2016. február 25., csütörtök

Érdekes jövőkép.

Érdekes jövőkép. Az automatizálásnak köszönhetően az alapfeltételek (élelem, energia, lakhatás) már mindenki számára adottak. A munkahelyek nagy része megszűnik, és ezzel együtt a luxus is drágábbá válik, aminek hatására 5 kasztra bomlik az emberiség. Az egyik kaszt pl. a player, aki tojik mindenre, és szimplán átszórakozza az életet mindenfajta hasznos tevékenység nélkül. Akár egy jó sci-fi alapja is lehetne, pedig ez egy tanulmány ...   

http://www.geeks.hu/blog/mwc_2016/160225_2025_re_otfele_kasztba_sorolja_az_embereket_az_ericsson
http://www.geeks.hu/blog/mwc_2016/160225_2025_re_otfele_kasztba_sorolja_az_embereket_az_ericsson

6 megjegyzés:

  1. Én ettől pesszimistább jövőt látok épülni, ahol csak két kaszt lesz, átjárás nélkül: egy szűk gazdag csoport és a nincstelen tömeg. Esetleg még egy harmadik, ami a nincstelenek között uralkodik a legkegyetlenebb rendszerben, amolyan maffiaként.

    VálaszTörlés
  2. Én azért nem vagyok ilyen borúlátó. Tényleg jól látszik egy ilyen folyamat, ahol a gazdag és szegény réteg egyre jobban szeparálódik, de látszanak pozitív törekvések is. Alapjövedelem, nyílt forrás (nem csak szoftverre, hardverre is), közösségi megoldások, stb. A nagyon gazdagok között is divat a világ szegényebb részének támogatása (Zuckerberg, Bill Gates alapítványa, stb.), és a technológia is abba az irányba fejlődik, hogy az alapszükségletek kielégítése egyre olcsóbbá váljon. Ha lenne egy kertes passzív házam napelemmel a tetején, se rezsi, se törlesztő, elektromos autó, ingyen internet, a (robotok által termelt, olcsó) kaja meg még pár kisebb dolog (szülinapi ajándék a kölöknek, pár alkalommal étterem, nyaralás, ilyen kis alap dolgok) pedig kijönne az alapjövedelemből, én bizony szarnék a világra. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát, erősen utópisztikusnak tűnik, hogy alapként meglegyen az élelem, energia, lakhatás.

    VálaszTörlés
  4. Az emberi természet alapján számomra minden technikai feltétel megléte esetén is irreális.

    VálaszTörlés