2016. április 12., kedd

http://www.origo.hu/tudomany/20160412-alpha-centauri-nanohajo-lezersugar-breakthrough-starshot-csillagaszat-urkutatas...

http://www.origo.hu/tudomany/20160412-alpha-centauri-nanohajo-lezersugar-breakthrough-starshot-csillagaszat-urkutatas-stephen.html
http://www.origo.hu/tudomany/20160412-alpha-centauri-nanohajo-lezersugar-breakthrough-starshot-csillagaszat-urkutatas-stephen.html

12 megjegyzés:

  1. Érdekes elképzelés. A föld a Nap körül elipszis alakú pályán mozog 30km/sec sebességgel, a parányi űrhajó mondjuk 10.000km/sec sebességgel egy korábbi pozícióból indulva, így nem is pontosan hátulról "tolná" végig a lézersugár, ráadásul amikor még gyorsítani kellene, már több millió kilométerről kellene eltalálni. És a Föld még forog is. A célhoz érve pedig nem tud lelassulni, ugyanazzal a sebességgel száguld tovább.

    VálaszTörlés
  2. Tavaly még azon aggódott Hawking, hogy jobb lenne, ha nem hívnánk fel magunkra az idegenek figyelmét, most meg beáll egy ilyen program mögé?

    VálaszTörlés
  3. Annyira izgalmas dolog, hogy valamit emberi idő alatt eljuttathatunk az alpha centauriig, hogy félrerakta. Amúgy lehet, hogy pár 10 vagy 100 év múlva egyszer így fogjuk megmenteni az emberiséget a kihalástól. Mindenkit feltöltünk a kólás dobozba, és kilőjük egy másik naprendszer felé, megérkezés után meg nanobotok építenek nekünk új testet. Lehet épp majd az idegenek elől menekülünk, akiket mi hívtunk ide. :)

    VálaszTörlés
  4. Árpád Erdős Anno az első holdra szállás előtt volt olyan kísérlet, hogy egy sima rakétát kilőttek a hold meghatározott pontjára célozva, de még magát a holdat sem sikerült eltalálni. Aztán mire ember is leszállt rá, már néhány méteres pontossággal oda tudták navigálni, ahová kellett. Mindez pedig fél évszázada volt, úgyhogy szerintem egyre jobban tudnak már azóta célozni! :-) Illetve még egy, ami az év elején volt hír, hogy egy gravitációs hullámot sikerült észlelni egy ősszel összerakott szerkezettel. Ha utánaolvasol a készülék működési elvének, azért abban is van nem kis precizitás!

    VálaszTörlés
  5. Kalmi Berta A mesterséges intelligencia nem egy mindent megoldó csodaszer. Példának okáért meg kell tanítani arra a feladatara, amire használni szeretnéd (ha go játékot akarsz vele játszani, akkor sok tízezer go játékot kell neki mutatni, ha alakot akarsz felismertetni, akkor mutatod a felvételt és jelzed neki, hogy az éppen micsoda. Pont mint egy ember esetében. 
    Olyan rádióhullámokat hiába mutogatsz neki, amiből senki nem tudja hogyan kell (egyáltalán lehet-e) kihámozni valamit.

    Egyébként évtizedek óta figyelik számítógéppel a rádióhullámokat, eddig komolyabb eredmény nélkül (lásd SETI).

    VálaszTörlés
  6. Da Narancs Utána olvastam, valóban durva volt, nem tudom hány kilométeren gyakorlatilag hullámhossznyi eltérést kellett detektálni.

    Viszont ott hozzáfértünk az egység mindkét végéhez, és volt "visszacsatolás", azaz szabályozott folyamatról beszélhetünk. Ha olyan egységet lövünk ki a cél felé, ami nem tudja a pályáját módosítani, azzal sokkal nehezebb célba találni.

    Persze nem akadékoskodni akarok, én is kíváncsi vagyok, hogyan oldják meg ezeket a problémákat.

    VálaszTörlés
  7. A legnagyobb probléma az lesz, hogy hogyan lassítsák vissza a cuccot, irányítani is elég nehéz, meg ugye útközben nem kellene nekimenni semminek. Valószínűleg a megoldás az lesz, hogy kilőnek össze-vissza több 100 ilyen kis egységet (mert hogy elvileg nem olyan drága), aztán 1-1 csak eljut oda ahová kell, és talán röptében küld némi infót. Mondjuk vicces lenne (vagy inkább nagyon nem vicces), hogy megtaláljuk az életet egy másik bolygón, és azzal a lendülettel ki is írtjuk egy közel fénysebességgel becsapódó mesterséges meteorral. Vagy épp minket írt ki majd valaki így, pusztán jószándékból ...

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas Ja, majd mondják az Alienek: "Basszus, ezernyi lövedék érkezik a Földről! Ellentámadás!" :)

    VálaszTörlés
  9. Vagy olyan technológiát juttatunk el hozzájuk így, amivel kiirtják magukat. (Volt is egy ilyen start trek rész)

    VálaszTörlés
  10. Kalmi Berta "Amúgy a viccen kívül a gravitációs meghajtás a legolcsóbb, szerintem, amivel az űreszközöket felgyorsítják a bolygók gravitációs erejének a felhasználásával."
    Létezik egy úgynevezett "energia megmaradás törvénye", ami azért még elég sok helyen működik. Gravitációval nem lehet felgyorsítani semmit - kivéve persze azt az esetet, amikor valami a másik test irányába gyorsul, és a végén bele is csapódik (aki ezt megoldaná, számíthatna egy Nobel díjra). Amire gondolhat, abban az irányváltás a lényeg, mivel kint az űrben ez sem menne energia (üzemanyag) nélkül: egy égitestet a megfelelő szögben megközelítve, annak gravitációs tere megváltoztatja a sebesség irányát (a nagyságát is, közeledve gyorsítva, távolodva lassítva, ám a végeredmény ugyanakkora sebesség lesz).

    "minden kommunikációt (rádió adást, műhold kommunikációt) titkosítani kéne"
    Az idegenek egyébként kínaiul, angolul vagy magyarul kommunikálnak? Csak azért kérdezem, mert ugye a 2. vh alatt az amerikaiak legjobb titkosítása a navaho indiánok nyelvének használata volt.
    Azt is kötve hiszem, hogy a kommunikáció megfejtéséből jönnék rá hogy itt vagyunk, szerintem önmagában eléggé árulkodó lehet az a rengeteg rádió sugárzás ami a Földet elhagyja és útnak indul a világűrben.

    VálaszTörlés
  11. Gravitációs parittya tényleg létezik, asszem a Voyager-nél is ezt használták, és ez nagyon jó dolog egy naprendszeren belül olyan "lassú" eszközökhöz, mint a Voyager, hogy eljuttassuk őket a köv. bolygóig, vagy ki a naprendszerből, de csillagközi eszközöknél, és fényhez közeli sebességnél már nem nagyon használható. Ráadásul nagyon nagyon precízen kellene nagyon nagy távolságba pozicionálni az eszközt. Szóval lehet, hogy valahogy meg lehetne oldani, hogy egy ottani csillag elkapja az űrhajót, és visszalökje, esetleg beálljon köré valami pályára, de ilyen sebességénél valami iszonyat nagy gravitációjú objektum kellene, és nagyon pontosan el kellene találni a pályát egy olyan helyen, ameddig el sem látunk.

    VálaszTörlés
  12. Laszlo Fazekas Kalmi Berta jelen esetben ugye fénysebesség közeli sebességről beszélünk (konkrétan 60.000 km/sec), és ahogy korábban írtam a Föld pályasebessége pl 30km/sec. Mivel a kettő között 3 nagyságrendbeli különbség van, szerintem ez a fajta gyorsítás nem igazán használható (ha a sebesség arányok fordítottak lennének, akkor lenne jó).

    VálaszTörlés