2015. december 16., szerda

http://www.gyartastrend.hu/nyarimuszak/cikk/raymond_kurzweil__a_szingularitas_profetaja

http://www.gyartastrend.hu/nyarimuszak/cikk/raymond_kurzweil__a_szingularitas_profetaja
http://www.gyartastrend.hu/nyarimuszak/cikk/raymond_kurzweil__a_szingularitas_profetaja

2 megjegyzés:

  1. Érdekes írás, és nagyon érdekes a szingularitás elmélete is. Szerintem azonban nagyon sok a buktató abban, hogy ide jussunk.

    Az, hogy a gépi intelligencia fejlődik, és csak idő kérdése, hogy meghaladja az emberét, az biztos. Az viszont nem egyértelmű, hogy az ember ki fogja-e engedni a kezéből az irányítást, és ha igen, hogyan. Mert ha mondjuk csinálunk egy szuperintelligens számítógépet, ami minden kérdésre tudja a választ, mi a garancia arra, hogy valóban azt a választ fogja nekünk megadni, és nem próbál manipulálni minket a saját céljai érdekében? Illetve beszélhetünk-e intelligenciáról olyan esetben, ha az nem "szabad", azaz korlátok közé van szorítva a gondolkodása (hogy ne "jusson eszébe" más dolgokkal foglalkozni, mint amire tervezték?

    Ezen kívül a gépi intelligencia nagyon könnyen reprodukálható, illetve két gépi egység saját tudását egyesítve tudja "okosítani" magát. Vajon lesz-e értelme több szuperintelligenciát létrehozni, mikor egy nagy sokkal többre lenne képes? Lehet, az információ, vagy a tudás a jövő "pénze" lesz, és mindenki féltve fogja őrizni, mert ha kiadja, akkor ő rá már nem lesz szükség. Az is lehet háborúk fognak dúlni emiatt, és a győztes kvázi "bekebelezi" a vesztest. És persze kérdés, milyen szerepe lesz mindebben az embernek. Most persze a halhatatlanság egy elérhetetlen, vágyni való cél, de könnyen lehet hogy az "egyén" mint olyan meg fog szűnni. Ha egy ember emlékezetét, tudását, át lehet tölteni egy gépbe, akkor annak sincs akadálya, hogy többet csináljunk belőle, illetve több különbözőt valamilyen módon egyesítsünk. 

    Az emberi hatalomvágy, irigység szerintem teljesen át fogja írni azt a jövőt, amit Kurzweil elképzelt.

    VálaszTörlés
  2. Csak annyi észrevételem lenne, hogy az intelligencia lényegi eleme – szerintem – a véletlen. Akkor is, ha gépi, ezért a reprodukálása nem könnyű, akkor sem.

    VálaszTörlés