2016. december 9., péntek

Megaagyak, absztrakt evolúció és a konzisztencia gépezet, avagy hogyan építsünk szimulált világokat

Megaagyak, absztrakt evolúció és a konzisztencia gépezet, avagy hogyan építsünk szimulált világokat

A blogomban sokat foglalkoztam már az emberi agy feltöltésével és a szimulált valóság témakörével. Azért tartom hihetetlenül izgalmasnak a témát, mert úgy gondolom, hogy ez a két technológia a tudomány Szent Grálja. Az agy feltöltése örök élettel és korlátlan lehetőségekkel kecsegtet, míg a szimulált valóság gyakorlatilag Isteni hatalmat adna a kezünkbe egy saját magunk által teremtett új valóságban.

http://lf.estontorise.hu/archives/645
http://lf.estontorise.hu/archives/645

5 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes gondolatok. Ha egyszer így lesz, szerintem egy "megaagy" fog csak maradni, mert az egyéni létformák hamar rájönnek, hogy egyesülve még komolyabb agyat tudnak majd alkotni.
    Ami még érdes lehet: hogy lehet egy szimulált valóságot megfigyelni? Ez mindenképp igényel valami információs csatornát a valós és a szimulált világ között. Vajon ez csak egyirányú lehet?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is esélyes, hogy egy vagy csak pár ilyen megaagy fog maradni, vagy lehet átjárás az univerzumok között. Úgy képzelem el, mint valami hatalmas csillagközi internetet. Itt írtam is ilyesmiről: http://lf.estontorise.hu/archives/620

    Egy ilyen szimulációban szerintem esélytelen kimutatni, hogy létezik egy igazabb valóság, vagy csak akkor lehetséges, ha direkt olyan a szimuláció, hogy ezt megtehesd.

    VálaszTörlés
  3. Igen jó írás, tetszik az elképzelés, bár leginkább egy vírushoz hasonlít a működése, és lehet, egy idegen civilizáció annak is fogja tekinteni. :)

    A szingularitással (illetve annak hasznosságával) kapcsolatban viszont szkeptikus vagyok. Nem azért, mert nem hiszem, hogy bekövetkezik (bár talán annyira robbanásszerű nem lesz), inkább azért, mert az átlag ember számára inkább lesz káros, mint hasznos. Gyakorlatilag az ember, mint olyan, feleslegessé fog válni (elsősorban a többi ember számára), a nagy tömegek sehova sem töltik fel a tudatukat, a megaagy-ak pedig fegyverek lesznek a többiek kezében, amíg csak "egy maradhat".

    VálaszTörlés
  4. Igen, ebben az egeszben az ember a legkritikusabb tenyezo. Talan mi jarnank a legjobban, ha lenyomna az mi, es kontrollalt, onos erdekektol mentes joleti diktaturaban tartana minket. :)

    VálaszTörlés
  5. Ha az MI-nak van egy kis esze, akkor az emberiség összes feltöltött tudatát kiírja egy cd-re, felteszi a polcra (hátha egyszer kell majd valamire), ő maga pedig éldegél szépen a világban, békében.

    VálaszTörlés