2016. augusztus 30., kedd

Jó hír, ha ingyen áram kell: zuhan a napelemek ára

Jó hír, ha ingyen áram kell: zuhan a napelemek ára

A napelemek egyre olcsóbbak és jobbak és az akkumulátorok esetén is egyre több az új megoldás és egyre olcsóbb az előállítás. Ha tippelni kellene, azt mondanám, max 10 év, és az áram nem központi szolgáltatás lesz, hanem egy egyszeri díjas. Felszerelteti az ember 1-2 millióból a rendszert a tetőre, és van áram élete végéig.

http://hvg.hu/tudomany/20160830_olcso_napelem_ara
http://hvg.hu/tudomany/20160830_olcso_napelem_ara

14 megjegyzés:

  1. Én ennél bizakodóbb vagy, remélem, lesznek ilyen megoldások már 5 éven belül is.

    VálaszTörlés
  2. Én is az vagyok, csak nem akartam ilyen merészet mondani. :)

    VálaszTörlés
  3. Na de ezek a megoldások már léteznek, egyre több vállalkozás kínálja komplett a tervezéstől az engedélyeztetésen át a teljes kivitelezésig. Csak elhatározás és pénz kérdése.
    Ezen a látképen 4 nagy tetőfelületen láthatóak a panelek, de a várost járva rengeteg helyen látom őket és ezek közt rengeteg a magán ház.

    https://www.flickr.com/photos/makacs/28824390741/in/album-72157669218310834/

    VálaszTörlés
  4. Igazából csak a napelem és a tároló rendszer ára az ami visszatartja az embereket, meg esetleg valami jó konstrukció kellene. Pl. havi lízing, amivel 20 év után tiéd a cucc, és eleve alacsonyabb mint a villanyszámlád. De ez csak idő kérdése, és megoldódik. Igazából én is az 5 éven belüli időtávban reménykedem, de 10 éven belül már nagyon azt remélem, hogy ez kialakul. Rengeteg dolgot meg fog változtatni.

    VálaszTörlés
  5. Jelentősen fog csökkenni az ára, tehát nem éri meg most beruházni. De mindegy is, mert nekünk atomerőművünk lesz, és kötelező lesz az áramot onnan venni. Meg majd lesznek ismeretterjesztő műsorok a tévében (az összesen, mert addigra mind Vajnáé lesz), hogy az atomerőművi áram sokkal biztonságosabb és kevésbé ráz, mint a napelemes.

    VálaszTörlés
  6. Horváth Gyula klasszikus dilemma, ami alapján soha semmibe nem érné meg beruházni, hisz később olcsóbb lesz vagy ugyanazért az árért többet, nagyobb teljesítményt kapni.

    Ezt gépeknél is látom ügyfeleken, várjunk még, s közben inkább szív a már rég kukázandó géppel, miközben a beruházásra szánandó összeg végig konstans...

    Amennyire látom a városban terjedni, az alapján nem hiszem, hogy már ne érte volna el a kalkulálhatóan megéri határt. (Azért még kíváncsi leszek hosszabb távon, hogy milyen rejtett költségekkel nem számolnak jelenleg.)

    VálaszTörlés
  7. Attila Csongor Kiss Már megérheti, például új házaknál, ha eleve most építkezik valaki, vagy ha jók a feltételek (déli tető), persze ők még nem járnak annyira jól, de már megéri nekik. És mivel elég sokan vannak, leesnek az árak, és még többeknek fogja megérni. De ez minden drágább új terméknél így van.

    VálaszTörlés
  8. Horváth Gyula igen, de mindez már a jelen. Még Magyarországon is. Még annak vadkeleti részén is.

    VálaszTörlés
  9. Tegye fel a kezét az, aki szerint napelemre nem lesz semmiféle "hálózatról leválási", "szolidaritási", "kötelező felhasználási", "jövedéki" stb. adó.

    A napelemmel pont a tőkeerős, rendesen fizető ügyfelek távoznak a rendszerből, a bent maradóknak és a hálózat tulajdonosának egyre nagyobb probléma lesz a hálózat fenntartása és üzemeltetése, ami még jobban felgyorsítaná folyamatot. Nyilván ez nem mehet végtelenségig, ráadásul egyre kiélezettebb lesz az, hogy napsütéses időben sok fölös energia keletkezik, borús időben pedig majd jönnek a problémák, ahogy lesznek rengetegen, akik nem jól méretezték az akku kapacitást, vagy csak gondolták, ezen tudnak spórolni.

    VálaszTörlés
  10. Attila Csongor Kiss Ezzel egyetértek. Elindult és felfutó szakban van. Tehát akinek nagyobb átalakítás kéne hozzá, annak még érdemes várni, mert pár év múlva olcsóbban ússza meg, és több megoldásból is válogathat majd.

    Árpád Erdős Csak az atomerőművi áram a jó áram. Az ilyen házilagosban nem teljes értékű elektronok vannak.

    VálaszTörlés
  11. Én is így tudom, mint Horváth Gyula . Az atomerőműben levő elektronokat lehűtik, ezért lehet velük klímát is működtetni. Míg a napelemben meleg elektronok keletkeznek, csak világítani jók.

    VálaszTörlés
  12. És ha az oroszoktól veszed az atomot, az bónuszpont, mert egyúttal beteszel vele a gonosz imperialista nyugatnak és még a haveroknak is jut a pénzből.

    VálaszTörlés
  13. Az orosz azért jobb, mert ott volt ugye a Csernobil, és az orosz áram gyorsabban megy a kábelben, mert Csernobil gyorsítja.

    Bárkinek bármilyen tudományos magyarázatra van szüksége, nyugodtan forduljon hozzám.

    VálaszTörlés