2016. július 27., szerda

Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy a számítási kapacitás exponenciális növekedése megállna, csupán fel fogja...

Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy a számítási kapacitás exponenciális növekedése megállna, csupán fel fogja váltani valami más. Szóval ez nem valami tragikus dolog a számítástechnika jövőjére nézve, sokkal inkább izgalmas ...

https://sg.hu/cikkek/120333/2021-tol-nem-epithetok-kisebb-tranzisztorok
https://sg.hu/cikkek/120333/2021-tol-nem-epithetok-kisebb-tranzisztorok

4 megjegyzés:

  1. Akkor majd eljön az idő, amikor a programozók kénytelenek lesznek optimalizálni a kódokat, és egy Hello World nem lesz alapból 3Mbyte-os program. ;)

    VálaszTörlés
  2. A kódot nem a programozónak kell optimalizálni, hanem a fordító programnak, illetve a kódoló mesterséges intelligenciának. Ne kelljen már embernek ilyen primitív és mechanikus feladatokkal foglalkozni.

    VálaszTörlés
  3. Hát, nagyon nem mindegy hogy a programozó milyen algoritmust választ. Egy rosszul megválasztott rekurzív függvény vagy hogy egyesével nézünk végig minden elemet b-tree helyett nagyon meg tudja enni az erőforrásokat.

    VálaszTörlés
  4. Nyilván sokat számít az optimalizáció, meg jól kell megválasztani az algoritmusokat (ami nem feltétlen programozást jelent, csak jó libek, eszközök választását), de ez összességében minimális. Tehát hosszú távon nem lehet válasz a számítási teljesítmény tovább növelésére. Abban szerintem is igaza van Horváth Gyula -nak, hogy ez általában már nem a programozó dolga. Pl. amit írsz, arra most már általában csak használnak valami tárolót. Te csak betárolod az elemeket, meg lekéred őket, úgy hogy közben lehet, hogy halvány lila gőzöd róla, hogy mi a B-tree, te csak adatbázist használsz. Az is kérdéses, hogy a jövő gépeit mennyire kell majd programozni, és mennyi része lesz mondjuk neurális háló, és más komponens, amiből csak legózol.

    VálaszTörlés