2015. szeptember 12., szombat

Valószínűleg nem Einsteintől származik.

Valószínűleg nem Einsteintől származik. Mostanában minden agyas (vagy annak gondolt) feladatra, idézetre, akármire ráfogják, hogy tőle való, de szerintem ilyen "világi" dolgokkal nem fárasztotta magát az öreg. Amúgy a feladat jópofa. Tipikus kezdő programozós feladat, mondjuk backtrack-re. Olyan mint a "tegyünk ki 8 lovat úgy a sakktáblára, hogy ne üssék egymást", és társai. 

http://www.origo.hu/tudomany/20150911-einstein-fejtoro-lewis-carrol-ket-szazalek.html
http://www.origo.hu/tudomany/20150911-einstein-fejtoro-lewis-carrol-ket-szazalek.html

25 megjegyzés:

  1. a 8 lovas trükk ha jol emlékszem 5 perc alatt megvolt oldva. :-)

    VálaszTörlés
  2. Puff, majdnem föladtam, aztán a videón a srác megint emlegette a 2%-ot, amire berágtam, és megint nekimentem :) Nem tudom, elég logikus volt-e a megoldásom, de ugyanazt az eredményt kaptam :-D

    VálaszTörlés
  3. Mar a feladvany is rosszul van megfogalmazva! Ha minden lako egyfajta cigarettat sziv, cefret iszik, akkor nem szivhatnak, ihatnak kulonbozo fajtat. Egyfajta, egyforma, ugyanolyan ezek a szavak mind ugyanazt jelentik.

    VálaszTörlés
  4. Nyilván sietve fordította a cikkíró, hogy meglegyen a karakterszám. azért a végére meg lehet érteni, de igen, ott én is fennakadtam, hogy ezt most hogy is kéne érteni...

    VálaszTörlés
  5. A cikkíró nincs a 2% - ban, ne bántsátok :-)

    Azért nem szeretem az ilyen cikkeket, mert azt sugallja, hogy a logikus gondolkodás valami ritka dolog, és akinek nem adatott meg, annak kár is erőlködni. De ez messze nem így van. Ez egyfajta feladat, amire van megoldási módszer, mint a másodfokú egyenletre a megoldóképlet. Akinek elmondják, az tudja, akinek nem, az lehet, hogy nem jön rá magától. Az is lehet, hogy az emberek 2%-a magától meg tud oldani ilyen feladatot, de akkor is sok függ az előtanulmányaitól.

    VálaszTörlés
  6. Horváth Gyula Abszolút. Ez olyan mint az IQ-tesztek, ott is a legtöbb kérdés valami specifikus megoldási módszert igényló logikai feladvány: sorozatok, effélék. Ez pedig tanulható, gyakorolható, mégis az eredményként kapott  IQ-t valami isteni adományként kezelik az emberek, ami vagy van, vagy nincs.

    VálaszTörlés
  7. Sőt, ennél rosszabb is van. Azt mondják, hogy az IQ-tesztre nem lehet tanulni. Ami érdekes lenne, mert akkor ez lenne az egyetlen ilyen dolog a világon :-)

    VálaszTörlés
  8. Horváth Gyula Ezen gondolkodtam én is. Maga a logika igazából egy egyszerű dolog, sőt, valójában abban sem vagyok biztos, hogy az ember képes-e egyáltalán nem logikusan gondolkodni. Szerintem maga a gondolkodás fogalma már magában foglalja a logikát. Szerintem mindenki szükségszerűen logikusan gondolkodik, különbség csak a tanult dolgokban lehet. Így lehet, hogy elfogad pl. valamit tényként, ami nem logikusan következik valamiből, tehát nem "gondolkodás" eredménye, és ebből következhetnek nem logikus következtetések. Az IQ tesztre is ezért lehet tanulni.

    VálaszTörlés
  9. Az ember agya tele van tudatos, vagy tudattalan megoldási stratégiákkal, és egyszerűsítési modellekkel, ezekkel nagyon jól el lehet evickélni, akár iq teszteken is. Aztán van az, amikor képes az ember vadonatúj, soha nem ismert stratégiákat kitalálni, na ez a színtiszta öröm. :) A többi csak játék, vagy meló.

    VálaszTörlés
  10. Nem logikusan gondolkodni azért sokan képesek (például rosszul oldják meg ezt a feladatot), de ez a nemlogikusság javítható, a helyes megoldás tanulható. Persze nem mindenkinek egyformán. Én bármennyit tanulnék, sose értenem meg teljes mélységében a kvantumfizikát, például. De komoly tanulással azért sokat fejlődhetnék benne.

    VálaszTörlés
  11. A kísérleti fizika számgyak tanárom gabalyodott egyszer totál bele egy olyan, diagramból kifejtős feladatba, ami számomra (egy évekkel azelőtt "kapott" logikai modell miatt) olyan nevetségesen egyszerű volt, hogy percekig azt hittem, csak viccel. A láncolt listás adatszerkezetet meg napokon keresztül, az istennek sem akartam megérteni. Már rendesen hülyének éreztem magam. Ilyen ez.

    VálaszTörlés
  12. Horváth Gyula A kvantumfizikát szerintem nem lehet "megérteni". Vagyis absztrakt módon meg lehet, mint ahogy a matematikai fogalmakat meg lehet érteni, de elképzelni nem lehet. A kvantummechanika "megértésének" szerintem az a titka, hogy el kell vonatkoztatni a dolgoktól. A fizikusok képesek egy elektronról képletek és számok összességeként gondolkodni, és van erre az agyukban egy absztrakt fogalom, amivel dolgozni tudnak, így képesek "érteni" a kvantummechanikát.
    Ennek a feladatnak a hibás megoldása pedig szerintem nem logikátlan gondolkodás eredménye, hanem inkább a precizitás hiánya, figyelmetlenség. Szerintem a gondolkodás fogalma maga ekvivalens a logikus gondolkodás fogalmával.

    VálaszTörlés
  13. Csak két anekdota:

    A kísérleti fizika előadónk egyszer belezavarodott a műholdak mozgásának kiszámolásába. Az jött ki neki, hogy ha a műhold keringési sebessége nő, akkor közelebb kerül a Földhöz. Erősen csodálkozó tekintetünket látva, lelkesen magyarázni kezdte, hogy ez az úgynevezett égi mechanikai paradoxon.
    Bizonyítani is lehet, főleg, ha levezetés közben az egyik lépésnél csak az egyenlet egyik oldalát szorzod mínusz eggyel.

    A másik arról szól mi lehet a fizikusok fejében. Vektorszámítás, előadó Jánossy Lajos. Róla azt tartják azon 4-5 ember egyike volt Einstein kortársai közül, akik értették az általános relativitás elméletet. Első órán rögtön kérdezte tőlünk mi az a vektor? Mondott mindenki mindenféle okosakat, ragoztuk a definíciót, egyre precízebben fogalmaztunk, de sehogy se volt jó. Végül a prof, mintha egy husángot ragadna meg maga előtt a levegőben, még nyögött is hozzá:
    - Ööö, ez a vektor.
    Szóval ő nem képletek és számok formájában gondolt a vektorra.

    VálaszTörlés
  14. Néha vannak dolgok amikor a logikát eldobhatod.Az univerzum megmutatta többször is hogy a mi logikai törvényeink csak a mi bolygókra érvényesek.Egy másik bolygón élő lények más közegben másik logikai vonalon fejlődnek.Az érzelmek egyetemesek erre kéne alapozni.Minden ami él képes érezni észlelni a körülötte levő világot.Nekem 20 perc volt kb a megoldás

    VálaszTörlés
  15. Szerintem a logika törvényei egyetemesek, úgy mint a matematikai törvények. A kiinduló axiómák lehetnek eltérőek.

    VálaszTörlés
  16. Én abban hiszek, hogy a szellem a lélek része, a lélek pedig maga Isten, legalábbis annak része. Nemcsak Jézus maga az Isten hanem mi is azok lehetnénk de nem akarunk. Az agy csupán memória . Info tároló ami összefüggéseiben modellt alkotva tàrol. Ne gondoljuk, hogy pytagoras elött az emberek hülyék voltak nem tudtak gondolkodni ezért nem tudták ezer évekig e tételt. Hiányzott a memória modelljükből, mert nem talàltak rà véletlenül. A logika nem màs ,mint tàrolt memória arról, hogy minek hatàsàra mi szokott történni. Idő eredetileg nincs. Az csak a vilàg zuhanàsa az elmúlàsba. Einstein se akarta eredetileg elhinni (beilleszteni a modellbe), ezért a kozmológiai àllandót kis csalással úgy feltételezte, hogy a vilàg örök legyen. Aztán végül hallgatott a szellemre, és imàdkozni ment. Zsidó létére rendszeresen keresztény istentiszteleteket látogatott.
    Tehát a gondolkodás csak memória kérdése. Én nem szégyellem, hogy sz*r a memóriàm. Ha nem az időben rohadnànk nem volna rá szükség.
    "Mert nincs oly rejtett dolog, mely napfényre ne jőne; és oly titok, mely ki ne tudódnék". /Lukács evangéliuma 12,2/

    VálaszTörlés
  17. Ez kicsit ás irány, de szívesen beszélgetek erről is. :) Nekem a lélekkel az a gondom, hogy rendben van ez a lélek/memória kettősség. De mi a lélek? Ha elveszed a memóriát, akkor mi marad?

    VálaszTörlés
  18. Műtét közben elveszik ezt tőled. Úgy érzékeled mintha semmi se maradna. Ez azért van mert az időben vagy. Ez a Paradicsomból való kiűzetés. Ott nem az időben vannak.Az idő az állandóság megszűnése a világ kitevése a véletlenszerű vàltozàsoknak. Matematikailag bizonyíthatóan a változások véletlenszerűsége a megsemmisülés folyamata. Tehát van evolúció de negatív. A lélek àllandó, visszatérve a Mennybe felszabadul a minden új pillanatban önmagának a világba elhelyezésének a kényszere alól. Ez a megváltás.De ez már a filozófiánál is magasabb terület a hit területe. Ma lezárom mert aludnom kell.

    VálaszTörlés
  19. Állj a tükör elé és képzeld el,hohy nincs tested.Ez nyilván sikerül.Próbáld meg ismét, de most arra koncentrálj,hogy nincs lelked.Nem fog sikerülni

    VálaszTörlés
  20. Lélek nélkül a test csak szimplán egy üres váz.Igen létezhet lélek nélküli élet,biologiai robotok,androidok.Nincs önnálló gondolatuk,csak parancsokat teljesitenek.Az élet az önellátástól, önismerettől és a környezetre gyakorolt hatások felismerésével kezdődik.Attól,hogy valami gép tud logikusan gondolkodni még nem biztos hogy van lelke.De a robotok fejlődése olyan iramban megy,hogy most kell elgondolkoni a társadalmi helyzetükön

    VálaszTörlés