2017. március 26., vasárnap

WP Super Cache

WP Super Cache

Nagyon egyszerűen konfigurálható, ugyanakkor nagyon hatékony cache plugin WordPress-hez. Tud olyat, hogy statikus fájlokat generál az oldalakból, amiket a plugin által konfigurált rewrite rule-al a webszerver szolgál ki közvetlenül. Tehát a lap megtekintések sem PHP futtatással, sem MySQL műveletekkel nem járnak. Mindent kikerül, csak statikus fájlok kerülnek kiszolgálásra, amiből még azért egy gyengécskébb szerver is elég sokat bír.

#blog

https://hu.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/
https://hu.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/

13 megjegyzés:

  1. Hát azért ez sem a szuper megoldás. A wp alapú oldalak nálunk ezt már kukázták, mert nem hatékony, ha megindul a látogatói áradat.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ennél sokkal hatékonyabb megoldást szerveren belül nem nagyon tudsz, mint hogy legenerálod statikusra, és statikusan szolgálod ki.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk inkább a CDN+Cache vált be

    VálaszTörlés
  4. CDN-t itt is hozzá lehet még rakni. Cache-nek mit használtok, illetve az hogyan cache-el?

    VálaszTörlés
  5. Laszlo Fazekas​ Nem mindegy, hogyan áll elő a statikus tartalom, hogy mi a cache-elés elve. Illetve az sem mindegy, hogy a statikus fájlt mi szolgálja ki.

    VálaszTörlés
  6. Persze. De sima LAMP környezetben, ahol nincs akkora mozgástered, szerintem sokkal jobbat nem tudsz elérni mással sem. Mondjuk lehet olyan, ahol nem tudod statikusan legenerálni az oldalakat, ott tényleg lehet jobb más megoldás.

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas​ először is nem Apache, hanem NGINX (ennek a cache-e is használatban van). Utána van egy massziv opcode cache php alatt, memcached. Sokáig volt NGINX előtt egy Vanish is, valamint ez a plugin.

    VálaszTörlés
  8. Viszont ha adott az Apache, nincs nginx, memcached, opcode cache (egy sima hosting provider), akkor ennél jobbat nem nagyon tudsz, nem?

    VálaszTörlés
  9. Az Apache a magas egyedi kérés számot nem fogja elviselni egy teljes cache frissítés miatt (pl. mert megborult a wp cache, ürül és újra indul) azonnal be fog borulni. Kicsit oda kell figyelni így is.

    VálaszTörlés
  10. Hát ha olyan forgalom van, ahhoz már külön szerver kell, ott meg már van mozgástér, persze.

    VálaszTörlés
  11. Mondjuk, ja, nagy pályára nagy foci. :D

    VálaszTörlés
  12. Laszlo Fazekas​​ Nem nagyon lehet többet alárakni már. Onnantól jön a finomhangolás az összes komponensen, valamint olyan HA megoldások implementálása, amelyek a teljesítmény elosztásra is figyelnek. Például WP alatt mi előszeretettel használtunk egy plugint, ami 3 MySQL között dobta szét a queryket, egy master volt csak írásra és 2 slave az olvasásra.

    VálaszTörlés
  13. Ezen felül volt egy Warm Cache cucc is, ami holtidőben frissítette / melegen tartotta azt - előre időzítettük és cacheltük a teljes tartalmat.

    VálaszTörlés