2017. március 28., kedd

Egész jó kis leírás arról, hogy mi a bitcoin, hogyan működik, stb.

Egész jó kis leírás arról, hogy mi a bitcoin, hogyan működik, stb.

http://bitcoins.hu/bitcoin_faq.htm
http://bitcoins.hu/bitcoin_faq.htm

13 megjegyzés:

  1. Fura, hogy a vásárlásnál nem említi a bitcoin ATM-eket. Budapest belvárosában van egy, és működik is.
    Valamint azt is fontos lenne hozzátenni, hogy 50%+1 miner esetén simán hozhatnak létre új coinokat, ha akarnak. Sokan azt hiszik hogy bitcoin statikus, végleges, pedig csak egy szoftver: változhat a protokoll és a működés.
    Ha esetleg valaki érdeklődik a coinok iránt, érdemes megnézni a Monero-t, technológiailag jobb mint a bitcoin.

    VálaszTörlés
  2. Először 2013 őszén olvastam a bitcoinról, akkor 100$ körül volt az árfolyama. nagyon gondolkodtam rajta, hogy kellene vásárolni. Azóta kiderült, kb. 10-szerezni tudtam volna a pénzemet - persze ahhoz pont jó időben el is kellett volna adni. Hát erről lemaradtam :)

    VálaszTörlés
  3. Bányászni kellett volna a legelején ... :)

    VálaszTörlés
  4. Ezekben a p2p pénzekben két veszély van: az egyik, hogy egyre másra hozzák létre az újabbakat, (az elején lehet sok pénzt könnyen megszerezni), aminek az a veszélye, hogy egy szűk csoport érdekeit fogja szolgálni, illetve ha túl nagy vagyon kerül egy kézbe, nem lesz rá kereslet és elértéktelenedik. A BitCoin monetizációja egyébként többszörösen annyi, mint az összes többi krypto pénzé összesen.
    A másik, hogy mivel tényleg senkinek nincs rá hatása (kívül van minden árfolyampolitikán, és nem követhető le), törvényileg fogják tiltani (BitCoin esetében erre már volt példa).

    VálaszTörlés
  5. A teljes crypto market cap mostanában 24mrd dollár körül mozog, ami kicsit nagyobb mint a magyar tőzsde market capje: coinmarketcap.com - CryptoCurrency Market Capitalizations

    Az árazás nagyban függ a spekulációtól, valamint az aktuális cash inflow-outflow aránytól. Minél több szolgáltatás fogad el cryptopénzt, annál inkább stabilizálják majd az árakat, de ennek még csak az elején járunk.

    Mostanában automatizált trading botokat próbálgatok az egyik coin-tőzsdén, még simán érdemes lehet beszállni, de csak annak, akinek van pénzügyi/közgáz háttere, a többiek úgyis csak veszíteni fognak az ilyen tőzsdén, mert alapvetően spekulatív minden árazás ott, nincs még mögötte erős gazdasági folyamat amire alapozni lehetne.

    VálaszTörlés
  6. Igen, de mindezek mellett kurva érdekes technológia... :) Érdekes látni, ahogy digitalizálódik minden. Charles Stross Accelerandójában volt olyan, hogy a cégek is már csak programok voltak. A főhősnek volt is pár száz bejegyzett cége, nagy részük pythonban íródott. Ezek kereskedtek egymással, voltak butábbak, meg kifejezetten intelligensek. A vége felé már voltak saját öntudattal rendelkezők is. Tiszta hülyeségnek hangzott, de egyre kevésbé tűnik annak. Ha valaki pár évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy lesz egy fizetőeszköz, ami igazából protokollok, open source szoftverek, meg az azokat futtató hardverek összessége (semmi kézzelfogható), pont ugyanilyen hülyén néztem volna rá.

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas Ugye erre a legjobb lehetősége (minden kryptopénz esetén) a rendszer kitalálójának van, állítólag az egyik legnagyobb bitcoin vagyon az övé. Elég sokat elmond a dologról, hogy az első BitCoin tranzakció egy pizza vásárlása volt 10000 Bitcoinért - ma egy Bitcoin kb. 1000$-t ér.

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas Igen, nagyon érdekes, a kitalálója szerintem Nobel díjat érdemelne.
    Tegnap egyébként pont arról beszélgettem kollégákkal, hogy mi lesz a világ pénzügyi rendszereivel, ha egyszer alkotnak egy olyan szintű mesterséges intelligenciát, ami képes előre jelezni az árfolyamok mozgását, és ezt ki is használja.

    VálaszTörlés
  9. Árpád Erdős: ez nem a jövő, hanem a jelen. A jobb HFT traderek már most is gépi tanulási algoritmusokkal jósolják meg az árfolyammozgásokat. A probléma szerencsére önszabályozó: ha valaki sok részvényt akar venni olcsón, akkor azzal felhajtja az árat, ami miatt már nem tudja olcsón megvenni, így nem is éri meg neki.

    VálaszTörlés
  10. Amúgy ti mennyire vágjátok a témát? Olyan kérdésem lenne, hogy az egész BitCoin protokollba minek kell a bányászat? Ha úgyis ott van minden gépen a full tranzakció log, miért nem annyit csinál a kliens, hogy mikor jön egy utalás, végignézi, hogy a saját logja alapján a küldő rendelkezik-e a megfelelő összeggel? Ha igen, fogadja az utalást, és szétküldi az új blokkot, ha nem, akkor sumákság van. Illetve a node-ok folyton validáltatnák a saját logjukat hash alapján a többiekkel.

    VálaszTörlés
  11. A bányászok "validálnak" minden tranzakciót. Ha a bányászok több, mint 50%-át tudnád kontrollálni, ellophatnád az összes bitcoint.

    VálaszTörlés
  12. Köszi. Akkor a bányászok feladata az új blokk validálása. Ehhez mindig végignézik a régi tranzakciókat, és ellenőrzik, hogy van-e a küldőnek elég pénze, és csekkolják a digitális aláírást is a tranzakciókon. Ez igaz? Illetve ha egy bányász kamu blokkot dobna be validként, az azért nem fog neki sikerülni, mert a következő blokk másik bányásztól jön, ütközni fog ezzel? A kliensek maguk nem ellenőrzik a blokk hitelességét (nem nézik végig az előző tranzakciókat), csak azt nézik, hogy nincs-e ütközés, ez igaz?

    VálaszTörlés