2016. május 29., vasárnap

Valóságba ágyazott virtuális valóság

Valóságba ágyazott virtuális valóság

A kiterjesztett valóságról (AR) mindenkinek az jut eszébe, hogy valamit hozzáteszünk a valósághoz. Egy virtuális TV-t a falra, szörnyeket az asztalra, stb. pedig van egy ennél érdekesebb lehetőség, amihez talán a hardver is olcsóbb lehetne mint az AR eszközöké (HoloLens, Meta, stb.). A beágyazott virtuális valóság (most találtam neki ki a nevet ;)) esetén "sima" VR sisakot használna a felhasználó, csakhogy a rendszer úgy alakítaná ki a virtuális teret, hogy abba beleszövi a valóságot. A környezet feltérképezésére már vannak nagyon jó eszközök, az Intel RealSense kamerája, vagy a Google Project Tango-ja képes erre. Egy ilyen eszközzel tehát szabadon járhatnánk kelhetnénk a valós térben úgy, hogy mindeközben a virtuális teret látjuk. Ha szembe jön velünk valaki, nem őt látnánk, hanem az avatárját, ha kinéznénk az ablakon, a szomszéd panel helyett a tengerpartot, vagy éppen a Mars homokdűnéit látnánk. Szabadon mozoghatnánk a térben úgy, hogy nem megyünk neki a falnak, nem esünk át a székeken, stb. hiszen a rendszer azt is beleszövi a létrehozott virtuális térbe. A legszebb az egészben, hogy nem kellene hozzá mindenféle speciális projektor, amivel a látottakra vetíthetjük a virtuális objektumokat, elegendő lenne egy "hagyományos" VR sisak és a térérzékelő szenzor, hogy egy meglévőnél sokkal érdekesebb valóságban találjuk magunkat. Csak egy baj lenne vele, soha nem akarnánk levenni ...

#blog

7 megjegyzés:

  1. Na de hát eleve ez az AR koncepciójának lényege. A valós térből indul ki és arra ültet rá, egészíti ki vagy módosítja azt. A napokban linkel hyper-reality videó alapján nem feltétlen tűnik csábítónak.

    VálaszTörlés
  2. Itt az lenne a különbség, hogy az AR-el szemben a virtuális térből indulna ki, nem a valósból. Tehát ha pl. egy fantasy világban vagy, akkor a TV, az asztal és a szék helyett csak köveket látnál. Erre is csupán azért van szükség, hogy ne ess át rajtuk, vagy ha megtapintasz valamit, akkor legyen ott valami a virtuális világban is. De akár ki is mehetnél vele a szabadba, és két bottal játszhatnátok lézerkard harcot a Tatuinon, stb. Tehát itt a virtuális világ lenne a lényeg, a valóság csak adalék, hogy a maradék érzékszervek által érzékelt dolgok összhangban legyenek a látvánnyal.

    VálaszTörlés
  3. Ez az én olvasatomban már részletkérdés, hogy valakinek csak a fejét cseréli például le vagy az egész testet vagy akár az egész teret, igazodva ahhoz.
    Viszont mindez mintha gameplay szintű teljesítményt igényelne, ami többnek tűnik, mint valami részlet ráültetése.

    VálaszTörlés
  4. Azért itt sok probléma vetőd
    ik fel: pl. ha fel akarsz kapni egy követ, nem feltétlenül jó megoldás, ha közben levered a polcról a TV-t. :) Meg ugye ott vannak a tárgyak határai: ha tényleg akarsz valamit csinálni a tárgyakkal, akkor a határoló részeknek egyben kell(ene) esniük (TV alakú kő).
    De szerintem a legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnéd ezt használni, mire lesz jó?

    Pl. a Marsot kutatni nem feltétlenül úgy érdemes, hogy csak ahhoz férsz oda, amihez fizikailag is oda kell sétálj.

    VálaszTörlés
  5. Egyébként szerintem az önvezető autók nagyjából így működhetnek: Folyamatosan tapogatják a teret (lézerrel, kamerákkal), az adatok alapján megalkotják annak térbeli modelljét, a modell alakja, viselkedése, képe alapján kitalálják, hogy mi is az (másik autó, ember, tábla, fa, épület stb.) és az adatok figyelembe vételével meghatározzák, hogy merre érdemes tovább haladnod, esetleg fékezni, kitérni stb.

    VálaszTörlés
  6. Főleg játékra lenne jó, de akár folyamatosan "benne is élhetnél" az ilyen virtuális térben. Mondjuk ami tényleg problémás, hogy hogy lehet folyamatosan beleszőni a valóságot a virtuális világba. Olyasmit tudok elképzelni, hogy felveszed sisakot, kimész a kertbe, és irthatsz sárkányokat, vagy tűzlabdákkal dobálhatod meg a havert, de közben nem mész neki a falnak, nem esel át a tárgyakon, mert a rendszer beleszövi a virtuális térbe. A TV-re visszatérve igen, TV alakú lenne a kő, vagy lehet amorf is, ami magában foglalja a TV-t. A lényeg, hogy nem a valósághoz adnánk hozzá valamit, hanem újraértelmeznénk a virtuális világnak megfelelően, beleszőnénk abba.

    VálaszTörlés
  7. Már folynak az ilyen jellegű alkalmazások kifejlesztései... pl.: https://thevoid.com/

    VálaszTörlés