2016. június 4., szombat

Írtam új blogbejegyzést.

Írtam új blogbejegyzést. A változatosság kedvéért a relativitáselméletről és a kvantummechanikáról :), bár ez most nem annyira az elméletekről szól, hanem arról, hogy miért nehéz megérteni őket, vagy hogy egyáltalán a "klasszikus értelemben" megérthető-e a világ.

http://lf.estontorise.hu/archives/612
http://lf.estontorise.hu/archives/612

3 megjegyzés:

  1. Bár nagyon szépen hangzik ez a tudományos hozzáállás, hogy Einstein verziója azért elfogadhatóbb, mert nem kell hozzá axiómaként elfogadnunk az étert, de közben meg ugyanilyen elméleti feltevések és hipotézisek tömkelegére épülnek olyan sziklaszilárdnak hirdetett elméletek, mint az ősrobbanás vagy a milliárd fényévekre lévő galaxisok vöröseltolódása és tőlünk való távolsága. Értem én, hogy itt egy helyben ücsörögve nem tudunk mást tenni, mint kukkolni a távcsövünkbe meg közben elméleteket gyártani, vajon mi magyarázhatja azt amit látunk, de közben elfelejtjük hozzátenni, hogy ez is csak egy elmélet, addig is, amíg nem találunk ki majd valami jobbat.

    VálaszTörlés
  2. Ez így van. Valójában nagyon korlátozottak a lehetőségeink, és fontos tisztában lenni a megismerés határaival. Beszéltem erről egy fizikussal, és kb. az volt a lényeg, hogy a fizika azért ilyen, mert ez a legjobb, legteljesebb leírás, amit ki tudtunk találni. Ez persze nem garancia arra, hogy a dolgok így is vannak. Ebben az ősrobbanás dologban is ott van a sötét anyag, ami miatt foghíjas az egész. Az is lehet, hogy hibás a relativitáselmélet, és nem is tágul semmi. Én igazából arról sem vagyok teljesen meggyőződve, hogy az égen a csillagokat nem csak úgy odafestették, úgy mint a Truman show-ban. :)

    VálaszTörlés
  3. Emlékszem amúgy, hogy középsuliban volt egy kozmológiáról szóló könyv (szerintem nálam idősebb), amit többször is kivettem a könyvtárból, és elolvastam, mert annyira tetszett. Ott le volt írva vagy tíz féle alternatíva a megfigyelések értelmezésére, amik közül az univerzum tágulása csak egy volt. Sajnos csak egyre emlékszem közülük, ott azzal magyarázták a folyamatot, hogy a fény sebessége univerzálisan változik. Szóval tényleg nagyon fontos meghúzni a vonalat, hogy meddig tartanak a tapasztalati tények, és hol kezdődnek az elméletek. Igazából baromi arrogáns dolog egy jelentéktelen kis bolygó egy jelentéktelen kis irodájában ülve az univerzum egy jelentéktelen kis lényeként azt állítani, hogy az univerzum keletkezése utáni pár ezredmásodpercig visszamenően tudjuk, hogy mi történt.

    VálaszTörlés