2017. március 6., hétfő

Naperőművel támad fel Csernobil

Naperőművel támad fel Csernobil

Mit kezdjünk egy hatalmas, totál használhatatlan (radioaktív) területtel? Fedjük be napelemmel!

http://hvg.hu/tudomany/201709__ukrajna__oriasnaperomu__energiatermelesi_trendek__csernobili_fonix
http://hvg.hu/tudomany/201709__ukrajna__oriasnaperomu__energiatermelesi_trendek__csernobili_fonix

13 megjegyzés:

  1. Bennem azért felmerül egy-két kérdés. Bármennyire is minimális kívül a sugárzás, mi lesz az idővel cserére szoruló elemekkel, vagy egyáltalán a szerelés alatt használt eszközökkel? Mind szennyezett lesz. Hová ássák el? Ki ellenőrzi ezt? ...egy orosz demokráciában? Mi a garancia a környezetbarát munkavégzésre? Kik üzemeltetik halálra magukat? Azok jogait ki védi meg saját maguktól?

    VálaszTörlés
  2. Inkább szélerőműveket tudnék oda elképzelni. Hosszabb távú befektetés és ha vesz is fel sugárzást, az csekély mértékű lenne, az újrahasznosítás is egyértelműbb, mint a napelemeknél.

    VálaszTörlés
  3. Sancho Vi At robotok telepítik, amik ott is maradnak. Nem javítanak semmit, ha ki is esik pár panel a termelésből, még mindig marad elég.

    Orosz mentalitás RLZ.

    Persze, nem gondolom komolyan :-D

    VálaszTörlés
  4. Csernobilban elhasználódott vagy tönkrement napelemet nem kell sehová vinni, ott lehet hagyni, nekitámasztva a szarkofág falának. Vagy le sem kell szerelni, csak fölé rakni a következőt. Felesleges az elásására költeni, jobb helyre úgysem kerülhet. Persze ha az újrahasznosítás során beolvasztják, akkor szerintem már nem fog sugározni, bár ehhez a részéhez nagyon nem értek.

    VálaszTörlés
  5. Igen, az egész most is egy nagy szemét telep. Ha valami elromlik (ami azért annyira nem sűrű szerintem), akkor ott kel hagyni. Amúgy a cikkben jól körbejárták, hogy ahová ember kell, ott már nem veszélyes dolgozni, meg hogy tök jó hogy megvan az infrastruktúra (mivel régen is erőmű volt a helyén), "egyszerűen ki kel cserélni" az "atomerőmű modult" "napelem modul"-ra.

    VálaszTörlés
  6. Gyerekek. Neeeemár. Nem véletlenül tesznek oda olyan dolgot, amiből nem jön ki termék. Nem azt mondják, hogy enni lehet a betonról, hanem azt, hogy az építés ideje alatt meghatározott ideig ott lenni nem veszélyes. Nem figyeltetek fizikaórán? Felezési idő, stb... Ez az egész szar már nem sugároz erősen, mert lefedték. Azonban nem légmentesen, hiszen van rajta ajtó is, amin néha bemennek mérni. Továbbá a környezet sugárzása azért nem olyan, hogy lemossa az eső. Ez itt továbbra is egy életre nem ajánlott hely. Amit itt kiteszel hosszabb időre, azt már tilos emberek közé vinni. Nem lett normális szintű a háttérsugárzás, csak rövid időre nem veszélyes. Annyira...

    VálaszTörlés
  7. Jó, de az elosztó központból a réz dróton nem fog átjönni a sugárzás és világítani a konnektorban a csernobili napelemes villany! Az oda vitt eszközök (amik sokáig ott vannak) összeszednek annyi sugárzást, hogy már nem lehet őket onnan elhozni. Na és? Hát ott maradnak örökre. Akkor is, ha tönkre mennek és cserélni kell őket. Elfér. Attól még villany jöhet ki a szennyezett területről. Legalább ennyi haszna legyen, ha már egy örök sebhelyet ütöttünk rajta.
    Nyilván, ha bármit is újra lehet hasznosítani, azt nem úgy fogják, hogy fogják, elviszik és felhasználják változatlan formában. De azért ha valamit beolvasztanak, az már csak nem sugárzik. De ha mégis, akkor tévedtem, ők biztos értenek hozzá és ha nem lehet felhasználni költséghatékonyan, akkor marad ott és kész.

    VálaszTörlés
  8. Betonszarkofág a föld alatt, az véd meg tőle. A beolvasztás, a szentelés, a ráolvasás nem.

    VálaszTörlés
  9. Jó, bocs, mondtam ehhez nem értek. (Ehhez se 😀) De akkor meg ottmarad örökre. Elfér. Van ott pár négyzetkilométer. Ha eddig sugárszennyezett volt, akkor attól nem lesz se jobb se rosszabb, ha még leraknak ott pár használhatatlan napelemet. Vagy a rosszak fölé felcsavarják az újakat. Tényleg nem értem hol beszélünk el egymás mellett, de valamit biztos nagyon másként látunk. ☺

    VálaszTörlés
  10. Ami nem egy földrengésbiztos, víz által át nem mosható, külső hatások által el nem érhető helyen van, az szennyezni fog. Ez ilyen. Nem lehet csak úgy letámasztani a fal mellé, oszt jónapot. Nem véletlenül van para az atomhulladék temetők körül. Elég, ha 350 évente megmozdul a talajszerkezet. Tudom, nem a Te életed. :)

    VálaszTörlés
  11. Nem, az utolsó mondattal egyáltalán nem értek egyet, attól még, hogy 350 év múlva következne be, nagyon is érdekel. Éppen csak ott már most is szennyezett minden. Sugárzik a föld is, amibe eláshatnák és nem ezek a tárgyak a sugár forrás, hanem az ex-reaktor, ami folyamatosan ontja magából, még ha a szarkofágon keresztül jóval kevésbbé is. A 350 év alatt kiszökő sugár mennyiség adott, számítható érték, amit alapból megkap a környék és szennyezett lesz a föld, a tárgyak és a por a levegőben. Ha oda visznek további tárgyakat, attól ez a sugárzás mennyiség nem változik, csak más tárgyak is részesülnek belőle. Ha ezek után jön egy kis földrengés vagy eső, ami lemossa a szennyezést róluk, ami bekerül a talajvízbe, akkor csak ugyanazt a mennyiséget tudja széthordani, ami ezen tárgyak nélkül is ott lenne. Persze a földrengés vagy más külső hatás ronthat a szarkofág szerkezetén, ami befolyásolhatja a kijutó sugárzást, de ez meg független a mostani témától.

    VálaszTörlés
  12. Lesz itt még nyitott greenpeace kérdés... 😉

    VálaszTörlés
  13. Az sosem baj, ha zöld aktivisták további biztonsági intézkedéseket harcolnak ki! A projekt végső árát úgyis mi fizetjük majd meg és örömteli, ha a lehetőségekhez képest a lehető legjobb végeredmény születik meg.

    VálaszTörlés