2016. június 24., péntek

A Web, mint a mobil appok jövője

A Web, mint a mobil appok jövője

A Samsung mellett mosta Huawei is saját oprendszert akar, így mint ha már kezdene trend lenni az Androidtól való elszakadás. Ennek ugye két kimenetele lehet, vagy nem jön be a dolog, mert az Android annyira erős már, vagy mégis csak sikerül keresztülverni a dolgot, és lesz egy rakás mobil OS. Ez utóbbi esetben az appok jelenthetik a legnagyobb problémát, hiszen elég macerás egy appot rögtön 10 platformra fejleszteni. Ezt azzal lehetne kiküszöbölni, ha lenne egy egységes alkalmazás platform, és erre a web a legesélyesebb. Egyszóval el tudok képzelni egy olyan scenario-t, ahol a jövőben az appok helyét teljesen átveszi a web, WebAssembly, WebGL, stb. technológiákon keresztül. Minden eszköz olyanná válik, mint a Chromebook, vagy mint (az azóta nyugalmazott) FirefoxOS, ahol az appok webről futnak. A gyerekeinknek már talán összefolyik majd az online és offline fogalma, és minden decentralizáltá válik. Ami ma egy PC, egy doboz az asztalon, az csak egy logikailag összetartozó gubacs lesz a felhőben, amit a lehető legváltozatosabb módon, mobilon, okosszemüvegen, okos kávéfőzőn, stb. keresztül érhetünk majd el.

#blog  

http://www.origo.hu/techbazis/20160623-sajat-mobil-operacios-rendszeren-dolgozhat-a-huawei.html
http://www.origo.hu/techbazis/20160623-sajat-mobil-operacios-rendszeren-dolgozhat-a-huawei.html

6 megjegyzés:

  1. Van rá esély, de sok problémát felvet, és nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni. Igazából azt nem értem, miért akarnak teljesen elszakadni az Androidtól. Ott az AOSP, abból sok minden kihozható, van rá ezerféle program, és azt építenek rá, amit akarnak. Az elszakadás (vagy annak kísérlete) szerintem nagyon nehéz lesz, és könnyen belebukhat a gyártó.

    Hosszú távon abban reménykedem, lesz valami többé-kevésbé közös nyílt platform, amit szabványok vesznek körül, és legalább arra képesek lesznek, hogy futtassák a szabványnak megfelelő programokat.

    VálaszTörlés
  2. Meg hát elsőre az ikonok színéről nyilatkoztak, ami azért erősen csökkenti a dolog komolyságát.

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy ez az egész oprendszer egy mélyen átdesignolt android lesz csak.

    VálaszTörlés
  4. Itt, ugye két dolog van.
    Van a KirinOs, a Huawei saját rendszere, és van a based on Android EMUI, júzer interfész.
    Simán járható út, hogy androidra írt apk-kat futtassanak KirinOs alatt, másképp halott ügy szerintem.
    Az EMUI-t pedig egyszerűségében az AOSP-hez akarják közelíteni, úgy hogy az előnyeit megtartják. Nem tudom elképzelni, ezt hogyan, de az biztos, hogy egy átlag felhasználó már a Mate8 beállításánál, testre szabásánál megakad. Ez, adott esetben, nem feltétlenül előny.
    A hülye amcsinak meg mindent az epöl talált ki, és minden ikon az iOS-ből van.
    Viszont, egy duálbootos, Kirin-EMUI masinát nagyon tudnék értékelni. :)

    VálaszTörlés