennyi európaiból is bőven lenne jó pár balhés.

    VálaszTörlés
  30. Szemét tényleg túltárgyalva, tényleg nem is lényegi dolog.

    Toleranciában is igazad van, erről szól legfőképp a dolog. Mindkét oldalon. Értem, hogy rohadt nehéz még tűrni egy ilyen út után, ami idáig vezetett és főleg a kiinduló állapotot figyelembe véve.

    De közben akárhogy is nézem még az itteni legszarabb körülmények is messze jobbak és főleg biztonságosabbak, mint amit el tudunk képzelni  - nem, szerintem elképzelni sem tudom valósan - a szíriai helyzetről látott képek és videók alapján. Ahhoz képest ez itt már emberi, még ha nem is a lehető legideálisabb. 

    Részükről is kell tolerancia, hogy helyben (EU) kezelhető maradjon az ügyük. Itt sem szórakozásból megy az adminisztráció, nem hobbiból strázsálnak a rendőrök stb stb, hanem akárhogy is nézem miattuk, értük, az ő érdekükben is.

    A terrorveszélytől én sem tartok jobban, nyilván ekkora tömegben könnyebb lenne bejuttatni bármire felkészült egyedeket is, de nem egy példát láttunk már rá, hogy enélkül is megoldják, ha akarják. 
    A félelmet viszont fenn akarja tartani a terrorista bagázs, terjeszteni akarja, én meg nem vagyok hajlandó félni, mert azzal már célt érnének. Persze, lehetőségként megfordul az ember fejében, de elszomorít, hogy ezzel is tudatos riogatás zajlik pitiáner érdekekből (legyen az akár csak kattintás vadászat).

    VálaszTörlés