2016. augusztus 17., szerda

https://ipon.hu/hir/kvantumkommunikacios_muholdat_lott_fel_kina/38221

https://ipon.hu/hir/kvantumkommunikacios_muholdat_lott_fel_kina/38221
https://ipon.hu/hir/kvantumkommunikacios_muholdat_lott_fel_kina/38221

14 megjegyzés:

  1. Ígéretes! Mármint ha valóban meg tudják oldani, hogy tetszőleges távolságból lehessen így kommunikálni. Kapásból működne a mély űrben kóválygó eszközök valós időben történő irányítása élő videó kapcsolattal! De persze itt "házon belül" is durva vezeték nélküli kapcsolatot lehetne működtetni 0-ás pinggel! 😀

    VálaszTörlés
  2. Azért utána gondolva, lesznek itten problémák. Pl, eleve ugye el kell vinni a részecskék egyik felünket magunkkal, a'la postagalamb. Aztán egy részecskén milyen gyorsan lehet létrehozni a kvantumállapot változásokat. A kapott jeleket nyugtázni kell, hogy tudjuk megérkezett az adás, és rögzítették.
    És még az se biztos, hogy akár egy részecskével működik, mert mért nem lehetne valamilyen határozatlansági jelenség is itten.

    VálaszTörlés
  3. Meg ugye egyelőre úgy tudjuk, hogy fénysebességnél gyorsabb kommunikáció nem lehetséges, még így sem.

    VálaszTörlés
  4. A nagy elérésű titkosító kulcs algoritmus lesz az első gyakorlati haszon.

    VálaszTörlés
  5. Én úgy tudom (de ez tényleg csak valami távoli emlékfoszlány és talán nem is igaz), hogy itt pont az volt a lényeg, hogy nincs mérhető sebesség, azaz nem "csak" fénysebességgel történő kommunikációról van szó, hanem azonnaliról! Pont ez benne a lényeg. Éppen ezért nem is igazán értik és tudják megmagyarázni. A fénysebesség amúgy nem nagy cucc, annyit a rádió jelek is mennek.
    De való igaz, azért a részecske párok kettéválasztása és külön kezelése még nem teljesen rutin feladat.

    VálaszTörlés
  6. Hogy akarnak ezzel információt átvinni fénynél gyorsabban? Vagy a kínaiak tanultak rossz fizikakönyvből, vagy én.

    VálaszTörlés
  7. Robert Cartman Ezt nem csak Kína, az USA és EU tudósai is kutatják, új terület. Keress rá, van róla infó nem kamu oldalakon is. :)

    VálaszTörlés
  8. Lusta vagyok így meló után, de majd rá fogok ;)

    VálaszTörlés
  9. Azért vannak ám kamu kutatási projektek is, szép számmal. Nem állítom, hogy ez az, de a tokiói olimpiát még biztos nem ilyen átvitellel közvetítik majd.
    Egyébként ott ahol írnak erről, ott azt írják, hogy nem lehet így fénysebességnél gyorsabban átvinni a jelet, mert a részecske kvantumállapotát nem tudjuk az egyik oldalon akaratunk szerint elég jól befolyásolni. Nem emlékszem már pontosan, megkeresni meg nem akarom, maradjon valami Cartmannak is.

    VálaszTörlés
  10. Eléggé elméleti tudomány még ez. Keresik a gyakorlati "bemenetet". :)

    VálaszTörlés
  11. Igen, nekem is ez fáj a legjobban, hogy leginkább még csak elméletben működik mindez. A következő lépcsőfok, hogy gyakorlatban is elő tudják állítani, labor körülmények között, aztán újabb pár évtized és lesz belőle valami gyakorlati megvalósítás, de csak a kiváltságosoknak és talán soha nem érem meg, hogy valóban használni is tudjam. Szóval előbb lesz privát űrrepülőm, mint kvantumkommunikációs berendezésem. 😀
    http://index.hu/tudomany/2015/09/25/na_de_mi_az_hogy_kvantumteleportalas/

    VálaszTörlés
  12. De ha csak elméletben létezik, akkor mi van ebben a műholdban?

    VálaszTörlés
  13. Árpád Erdős Két dologra jó: titkosító kulcs gyártó, és tudományos kísérletek.

    VálaszTörlés