2016. november 5., szombat

Elkezdődött amiről írtam.

Elkezdődött amiről írtam. Telefon méretű mini PC, ami Windows 10 Home-ot futtat (nem Windows Mobile, ez egy desktop windows). Nyilván tele van még gyermekbetegségekkel, de most kezdte el értelmét veszteni ez a desktop op rendszer vs mobil op rendszer dolog, és ezért nem kell annyira szomorkodnia a M$-nak, hogy eddig bukta a mobil piacot.

http://hvg.hu/tudomany/20161104_ockel_siriusa_telefon_meretu_windows10_szamitogep
http://hvg.hu/tudomany/20161104_ockel_siriusa_telefon_meretu_windows10_szamitogep

19 megjegyzés:

  1. Öt év múlva az új generáció már nem fogja érteni, hogy mi volt ez az Android izé.

    VálaszTörlés
  2. Azért nyilván az Android is fog fejlődni desktop irányba. Én ott leginkább a Chrome OS-el való összeolvadást látom valószínűnek.

    VálaszTörlés
  3. Hát ha nem is öt év de belátható időn belül :-)

    VálaszTörlés
  4. Sancho Vi At Vagy éppen azt nem fogja tudni, mi az a Windows :)
    Az embereknek nem Windows / iOs / Android kell, hanem gombnyomásra működő szolgáltatások. Az android playből gyakorlatilag bármit egy gombnyomás felrakni és indítani. A Windowsnál meg egymás után felugró ablakok, hogy melyik könyvtárba akarod tenni, milyen konfigot akarsz beállítani, tegye-e ki az ikonját és hova, stb-stb. Átlag user windowsra kérdés nélkül szinte nem tud feltelepíteni semmit.
    A windows meg fog maradni informatikusoknak, esetleg irodai gépnek (utóbbiban sem vagyok teljesen biztos).

    VálaszTörlés
  5. Hát azért előbb az Androidra is kellenének azok az alkalmazások, amik a Windowsra megvannak. A Play nem bővelkedik ilyen programokban. Ha bemész az irodai alkalmazásokhoz többnyire elemlámpa appokat ajánl. Persze az Androidra készült komolyabb alkalmazások nem fognak a Play kínálatában megjelenni, ezért nehezebb felmérni, mennyi van már belőlük. Szerintem böngészőben futó van inkább, persze az droidon is megy.

    VálaszTörlés
  6. Horváth Gyula Olyan nincs, hogy egyből kész egy platform. Sőt, az is lehetséges, hogy az új platform jellegéből és a megváltozott felhasználói szokások miatt már nem igényli ugyanazt az alkalmazást. Számos alkalmazás már a kukában van, mert van jobb eljárás az adott célfeladatra. Aztán meg nem csak az asztali platformon vannak olyan programok, ami a másikra is célszerű lehet, ha megvan, hanem fordítva is, azaz ami jó a mobilon, az egy hibrid platform esetén asztalra is kellhet.

    VálaszTörlés
  7. Sancho Vi At Ez igaz. De azért a tervező, ügyviteli, erp, mrp alkalmazások nem fognak még kikopni. Bár már kevés íródott COBOL-ban, de azért vannak területek, ahol lassabban múlik az idő.

    VálaszTörlés
  8. A userek több mint 80%-ának egy böngésző, facebook, valamilyen chat, levelező meg pár játék bőven lefedi az igényeit.
    Irodai alkalmazások tekintetében word + excel + outlook szentháromság az, amit használnak, ezek is pótolhatóak (más kérdés hogy durván be vannak betonozva a vállalati it szokásokba).
    Milyen más széleskörűen használt alkalmazást ismertek, ami windowst igényel?

    VálaszTörlés
  9. Árpád Erdős Komolyan azt gondolod, hogy a cégeknél minden irodai munkát wordben, excelben és outlookban intéznek? Számlázás, könyvelés, logisztika sehol?

    VálaszTörlés
  10. Árpád Erdős Azzal egyébként egyetértek, hogy ezek akár pár nap alatt cserélhetők, igaz némi morgolódás árán.

    VálaszTörlés
  11. Nem hiszem azt, ezért irtam 80%-ot. A maradék 20%-ba szerintem ezek belefernek.

    VálaszTörlés
  12. Igaz, én munkából kifolyólag pont a "nem office" részt látom, de innen nézve az a jellemző, hogy az ERP program mindenkinek a gépén fut, levelezés is majdnem. Excel is kétharmad fölött, a Word már úgy fele-fele, messze nem kell mindenkinek.
    Az viszont igaz, hogy az ERP programok, noha cégen belül talán a leghasználtabbak, nagyon változatosak, 100 cégnél könnyen lehet, hogy 50 félét is találnál. Office-ból meg talán kettőt.

    VálaszTörlés
  13. Gyula, gondolom abban egyetértünk, hogy azért ez ERP programok használata túlmutat az átlag user-en. :) Ilyen jellegű felhasználásra a Windows még jó darabig megmarad.

    VálaszTörlés
  14. Egyetértünk. De a céges felhasználók szinte mindegyike használ ilyen programot. Muszájból.

    VálaszTörlés
  15. Ok, akkor visszatértünk az alapokhoz.
    Ma és ez belátható időn belül biztos nem fog változni a Windows és az arra írt alkalmazások uralják a piacot, ez azt hiszem nem vita kérdése.
    Mi az alternatíva?
    Az nincs.
    Mielőtt felhördülnénk nézzük sorjában.
    Android?
    Egyelőre egy játékszer, igaz ígéretes játékszer de jelenleg csak és kizárólag mobil platformon működik.
    IOS?
    Detto egy zárt kör.
    Linux?
    Itt látszik az a potenciál ami minden eszközön működőképes lehetne ha lenne rá akarat de ez az akarat még csak körvonalazódni sem látszik.
    A fentiekhez, Windowson a legegyszerűbb a telepítés, next, next, ok (ugye alapból a C:.
    meghajtó) , Androidon is ugyanezek működnek (sőt ha nem stock Android, akkor még a fordítás is bekavar és csak nézel ki hülyén a fejedből, no vajon most mi a frász van).
    Nézzük a felhasználói réteget
    Ki használja és mire az adott platformot?
    Itt is éles határvonalat lehet húzni a mobil és a többi oprendszer között, felhasználói programok tekintetében.
    Van, persze hogy van mondjuk PS és teszem azt valamelyik CAD alkalmazás mindegyikre de azért rossz vicc lenne akár egy Autocad/Pro Enginer/Solidworks/Photoshop progit kezelni egy telefonon, neadjisten egy tableten még ha valamikor az alatta lévő hardver megközelíti egy alap, Windows vagy Linux operációs rendszerrel szerelt PC/laptop szintjét.
    Ez az egyik.
    A másik, az alap usert (és ez a döntő többség) csak az érdekli ha az az adott kütyü amit vett, az jól működjön,hogy mi van a vas belsejében az durvára hidegen hagyja.
    Egy szónak is száz a vége, egyelőre marad minden így ahogy van, még jó pár évig marad az én bátyám az erősebb rendszer.

    VálaszTörlés
  16. Varsányi István Szerintem nagyon félreértettél valamit. Itt nem arról van szó, hogy az Android kiváltja a windowst. Annyit állítok, nem többet, hogy az ÁTLAG usernek bőven elég egy böngésző, egy chat, egy navigáció, levelező, facebook, képkezelő app meg pár játék. És ezt az androidon sokkal kezelhetőbben megkapja mint windowson.

    A programozók, könyvelők, ERP használó, rendszergazdák, videó vágók, fotósok, web szerkesztők, grafikusok, cad használók stb. még sokáig windowst fognak használni - de ők a számítógép használók 10%-át sem teszik ki.

    Nem véletlenül esnek a PC eladások világszerte,illetve facebookkal kapcsolatban pár napja volt hír, hogy több mint egymilliárd ember csak mobilról használja (http://www.hwsw.hu/hirek/56371/facebook-negyedeves-jelentes-2016q3-reklam-hirdetes.html). Igenis az Android komolyan szorítja ki a windowst a hétköznapi userek körében.

    VálaszTörlés
  17. Ez teljesen így van. Átlagos magánhasználatra felesleges a Windows, mert felesleges a PC is. A Win10 azért különböző kütyükön visszalopakodhat ebbe a körbe is. Majd kiderül.

    VálaszTörlés