2016. július 23., szombat

A Facebook AI-val segíti az OpenStreetMap-et

A Facebook AI-val segíti az OpenStreetMap-et

A fórumbejegyzés alapján a Facebook konvolúciós neurális hálózat segítségével ismeri fel a műholdképeken az utakat (nemrég ugyanezzel a technikával mérték fel műholdképek alapján egyes helyek népességét az internet.org projekthez), majd az így nyert adatbázist átadja az OpenStreetMap-nek, hogy így tegye még jobbá a világ legteljesebb ingyenes térképét.

http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=55220
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=55220

10 megjegyzés:

  1. A munkám során egyelőre a négy alapművelettel elvagyok. De néha érzem, hogy valami több kéne, mint újabb és újabb algoritmus legyártása az előrejelzésre vagy rank-elésre. Gőzöm sincs, hogy fogjak hozzá. Jó látni ezeket a gyakorlati példákat, csak az első lépés a nehéz. :D

    VálaszTörlés
  2. Nnna, az Excel kiegészítők érdekelnek, merre lelek?

    VálaszTörlés
  3. Pont az a "bajom", hogy a jelenségek ugyan jellemzőek, de kiszámíthatatlanok bekövetkezésüket tekintve. :D Bár a négy alapművelettel így is mocskos jól megy az előrejelzésem, és jól támogatja a bevételmaximalizálást (túl jól, mindig "rettegünk", hol a vége az emelkedésnek). De éppen emiatt zavarnak a zavarójelek. Szabályozástechnikát tanultam, és most ezt alkalmazom a gyakorlatban is. Azért is fordult meg a fejemben, hogy az öntanuló rendszerekhez kellene fordulnunk kísérlet képpen, hogy ne kelljen legyártani minden jelenséget, amit már így is csak én értek, a fejlesztő is "csak" érzi, hogy miket kérek.
    A modellezésre szenzációs az Excel, feszegetem a határait rendszeresen. :D

    VálaszTörlés
  4. Van amúgy Google-nek egy ilyen prediciton api-ja, ami elvileg olyat tud, hogy betolsz neki adatokat, és az alapján próbál neked jósolni. Az benne a jó, hogy többféle módszert kipróbál, és ami legjobban fekszik, azt használja. Szóval egy ilyen nagy fekete doboz, ami mindent kitalál, neked csak be kell tolni az adatokat. Nem próbáltam, csak olvastam róla, nemtom mennyire hatékony, de lehet megér egy próbát. https://cloud.google.com/prediction/

    VálaszTörlés
  5. Igen, ilyen Google-félét szeretnék. Ügyes srácokkal dolgozom, szerintem rá fogom tudni venni őket, hogy legalább egy rövid tesztet fussunk. :)

    VálaszTörlés
  6. Sancho Vi At Ha kipróbáljátok, majd írj róla egy bejegyzést, hogy mennyire használható.

    Fire Hawk A Google Prediction API is fekete doboz olyan szempontból, hogy nem tudod mit csinál. Ezt a Google titokban tartja. Te csak beöntöd az adatokat, és ő mond valamit, de hogy mi alapján, azt csak ők tudják. Ezt is csak úgy olvastam hozzá valahol, hogy végigpróbál több módszert, és az alapján próbálja belőni az adatsorhoz a legjobb modellt.

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas Az egyik kollégám kísérletezett már a Google-félével biztosan. Amivel tesztelte, ahhoz nem kapott nagyobb pontosságot, mint az általa írt kódokkal. Így egyelőre igazán projektet keres szerintem, amihez megéri kipróbálni. Én is azt próbálok kezdeményezni házon belül, ami még nem giga projekt, de már megéri vele zúzni.

    VálaszTörlés
  8. Valami rémlik, hogy Amazonnak és M$-nak is van ilyenje. Lehet azokat is érdemes kipróbálni. Bár gondolom ebben a Google a legjobb.

    VálaszTörlés