2016. szeptember 4., vasárnap

Holodeck az űrben

Holodeck az űrben

Mikor a gyerekkel ültem a körhintán, akkor jutott eszembe egy megoldás a végtelen virtuális tér problémájára. Ugye arról van szó, hogy milyen jó lenne egy olyan szoba, mint a Star Trek Holodeck-je, amiben a végtelenségig sétálhatunk annak ellenére, hogy a szoba valójában korlátozott méretű. Ahogy a körhintán nyomott kifelé a centrifugális erő, eszembe jutott a 2001: Űrodüsszeia jelenete, mikor a pörgő tóruszban fut az űrhajós. A centrifugális erő ugye teljesen olyan mint a gravitáció, tehát megfelelő forgási sebesség esetén tényleg olyan érzete lenne, mint a földön járni. Mint egy nagy, végtelen mókuskerék. Egy kis szépséghibája van a dolognak, hogy nem mehet el az ember jobbra vagy balra, mert arra már nincs gravitáció. Ezt talán azzal lehetne kiküszöbölni, hogy a gömböt fémből készítik el, az ember pedig egy exoskeletont visel, ami elektromágnesekkel tapad a gömbhöz. Nem csak a talpon lennének mágnesek, hanem szétszórva az exoskeleton minden részén. Megfelelően kalibrálva a mágneseket talán ugyancsak gravitációhoz hasonló hatást lehetne kelteni, de ebben az esetben már bármerre mozoghatnánk a gomb belső felületén. Olyan lenne, mint egy kis bolygó, csak éppen kifordítva. Egy ilyen gömbben már tényleg végtelen térben mozoghatnánk, a mágnesek vezérlésével pedig egészen különleges hatásokat lehetne kelteni. Például egy kis időre kikapcsoljuk a "gravitációt", ezzel azt a hatást keltve, hogy valami hatalmas szakadékot ugrunk át, vagy egyszerűen csak repülünk. E mellett maga az exoskeleton is szimulálhatna érzeteket, megtapinthatnánk vele egy virtuális falat, vagy más virtuális objektumot, mivel a rendszer kis motorok, vagy más technológia segítségével úgy tartaná vissza a kezünket, mint ha tapintanánk valamit. Talán még kardvívás, vagy pusztakezes harc is szimulálható lenne ilyen módon. Talán egyszer majd a Föld körüli zéró gravitációs hotelek nagy sztárja lesz a holodeck, feltéve hogy addig nem találják fel a közvetlen érzékszervi stimulálást, amivel ugye sokkal kevesebb macera lenne virtuális világok szimulálása. Csak hagynunk kell, hogy megpiszkálják az agyunkat ...

#blog

3 megjegyzés:

  1. De ezt már megoldották, létezik a lábunk alatt minden irányba elmozdulni képes "futópad" pont erre a célra.

    VálaszTörlés
  2. Ráadásul a mágnes "csak" az exoskeletont vonzza, a benne lévő ember úgy érezné magát, mint egy szűk ruhában, nullgravitáción.

    VálaszTörlés
  3. Attila Csongor Kiss Egy futószalag azért nem ugyanaz, ebben ugrándozhatsz, meg minden.

    Zsolt Menyhart Ha sok helyen van rajtad mágnes, hajlatokban, csuklón, stb. akkor azért már lehet meglenne a gravitáció érzése.

    VálaszTörlés