2016. február 4., csütörtök

Az ilyesmi hosszú távon fordítva is elsülhet.

Az ilyesmi hosszú távon fordítva is elsülhet. Egyfelől ha akukkal együtt is jobban megéri már a napelem, mint a hálózati áram, tömegesen fognak lekapcsolódni az emberek. De olyasmit is el tudok képzelni, hogy egy település saját kezébe veszi az áramhálózatot, ahol lehetővé teszi, hogy a lakók akár licitálós alapon egymástól vegyenek áramot. Ki tudja, lehet, hogy a sharing economy új sikere az Uber és Airbnb után az energia megosztása lesz. Akárhogyis, a világ (remélhetőleg) a decentralizáltság irányába fog elmenni.

http://www.origo.hu/gazdasag/20160129-bloomberg-tesla-warren-buffet-napelemhaboru-nevada-usa.html
http://www.origo.hu/gazdasag/20160129-bloomberg-tesla-warren-buffet-napelemhaboru-nevada-usa.html

19 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy település szinten ezt nem tudod megoldani, mivel kb. azonos időszakban szeretné használni mindenki az áramot (leginkább este, amikor már nincs nap). Napközben nyilván könnyű kiegyenlíteni, este viszont nincs más megoldás, vagy akumlátor (de akkor a település teljes áramigényét le kell fedni), vagy marad a hálózat. Esetleg helyi kiserőmű, de annak már komoly költségei lennének.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos messze vagyunk még attól, hogy teljesen napelemekkel oldjuk meg az áramigényt (és ez a teljes energiaigénynek még mindig csak töredéke - gáz, üzemanyagok). Egy 4kW-os rendszer - ami mondjuk ellát egy átlagos családi házat - most 1,5 millió Ft, amiből 38000kWh energiát tudsz venni - ez kb. 12 év teljes fogyasztása előre kifizetve (kamatok), és még mindig ki leszek téve az esetleges jogszabályi változásoknak.
    Akumlátor pedig még nincs sehol, ha lesz, akkor az ár is kb. duplázódik...

    Ráadásul jó nagy lesz az "ellenszél" is, mert ha túl sokan válnának le a hálózatról, akkor a rendszer fenntartását kevesebb embernek kell kifizetnie - egészen biztos hogy mielőtt ez bekövetkezik, sok jogi módosítás lesz (nehezebben tudsz leválni, vagy utána is kell fizetned).

    Közép távon inkább abban látom a megoldást, hogy a gázt váltsuk ki árammal (fűtés - hőszivattyú). Egyrészt nem kell leválni a rendszerről, másrészt a napközbeni többlet termelést lesz hova tenni (akkor felfűteni az épületeket - nincs szükség akumlátorra).

    VálaszTörlés
  3. A napelemes áramtermelés, visszatáplálással, 2014-es technológián, átlagos családi ház esetén 18-22 éves megtérüléssel számolandó. Feltéve, ha nem változik a jogszabály és nincs költséges meghibásodás.
    Tudom, mert mi kiszámoltattuk mérnökemberrel a házunkra.

    Feltételezve, hogy a jövőben csökkennek a beépítés költségei, még úgy is sokáig tizenévekben lesz mérhető.

    A napelemes áramtermelés, akkumulátorral már egy érdekesebb kérdés. Ha az akksik és a technológia ára végre drasztikusan csökkenne, az erős érv lenne a rendszer mellett.

    Kontra:
    Európában hatalmas az áram túltermelés és 30$ körül mocorog a nyersolaj ára. Gazdasági szempontból tehát jelenleg nem érdemes szorgalmazni az alternatív energiák használatát. Komplett országok, komplett gazdasági szegmensek dőlhetnek be. Az pedig magával ránthat sok mindent.
    És először nem a nagy gazdasággal rendelkező, stabil országokat, hanem az olyan kicsi és gazdaságilag kiszolgáltatott instabil országokat, mint mi.

    VálaszTörlés
  4. Péter Tóth: ölég béna mérnökember lehetett az, vagy aranyáron számolt. 2013-ban felrakott rendszer 10-12 év alatt nullázza magát...

    VálaszTörlés
  5. Igen, amikor nekem számolgatták, akkor is ilyen 10 év körülre jött ki, és azt mondták, hogy ez elmegy 20-25 évig legalább, max az invertert kell 1x-2x cserélni, ami olyan 100 000 Ft körüli tétel. Szóval elvileg ez nem olyan rossz. Ha ráadásul még le is tudod költségelni valami cégben (nincs áfa), akkor már nagyon jól jönnek ki a számok. Persze jobb lenne, ha eleve alacsonyabb lenne rajta az áfa ...

    VálaszTörlés
  6. Ady Krisztián

    Miből minősíted a mérnököt? Ugyanakkora házat építettetek? Ugyanolyan műszaki feltételekkel? Ugyanolyan fogyasztási adatokkal?
    Nálunk ennyire jött ki. Elég jó energetikussal konzultáltunk előtte.

    VálaszTörlés
  7. Elvileg teljesítmény alapján vannak a napelem táblák, és az áramot is fogyasztott teljesítményre fizeted. Tehát a megtérülés elvileg fix, akármekkora is a rendszer. Ha 2x akkora a fogyasztásod, 2x annyi tábla kell, ami 2x annyiba kerül, de az áramért is 2x annyit fizetsz, tehát a megtérülés ugyanaz lesz. Én sem értek hozzá annyira, csak amennyit olvastam róla, az alapján így van. Tehát elvileg a jelenlegi áram ár mellett kb. 10 év a megtérülés, a rendszer méretétől függetlenül.

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas

    Minden egyes ház és fogyasztás más és más. Ráadásul nem csak a pusztán megtermelt villamosenergia értéket kell számolni, (sokan csak ezt számolják).

    A konkrét számoláshoz elég sok évre visszamenőleg kellettek egy fogyasztási adatok is. Utána belekalkulálták, hogy amit nem fogyasztasz el, annak csak (ha jól emlékszem) 80%-át kapod vissza.

    Nem emlékszem a pontos számokra, de a mi tetőnkre feltehető, fogyasztáshoz optimálisan méretezett napelemek, ilyen tájolásnál, ha jól emlékszem 700 ezer forint körül jött ki akkor 1kW beépített teljesítmény. (Ez mindennel együtt. Tetőszerkezeti munka, anyag, engedély, munkadíj stb.)

    VálaszTörlés
  9. Elvileg úgy van, hogy oda-vissza pörög az óra, tehát ha egy évben megtermelsz annyit (nyáron betáplálsz annyi pluszt, amennyit télen elhasználsz), akkor nullán vagy. Csak túltermelésnél van az, hogy olcsóbban veszik át. A munkadíjra, tájolásra meg a többire nem tudok mit mondani, ha annyi, akkor annyi. Gondolom ez változó, hogy ki mennyiért építi fel a rendszert. A tájolásra amúgy nekem azt mondta a csóka, akivel beszéltem, hogy minden tetőn találni optimális helyet, de ha ne adj isten mégsem, akkor ki lehet esetleg pakolni a kertbe, vagy garázs tetejére, ilyesmi. De persze, ezek már házfüggő dolgok.

    VálaszTörlés
  10. Laszlo Fazekas

    Nos, a rendszerbe termelés most már kicsit korrektebb árban van, mint régen, de még mindig "teljes".

    Utánakérdezek a pontos számoknak, de valami olyasmi rémlik, hogy ugyanabba a tarifába veszik vissza az áramot, mint amennyiért adják, de csak az áramot. A rendszerhasználati díjat nem, ami 14 Ft körül van kW-onként.

    Ráadásul az így kapott pénz jövedelemnek számít, szóval adózni kell utána.

    Éves elszámolásban vagyunk, mert nyár/tél különbség szépen kiegyenlíti egymást.
    Megkérdezem apámat a pontos részletekről. 

    Egyébként arra emlékszem, hogy napelemes cég embere is azt mondta, hogy az ilyen cégek honlapján fent lévő megtérülési képletek, melyek 12-14 évről szólnak, hibásak. Mert csak az áram oda-vissza értékével számolnak és a napelem + szerelés + engedély költségével. A rendszerhasználati díj, a tetőszerkezet kialakítás, az adó, a rendszeres karbantartás és az eseti javítás nincs benne.
    Plusz nem számoltak annak idején még a rezsicsökkentéssel sem.

    VálaszTörlés
  11. Amennyire tudom, olyan alavsony áron veszik meg az áramot, hogy azért termelni soha meg nem térülő befektetés. Addig éri meg termelni, amig saját fogyasztásodat fedezed.

    VálaszTörlés
  12. Árpád Erdős 
    Nem tudod csak a sajátodat termelni, felesleg mindig termelődik.
    (Pontosabban igen. ha olyan kis rendszert építesz ki, ami csak az egy darab hűtőt szolgálja ki.)
    A napelem rendszer kialakítása viszont a kapacitással nem egyenesen arányos. A kisebbnek a fajlagos ára magasabb, ergo később térül meg.
    Erre van a mérnök ember, aki "belövi" a kapacitást. Minimális túltermelés és minimális áramvásárlás mellett optimális méret.

    És ezért csalóka a napelemes cégek számítási képlete.

    VálaszTörlés
  13. Péter Tóth Amennyire tudom, éves elszámolás van, és addig működik a dolog, amíg a megtermelt áram (éves viszonylatban) fedezi az éves fogyasztást. 
    Nyilván ez se marad örökre így, de már jó pár éve így van.

    VálaszTörlés
  14. Árpád Erdős Nem így van. (olvasd, amit fentebb írtam erről)

    Éves elszámolás van általában, (de azt hiszem lehetséges havit is kérni, csak az éves sokkal logikusabb).
    Azért jó az éves, mert télen általában fogyasztunk, nyáron inkább visszatermelünk. 

    Tudomásom szerint (de mondtam, megkérdezem apámat hétfőn) a következő a képlet (1 kW/h A1 normál esetén, kerekítve):

    Fogyasztáskor áram ára + rendszerhasználati díj + áfa= 38 Ft

    Visszatermeléskor áram ára + áfa= 20 Ft
    és ebből még - jövedelemadó = legyen 19,5 Ft.

    (Magánszemélynél. Cégnél gondolom bekavar még az áfa visszaigénylés is.)

    Sőt régen a visszatermelés: áram ár 80% + áfa volt, mert nem azonos áron vették vissza az áramot, mint a,emennyiért adták. Így még rosszabb az arány. 

    Szerintem tehát, (ha ez tényleg így van, de holnap megkérdezem) ezért helytelen a napelemes cégek honlapján található megtérülési képlet. Mert ők azonos áron számolják a vételezett áramot a visszatermelt árammal. Ami láthatóan nagyon nem ugyanannyi.

    VálaszTörlés
  15. Én erre direkt rákérdeztem, mert én is úgy tudtam, hogy így van. Erre mondta a csóka, hogy nem így van, hanem oda-vissza pörög az óra. Tehát amíg annyit termesz csak vissza, amennyit el is fogyasztasz, addig kvázi ugyanazon az áron veszik vissza. Ez a visszavételi ár arra vonatkozik, ha túltermelés van, tehát éves szinten többet termelsz, mint amennyit fogyasztasz. Nyilván úgy kell tervezni a rendszert, hogy pont nullán legyél, mert nem éri meg többletet termelni. Ha nem oda-vissza menne az óra, tényleg rosszabb lenne a leányzó fekvése, de egyelőre így van. (Legalábbis nekem határozottan ezt mondták mikor direkt erre rákérdeztem.) Éppen ezért az aksi sem nagyon éri meg itthon, mert mindenkinek van egy "végtelen akkumulátora" az áramhálózat formájában. Persze ez idővel változhat.

    VálaszTörlés
  16. Laszlo Fazekas

    Persze, hogy kétirányú az óra, és persze, hogy a különbség után kell fizetni / vagy kapja az ember a pénzt.

    Szerintem minimális túltermelésre érdemes kalkulálni, mert így az 1 kW "kapacitásra" eső fajlagos bekerülési költség alacsonyabb. De a visszatermelt (feleslegesen megtermelt) áram nem ugyanolyan összegen történik, mint a fogyasztás.

    Egy részét (saját fogyás) ugyanabba kapod vissza, de a túltermelést nem. Tehát nem egy az egyben van spórolásod / "kapacitás", hanem 1 - 0,8 arányban mondjuk.

    Ha meg alul tervezed, akkor meg azért jön később vissza a pénz, mert fajlagosan drágábban szereltetted be és keveset termel.

    VálaszTörlés
  17. Akkor elvileg ugyanazt mondjuk, csak nem tudom hol csúszik el a számolás. Mondjuk azt, hogy nagyon picit túl van méretezve a rendszer, és ne foglalkozzunk a megtermelt többlettel (0Ft-on veszik át). A rendszered annyit termel egy évben, amennyit elfogyasztasz. Amikor én kérdeztem, bemondtam egy 20 000 Ft-os villanyszámlát, és erre azt mondták nekem, hogy egy ilyet kiváltani képes rendszer kb. 2 millió. Namost havi 20 000 egy évben kb. 200 000, 10 év alatt kijön a 2 000 000. Igazából ennél még jobb is a helyzet, mert lefelé kerekítettem. Hol a hiba? Én annak idején nézegettem napelem tábla árakat, inverter, stb. és kiszámolva nekem is kb. ez a 2 000 000 jött ki. Ilyen borzalmasan drága lenne a szerelés? Vagy mi nem stimmel?

    VálaszTörlés
  18. ott csúszik el a számolás, hogy nem mindegy, mekkora rendszert szereltetsz, mert a fajlagos, kWp-re számított ár, a termelés és a megtérülés ettől függ. Az ár nem lineárisan növekszik. Egy nagyobb, 4 kWp feletti rendszer jellemzően 10-12 év között térül meg perpillanat kamatokat is számítva, míg egy kisebb 2kWp körüli rendszer jellemzően 13-15 év között. Ennek oka a kiváló dollár-forint árfolyam. Aki korábban szereltetett, az jobb árat tudott elérni, én 2013-ban 430e Ft/kWp körüli áron rakattam fel a rendszert, így meg is van a 10-11 év közötti megtérülésem, míg ma elég nehéz elérni ezt az árszintet, mert a panel, inverter ára sajnos felfelé mozdult el azóta.
    Inverter cserét szokás bevonni a matekba, mert állítólag erre majd szükség lesz. Vagy igen, vagy nem. A transzformátor nélküli invertereket - ha olyan a meghibásodás - nem kell cserélni, jó esetben pártízezer forintért fel lehet újítani elkócserével. A Growattokkal senki sem tudja mi lesz. Olcsó, kínai, lehet, hogy jól szervizelhető, lehet, hogy nem. Az is lehet, hogy simán megy 10 évet, de az is, hogy nem. Friss. Az osztrák Froniusokkal az a szerviztapasztalat, hogy ha meghibásodik, az megtörténik az első évben, utána már húzzák az igát.

    VálaszTörlés
  19. Ady Krisztián http://solargroup.hu/termekek/napelemes-rendszerek
    Az itt található árak elég lineárisak (8kWp kétszer annyi mint 4 kWp, ami kétszer annyi mint 2kWp), valamint Fronius invertert tartalmaznak, és felszerelve, engedélyeztetve értendőek. Nyilván benne van a pakliban, hogy nem 100%, amit a weboldalon olvasol, és a kinyert teljesítmény erősen függ a tető geometriai adataitól (hova szerelteted), ezzel együtt ebből szerintem egészen konkrét megtérülést lehet számolni (ez most 500e Ft/kWp-re jön ki, de kb. 2 percet töltöttem az ajánlat keresésével).
    Viszont ha már neked van egy kész rendszered, némi tapasztalatot meg tudnál osztani velünk? Igazából arra lennék kíváncsi, hogy egy 1kWp-s rendszer egy év alatt hány kWh-t termel (mire lehet számítani), illetve a fenti átvételi árakkal kapcsolatos mizéria hogy is van pontosan (amíg fogyasztásod alatt termelsz, 100%-ben lejön-e a vételi ár)? Köszönöm!

    VálaszTörlés