2016. október 17., hétfő

Azért érdekes belegondolni, hogy ha hasonló módon egy kellően komplex neurális hálózatba rögzítenénk egy ember...

Azért érdekes belegondolni, hogy ha hasonló módon egy kellően komplex neurális hálózatba rögzítenénk egy ember életének minden mozzanatát (mondjuk egy kamerás, mikrofonos okos szemüveget hordana folyamatosan), akkor a neurális háló mennyire élethűen lenne képes utánozni őt.

https://sg.hu/cikkek/121701/chatbotban-el-tovabb-egy-fiatalember
https://sg.hu/cikkek/121701/chatbotban-el-tovabb-egy-fiatalember

5 megjegyzés:

  1. Azt tudom, hogy már láttad ezt a sorozatot (a kereső csodákra képes), Laszlo Fazekas​ :) Így a többieknek ajánlom, akik még nem találkoztak vele.

    Black Mirror s02e01 - Be rigth back:
    Itt lényegében ugyanaz történik mint a cikkben, ám a sorozat készítői ennél is messzebbre mennek: először csak csetbot formájában él tovább az elhunyt, aztán a hangja alapján telefonhívások formájában, majd végül... (nem lövöm le a csattanót).
    trailer:
    https://youtu.be/VwhTXzvKqF0
    imdb:
    http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt2085059/

    Ajánlom még ezeket az epizódokat, melyek a témához kapcsolódnak:

    - s01e03 - The Entire History of You:
    Mindenkiben van egy beültetett chip, amely mindent rögzít, amelyet az okos kontaktlencsén keresztül látunk. Így például vissza tudjuk játszani az egész napunkat. A gond ott kezdődik, amikor egy pár összeveszik, és a nő letiltja a fickót. Manapság ez kimerül a különféle social felületeken való tiltásban, ám ebben a sorozatban ez durvább: a fickó hiába van a nő közelében, mert a kontaktlencse nem engedi, hogy lássa - eltorzítja a nő hangját és kicenzúrázza az arcát...
    https://youtu.be/3bFCqK81s7Y

    - White Christmas:
    A saját tudatunkból és személyiségünkből létrehozott mesterséges intelligencia a legjobb személyi asszisztens. Egy cég így készíti el mindezt, személyre szabva. A tudat egy kapszulába van bezárva, és egyetlen célja az, hogy gazdáját napi szinten kiszolgálja, és irányítsa az okosotthon minden négyzetcentiméterét. A gond akkor kezdődik, amikor a kapszulába zárt intelligencia öntudatra ébred, és megkérdőjelezi saját sorsát...

    Ezeket az epizódokat ajánlom a sorozatból azoknak, akik hasonlóan érdeklődésűek, és szeretnének elgondolkodni azon, hogy a mostani tech újdonságok hová vezethetnek. Az általam ajánlott epizódok lelkileg nehezen emészthetőek, ám éppen ezért hívtam fel rájuk a figyelmeteket.

    VálaszTörlés
  2. Két problémás dolgot látok benne (ha tudnánk is rögzíteni mindent):
    1) Az ember felejt. A kevésbé releváns emlékek megfakulnak, eltűnnek, és a releváns emlékekből is gyakran csak egy-egy kép, érzés marad meg. Ezt a "szűrőt" nem tudom mi alapján lehetne elkészíteni, de az biztos, hogy komoly hatása van a személyiségre (megbocsájtás, rossz emlékek felejtése, szelídülése).
    2) Ha az aktuális helyzetről csinálunk is egy "lenyomatot", abból hiányzik a továbbfejlődés lehetősége olyan értelemben, hogy teljesen másfajta érzések, ingerek érik a virtuális személyiséget, mint az igazit, így nagyon más úton fog továbbfejlődni (lásd microsoft chatbot - Tay - esete).

    VálaszTörlés
  3. Ez a chatbot nagyon durva ötlet. Jelentkeztem a Replika oldalra, várom az aktiválást, a regisztráció már megvan.
    Felejtés: A legnagyobb előnye a MI-nak a nem felejtés, az időtlenség. Emiatt nem lesz ember. Ha emberré akarjuk formálni, akkor egy veszteséges tömörítés kell az adatokra, melynek túlélő algoritmus optimalizálja mindig a helyet. Minél jobban arra késztetjük az algoritmust, hogy csak a fontos, túlélést segítő adatok maradjanak meg a lehető legkisebb helyen, annál jobb lesz az emlékezés hatékonysága, és annál jobban fog hasonlítani egy céltudatos emberre.

    VálaszTörlés
  4. Arra nagyon kíváncsi lennék, hogy ha valakinek a szövegeiből/gondolataiból (ha be lehetne szerezni elég sokat) csinálnánk egy chat botot, és az illetőt leültetnénk vele szemben, anélkül hogy tudná, kivel "beszél", mi lenne a végeredménye.

    VálaszTörlés
  5. Uuuuu, na, erre nagyon kíváncsi vagyok én is! 😀

    VálaszTörlés