2016. november 19., szombat

Vallás és technológiai szingularitás

Vallás és technológiai szingularitás

Érdekes belegondolni, hogy a technológiai szingularitás elérése valójában ugyanazt kínálja mint a vallás. Azért érdekes ez, mert mindeközben a kiindulási alapok egymásnak ellent mondanak ...

http://lf.estontorise.hu/archives/640
http://lf.estontorise.hu/archives/640

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes gondolatok.
    Korábban már beszéltünk róla, szerintem ez az "agyfeltöltés" nem lesz járható út. Egyrészt ha képesek is leszünk lemásolni egy agyat, a technológia fejlődés nem fog megállni. Ha eljutunk oda, hogy agyprotézist tudjunk csinálni, akkor fogunk tudni annál sokkal többet is. Olyan agyat, ami nem felejt, fotografikus memóriája van, vagy éppen bele van táplálva az emberiség összes tudása. Vajon azt is embernek lehet majd nevezni?
    És ki/mi fogja visszatartani a készítőket attól, hogy az agyakat egybedolgozzák, megosszák az emlékeket, létrehozzanak olyan "szuperagyat", ahol egyesül mindez a tudás? Nyilván ilyen is lesz, nem fog megállni a fejlődés ott, hogy leklónozunk egy-egy embert. Sőt, az egyén onnan kezdve értéktelenné válik, hiszen olyan lényeket lehet sorozatban létrehozni, amilyeneket csak akarunk.
    Szerintem óriási társadalmi válság lehet/lesz belőle.
    Ahogy abból is, ha egy embert pl. több példányban klónoznak le. Te pl. el tudnád képzelni, hogy a párod 3 példányban legyen ott körülötted? Vagy csak a tudat, hogy bezárnak egy gépbe, majd fél órai zümmögés és villogás után közlik, feltöltötték az agyadat, az utolsó emlékig megvan minden,már nyugodtan meghalhatsz, nincs tovább szükség a testedre - mit szólnál?
    Abba már bele sem merek gondolni, hova vezethet, ha a feltöltött agyhoz más is hozzáfér, kiolvashat emlékeket, olyan dolgokat tudhat meg, amit esetleg csak te tudtál. És persze az se lesz megoldhatatlan, hogy a feltöltés során bizonyos emlékek kimaradjanak, vagy máshogy emlékezz rájuk.

    Nem tudom, nekem ez a világ nagyon idegen, és remélem soha nem jön el (el fog, tudom, de emberi mivoltunk lesz az ár, amit fizetünk érte).

    VálaszTörlés
  2. Igen. Valójában épp annyira benne van a pokol, mint a mennyország ígérete. Csak rajtunk áll. De én optimista vagyok ... :)

    VálaszTörlés