2017. március 16., csütörtök

2045-ről 2030-ra módosította Kurzweil a szingularitás dátumát ...

2045-ről 2030-ra módosította Kurzweil a szingularitás dátumát ...

https://444.hu/2017/03/16/ray-kurzweil-szerint-2029-re-a-szamitogep-olyan-okos-lesz-mint-az-ember-ha-nem-okosabb
https://444.hu/2017/03/16/ray-kurzweil-szerint-2029-re-a-szamitogep-olyan-okos-lesz-mint-az-ember-ha-nem-okosabb

13 megjegyzés:

  1. Az kemény! Minap gondolkodtam azon, hogy reális-e a 2045, erre nem, mert előbb jön.

    VálaszTörlés
  2. Nekem meg úgy tűnik, hogy még mindig csak bruteforce-olunk és nagyon messze vagyunk attól hogy gondolkodó gépet alkossunk. Sőt még azt se tudjuk mi is az. A saját agyunkat se értjük, nem tudjuk definiálni az öntudatot... ehhez képest dátumokkal dobálózni kicsit merész. Na, de majd meglátjuk :)

    VálaszTörlés
  3. A jelenlegi technológiát lineárisan interpolálva tényleg esélytelennek tűnik, de lehetnek áttörések, amikkel hatalmasakat ugorhatunk. Pl. ha hirtelen valaki előrukkol valami MRI szerű géppel, amivel nagy felbontásban lehet agyat scannelni, vagy ugyanez nanobotokkal, sikerül áttörést elérni kvantumszámítógépeknél, vagy bejön valami más technológia, stb. akkor összejöhet. Valószínűleg nem fogjuk érteni hogy működik (már a jelenlegi neurális hálókat sem értjük igazán), de működni fog. És ha egyszer sikerül igazi MI-t összerakni, onnan már megállíthatatlan a folyamat. (Persze a szó pozitív értelmében, ha minden jól megy. :))

    VálaszTörlés
  4. Nem kell ehhez megismerni az emberi agyat. Teljesen jó elgondolás, hogy a tanulás módszerét kell a gépnek megtanulni, és erre nagyon jó algoritmusok vannak már - és így nem az emberi agyra hasonlító, hanem egy attól különböző intelligencia jöhet létre. Talán "jobb" is ez így, hiszen így nem fogja korlátozni a biológia a gépi intelligencia fejlődését - több/jobb processzort, háttértárat már mi is egyszerűbben teszünk egy rendszerbe, mint józan észt.

    VálaszTörlés
  5. Robert Cartman Olvastad a Szingularitást?

    VálaszTörlés
  6. Robert Cartman​ Akkor ezért nem érted, mi történik, mi alapján jósolja ezt. A technológiai robbanások lassan indultak, és gyorsulva robbantak be. Ez mindig is így volt. Már mindennapos az ilyen technológiai fejlődés számítása akár a processzorgyártásban, akár máshol. Az említett könyvet ez az úr írta, és ezt a témát feszegeti nagy részletességgel a jövőre nézve. Alapmű.

    VálaszTörlés
  7. Azért Robert Cartman szkepticizmusa nem alaptalan, és sok nagy szaktekintély van még az ő álláspontján. Az a baj, hogy sok az ismeretlen. Pl. a számítási kapacitásra nagyjából kimondhatjuk (ha nem is törvény, de eddig szépen bejött alapon), hogy exponenciálisan nő, arra viszont csak nagyon durva becsléseink vannak, hogy emberi szintű intelligenciához mekkora számítási kapacitás kell. Igazából az is csak egy elmélet, hogy az agy működését a neuronok közötti összeköttetések szabják meg. Már pedzegetnek ilyeneket, hogy a neuronokban sejt szintű változások mennek végbe tanuláskor, stb. Persze az is elképzelhető, amit Zsolt Menyhart mond, hogy az agy működéséhez nem hasonlító MI-t építünk, de azt sem tudjuk igazán milyen bonyolult. Lehet, hogy 10 év múlva összeáll, de lehet kiderül útközben, hogy ehhez kellhet sok 10 is. Szóval azért sok itt az ismeretlen. De én is Kurzweil párti vagyok. :)

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas Igen, itt nem csupán a félvezetők sűrűségét kell figyelembe venni, mint korábban. Sőt, várhatóan nem félvezető alapon születik meg az új kiszolgáló technológia, hanem quantum alapokon, mely már megkezdte az első gyakorlati lépéseket megtenni.

    VálaszTörlés
  9. A bruteforce eléggé relatív, és nem is egy negatív dolog. Ugyanis az az elme, amelyik az elmét kutatja, "megérthet" mondjuk egy IQ80 Fidesz-szavazót (bocsánat), de nem értheti meg a saját intelligenciáját. Gödel nemteljességi tétele.
    Úgyhogy (ha már szinguralitás, és nem sima bruteforce) én is a "valami, ami valamilyen tulajdonságai révén valamire használható" elvet vallom, ami lehet elképesztő, és hétköznapi ésszel felfoghatatlan, de inkább lesz egyfajta "alternatív intelligencia", mint emberire hasonlító.

    VálaszTörlés
  10. Az én tippem a dologra, hogy létre fogunk tudni hozni valamit, ami nem úgy intelligens mint mi, ami viszont majd "megérthet" minket, és abból lesz majd emberi szintű MI. Erről már írtam régebben.

    VálaszTörlés
  11. Az nagyon érdekes kérdés, hogy mi is az a "tudat". És hogy a mesterséges intelligenciának lesz-e, illetve honnan fogjuk tudni, hogy van neki.
    Magát a hardvert tuti meg fog tudni építeni, a nagyobb kérdés, hogyan fog elkezdeni magától tanulni. Ahol ma mesterséges intelligenciát használunk, azok szerintem nem tudnak "kilépni" saját világukból, azaz ha betanítasz egy gépet (mert szerintem az még egyértelműen gép) karakter felismerésre, akkor azt fogja tudni, de magát a szöveget nem értelmezi, és nem tanul meg írni sem. Szóval itt kell valami nagy áttörés.
    A másik nagy kérdés, hogy ha egyszer megtanul "tanulni", akkor mivé fog válni. Nyilván lesz saját akarata, és mivel emberek tanítják, az emberi tulajdonságok is meglesznek benne - a legrosszabbak is.

    VálaszTörlés