2016. augusztus 27., szombat

Régen abban reménykedtem, hogy az agy több mint számítógép, és hogy léteznek csodák.

Régen abban reménykedtem, hogy az agy több mint számítógép, és hogy léteznek csodák. Most már inkább abban reménykedem, hogy nincsenek csodák, és az agy nem több mint "egyszerű számítógép". Mert ha így van, úgy idővel, az agy számítógépbe való leképzésével mi alkothatunk csodákat. Ha teljes kontrollunk lesz az agyunk felett, úgy saját valóságot teremthetünk, ahol gyakorlatilag bármire képesek lehetünk.

38 megjegyzés:

  1. Na de annak mi a túró értelme van, ha egy képzelt világban vagyunk képesek mindenre? Amúgy ilyen most is van, a mesék például ilyenek.

    VálaszTörlés
  2. Ha nem tudod, hogy képzelt, akkor pont ugyanolyan, mint a nem képzeltben mindenre képesnek lenni. A meséről tudod, hogy képzelt, és megkülönböztethető a valósától. Viszont ha a valóságtól nem megkülönböztethető képzelt világra azt mondod, értelmetlen, az olyan mint ha a valóságosra mondanád ugyanezt, hisz honnan tudhatnád, hogy a valóságos világ nem képzelt. :)

    VálaszTörlés
  3. Azt mondod ne menjünk el a Marsra, hanem teremtsünk olyan virtuális világot, ahol egyszerűen ott vagyunk? Ennek mi értelme? Ettől a MARS nem lesz olyan, amilyennek képzeljük.

    Amúgy ez az agy feltöltése a (mostani) számítógépbe pont annyira reális, mit a mechanikus világkép volt Newton után. De erről már tudod a véleményemet. Ahogy én is a tiedet :-)

    VálaszTörlés
  4. Kizártnak tartom, hogy ezt a flikk-flakkot az agy kanyar nélkül ép ésszel venné.

    Másrészt ez egy valami nagyon elszigetelt dolognak ígérkezik. Az én kis valóságomról fogalma sem lesz a többieknek, vagy ha technikailag mégis megoldható, akkor máris ott tartunk, hogy mégsem lehetek bármire képes, mert ott a másik, amelyik szintén bármire képes akar lenni és elindul a kis saját valóságokért a harc.

    VálaszTörlés
  5. Horváth Gyula Igen, tulajdonképpen azt mondom, hogy a Mars, meg úgy általában az Univerzum tök érdektelen. Vagy majd csak azért lesz érdekes, hogy számítógéppé alakítsuk. :)

    Attila Csongor Kiss Ezek kezelhető dolgok szerintem. Ha nem vagy túl kompromisszum kész, élhetsz egyedül, az általad teremtett tömegek között, ha meg de, akkor másokkal, akikkel osztozni tudsz egy valóságon.

    VálaszTörlés
  6. Laszlo Fazekas ez nekem egyenes útnak tűnik a diliházba. Rengeteg szociopata lesz, aki képtelen lesz mit kezdeni a valós társadalommal.

    VálaszTörlés
  7. Attila Csongor Kiss Azoknak akkor nem való a mindenhatóság. Majd korlátozott univerzumokba ültetik őket rehabilitációs célzattal. :)

    Amúgy gondolkodtam rajta én is, hogy mit kezdenék egy olyan világban, ahol mindenható vagyok. Valószínűleg létrehoznék magamnak egy olyan korlátozottat, mint a mostani, aztán törölném az emlékeimet, és élnék benne. Aztán ha végeztem, lehet teremtenék egy másikat, vagy csak más környezetbe helyezném magam. Reinkarnáció. Szerintem sem annyira csábító hosszú távon a mindenhatóság, de az örök lét és a több élet lehetősége vonzó. Egyszerre lehetnék a világot teremtő Isten és a benne élő hétköznapi ember a legváltozatosabb világokban és helyzetekben.

    VálaszTörlés
  8. Tulajdonképpen az agyunk egy számítógép, egy nagyon kifinomult biogép. A gond az, hogy ezt chipekkel próbáljuk pótolni, most még. Ha pedig tudunk egy "ilyet" alkotni, akkor ott már tényleg vége az emberiségnek.

    VálaszTörlés
  9. Laszlo Fazekas túl a fentieken, vagyis hogy nem maradnánk épelméjűek és magányos lenne még unalmas is. Ha bármit megtehetsz, abban nincs semmi kihívás és végül öröm sem.

    Fenti gondolatmenetedben nekem sántít, hogy ha egy korlátozott életbe lépsz be, akkor elveszted a mindenhatóságot és onnantól lőttek az egésznek, nincs továbbmenet másik életbe. Ha meg van, akkor mégsem dobtad el a mindenhatóságot.

    Egyébként az egész gondolatmenet kísértetiesen Barát Csabás, csak ő nem technikai oldalról közelítette meg.

    VálaszTörlés
  10. Nem dobod el, csak átmenetileg, egy-egy életre. Ezért kellenek véges életek. Az élet végével visszajutsz a mindenható fázisba, és dönthetsz a következőről (vagy maradhatsz mindenható). Szerintem ez így kimeríti a mindenhatóság fogalmát.

    VálaszTörlés
  11. Érdekes lenne a Mátrix trilógia akkor, ha Neo tök egyedül eszmélne fel. Valaha olvastam egy hasonlót, amikor a főhős arra ébred, hogy egyedül marad a világon, mindenki más elpusztult. Azt hiszem Határ Győző volt a szerző, bár ott inkább vallási feelingje volt a dolognak.
    És filmben is volt valami hasonló, amikor az univerzumot robotok fedezték fel, az emberek csak feküdtek egy virtuális szemüvegben és "éltek". De eszembe nem jut a címe.

    VálaszTörlés
  12. De a mindenható fázis memóriáját törölted. De még ha visszatöltheti is a korlátozott létforma, ez akkor is zsákutca, unalmassá válik óhatatlanul, ráadásul szül egy rakat társadalmi problémát a megőrülésektől, antiszociális tömegektől kezdve a túlnépesedésig. És ha tudod, hogy ott a végén a visszatöltés, átlépés lehetősége következő képzelt létbe, akkor tudnod kell róla, hogy az egész csak képzelt és onnantól értelmét veszti, mint ahogy Gyula is felvetette.

    És mindeközben mi a fenét csinál a nem képzelt énünk a nem képzelt világban? Persze ha pusztán egy chipben pörgünk puszta adatfolyamként, akkor ez számunkra nem kérdés. De még mindig kérdés, hogy mi van a fizikai világban, ahol az a gép van, amelyikben tengetjük múlandó impulzus létünket?

    VálaszTörlés
  13. Attila Csongor Kiss Például robotok gondoznak minket, ergo a most ismert világ nincs.

    Közben meglestem a könyvet és előkerestem az "olvasónaplómat":) Határ Győző:Éjszaka minden megnő a könyv. Muszáj volt átrágnom magam rajta, nem egyszerű könyv, de mivel a "kiemelkedő közösségi munkáért" kaptam elolvastam. Nem ajánlom senkinek:) A lényeg röviden: Főhős reggel felkel és egyedül van mindenki halott. (persze vannak akik nem vagy csak a képzelete játszik vele), hosszú elmélkedések alatt rájön, hogy csak ő szabadíthatja/támaszthatja fel az emberiséget, ezért készít egy önkeresztrefeszítő gépet saját magának.

    VálaszTörlés
  14. Nádi András robotok gondoznak minket. Nem tűnik túl mindenhatónak, annál inkább esendőnek és kiszolgáltatottnak.

    Könyv a spoiler alapján odabax. :D

    VálaszTörlés
  15. Attila Csongor Kiss Oda is b...tt:)

    Pedig, ha belegondolsz a mindenható és a kiszolgáltatott akár egy és ugyan az - is - lehet.

    VálaszTörlés
  16. Az vetődött fel bennem, hogy mi értelme az életnek, ha az agyam a saját kis valóságában azt csinál amit akar? Semmilyen külvilági dologra nem kell reagálnom, mivel azokat is én teremtem - csak minek?

    VálaszTörlés
  17. Árpád Erdős A mostani életednek mi az értelme? Nem lokálisan, hanem globálisan.

    VálaszTörlés
  18. Laszlo Fazekas tulajdonképpen lehet, hogy most is magaddal beszélgetsz?

    VálaszTörlés
  19. Laszlo Fazekas Rengeteg tervem van. Miket szeretnék csinálni, hova szeretnék elutazni, mit szeretnék kipróbálni vagy éppen megvalósítani. És ez rengeteg mindenre ösztönöz, terveket kovácsolok stb.

    Mindezt persze tizedmásodperc alatt be lehetne ültetni az agyamba, hogy megcsináltam, átéltem, kész. A maradék 9 tized másodpercben pedig mindazokat, amiket a következő pár évtizedben tűznék ki magam elé. Csak értelmét nem látom.

    VálaszTörlés
  20. Laszlo Fazekas Globálisan senki életének nincs értelme, még egy híres művész, feltaláló vagy politikusénak sem - a világ nélkülük is csodálatos lenne - bár kétségtelen más mint aminek ma ismerjük, és róluk többen hallottak.

    VálaszTörlés
  21. Attila Csongor Kiss Abszolút lehetséges. :)
    Árpád Erdős Nem lehetsz benne biztos, hogy a jelenlegi életed nem szimulált. Ezt megfordítva ha olyan szimulációban élsz, amiről nem tudod, hogy szimuláció, ott pont annyira lesz értelme az életednek, mint itt. Ott is lehetnek terveid, céljaid, stb.

    VálaszTörlés
  22. Nem azt állítom, hogy most szimulált valóságban vagyunk, csak hogy ha abban lennénk, nem tudnánk eldönteni, tehát akár abban is lehetünk. Szóval ez esetben Occam borotvája nem teszi értelmetlenné a szimulált létet (ez volt Árpád Erdős felvetése, hogy szimulálva élni értelmetlen[ebb mint nem szimulálva]).

    VálaszTörlés
  23. Értelmetlenné nem teszi, de olyan tökéletes szimulációról, amire nem bírunk rájönni, arról felesleges agyalni. Egyszerűbb feltételezni, hogy ez maga a valóság. Persze ettől még lehet, hogy a Repülő Spagettiszörny álmában élünk.

    VálaszTörlés
  24. Laszlo Fazekas ügyes, határozottan ügyes! De miért nem értek egyet magaddal?

    VálaszTörlés
  25. Mert míg a Te életedet élem, más hatások érnek, és mást gondolok dolgokról. Milyen unalmas lenne már mindenben magammal egyetérteni. Akkor kivel vitatkoznék és miről?

    VálaszTörlés
  26. Horváth Gyula Az jelen esetben irreleváns, hogy a Spagetti szörny álmában élünk-e, vagy a MATRIX-ban. Én csak a mellett érveltem, hogy egy valóságtól megkülönböztethetetlen szimuláció pont annyira valóságos mint a valóság.

    VálaszTörlés
  27. Ezen a ponton nekem többszörösen túl van csavarva a sztori. Miszerint eleve egy szimulációban vagyunk/lehetünk, aminek a keretén belül még a szimulált agyunkat is képezzük le egy szintén a szimulációban létező számítógépbe és ott legyünk mindenhatók egy több szinten absztrahált „valóságban", mindezt úgy, hogy közben azért ne tudjunk róla, mert másképp nem hihetjük valóságnak.

    VálaszTörlés
  28. Laszlo Fazekas Ez igaz, de erre az esetre való Occam borotvája. Az egyszerűbb esetet kell elhinni. Ugyanis bonyolítani lehet, de minek, ha nem tudhatjuk meg, igaz-e?

    VálaszTörlés
  29. Laszlo Fazekas​ Attól hogy egy világ szimulált, még nem következik belőle, hogy mindenható vagy benne.

    VálaszTörlés
  30. Árpád Erdős és ugyanígy, abból, hogy valamit bitről bitre le tudunk másolni, még nem következik az sem, hogy befolyásolni tudjuk a működését, kontrollt tudunk fölötte szerezni, vagy hogy egyáltalán a másolat működőképes lesz.

    VálaszTörlés
  31. Horváth Gyula Abban igazad van, hogy arra a kérdésre, hogy "a világ szimulált-e?" jó válasz az, hogy "Occam borotvája alapján nem", de én nem akarok semmit mondani a jelenlegi valóságról. Az egész "mostani világunk is lehetne akár szimuláció" dolgot csak azért hoztam be, hogy Árpád Erdős -nek megmutassam, hogy a szimulált élet pont annyira értelmes (vagy értelmetlen), mint a nem szimulált. Ettől még lehet az az alapállás, hogy a valóság valóságos, de egyszer majd képesek leszünk ugyanennyire valóságosnak tűnő szimulációt létrehozni. Ez utóbbi ellen meg nem jó fegyver Occam borotvája.

    Árpád Erdős Attila Csongor Kiss Igen, a mindenhatóság nem következik az agy szimulációjából, csak annak lehetősége. Igazából más lehetőséget nem is látok a mindenhatóságra, mert a fizikai törvények eleve korlátoznak a jelenlegi valóságban.

    VálaszTörlés
  32. (Közben rájöttem, hogy rosszul ragoztam. Alapvetően a te söröd, de épp én ittad, vagyis a miénk, ergo sörödömünk. A sörömödünk tiszteletlenül önző, noha kifejezi az én ittad tényét. Viszont a sörömünköd már kifejezetten autogenitásra törekvő. Lám, a magyar nyelv tökéletesen alkalmazható a szimulációban számítógépre leképezett agy által teremtett virtuális világban is. :D )

    VálaszTörlés
  33. Fú, erre most rá kell pihenni egyet. :)

    VálaszTörlés
  34. Nem is gondoltad, miket tudokunksz, mi? (autonóm lázadó ragozás direkt)

    VálaszTörlés