2017. április 30., vasárnap

Miért lesz a legtöbb dolog szinte ingyenes a jövőben... (magyar felírattal)

Miért lesz a legtöbb dolog szinte ingyenes a jövőben... (magyar felírattal)

https://www.youtube.com/watch?v=MBlWEOHqdOU
https://www.youtube.com/watch?v=MBlWEOHqdOU

48 megjegyzés:

  1. Szép-szép, de nemtom melyik világról beszél, mert amelyiket én látom a hírekben, az nagyon nem ilyen utópisztikus jövő felé halad.

    VálaszTörlés
  2. Robert Cartman Még lehet olyan, csak már nem nekünk. A "Csillagok között" is azt vázolta, hogy egy világháború szerű konfliktus utáni összeomlás után a a Föld elhagyásával jött el ez a világ, azt a filmet meg elég sok tudós koponya dobta össze.
    Én is erre számítok. Az ember végtelenül okos és buta is tud lenni egyszerre. Most az utóbbit éljük, eltoljuk majd a végsőkig, aztán már késő lesz itt a Földön helyrehozni a dolgokat.

    VálaszTörlés
  3. Asimov szerintem is forgatókönyvet írt, nem sci-fit.

    VálaszTörlés
  4. Én azért vagyok kicsit optimistább, mert itt végül is arról beszélnek, hogy a technológia és a piac fogja beállítani ezt az állapotot. Azért lesz szinte ingyen az energia, mert verseny van, és szinte ingyen megkapod a napelemet. Azért lesz olcsó a közlekedés, mert versenyezni fognak egymással az önvezető taxis vállalkozások, stb. Az open source már a szoftvereknél működik, ha lesznek elérhető 3D nyomtatók, akkor a hardverekre is kiterjedhet ez a trend. Ezek a tendenciák. Persze az állam (akinek amúgy az lenne a feladata, hogy az emeberk érdekében ezt katalizálja), visszatarthatja a fejldést adókkal, hülye törvényekkel, és akkor később érjük el ezt az állapotot. De valahol errefelé tartunk. Persze lehet mire elérnénk, kiírtjuk magunkat... De ahogy írtam, én mindig optimista vagyok. :)

    VálaszTörlés
  5. Az emberiség ennél sajnos gyarlóbban működik.

    A 3D nyomtatástól sem várok világmegváltást. Még a sokkal egyszerűbb sima nyomtatással sem boldogulnak nagyon sokan, a 3D meg sokkal komplexebb. Ráadásul lassú, tömegtermelésre alkalmatlan és gazdaságtalan. A speciális felhasználásokon túl (prototípus, egyedi darab, orvosi) nem hiszem, hogy a hobbistákon túl érdemben lenne majd szerepe.

    VálaszTörlés
  6. Én azért ezzel vitába szállnék. Persze az egyéb műszaki berendezések használatánál sokan vannak, akik igencsak bajlódnak vele és nyilván a többség nem fog kernelt fordítani meg romot cserélni az eszközén minden nap. De ha van egy felhasználóbarát rendszere, amit még be is tanítanak használni, akkor simán tud majd rajta nyomtatni magának bármit. És a legtöbb családban vagy baráti körben azért van legalább egy ember, aki segít az első lépéseknél. Ha meg egy sincs, akkor elmegy egy Envienta szerű központba, ahol segítenek. Mondják milyen alapanyagot vegyél, hol találod a modellek listáját és ha kiválasztottad, már csak nyomtatni kell. Nem kell tömegtermelés. A legtöbb tárgyból vagy eszközből elég családonként 1 db is. És ha még annyi sincs, akkor kölcsön kéred, hisz pont ez a megosztás a rendszer egyik lényege (lásd pld. Miutcánk.hu) És kb ilyen magadnak összerakós bútorokkal futott be az IKEA is, amihez képest ez a nyomtatósdi egy újabb nagyságrenddel nagyobb választási szabadságot ad.

    VálaszTörlés
  7. És sokan szépen el is hasalnak az IKEA bútorok összerakásával is. :D

    Akárhogy nézem, nehezen tudom elképzelni, hogy a filléres tömegtermelés helyett elkezdjenek majd otthon vacakolni mindenféle használati dolog kinyomtatásával. Még akkor sem, ha tényleg annyira egyszerűvé válik, hogy betolja a megadott alapanyagot, másik oldalon meg kijön a netről bekattintott cucc.

    Ha meg már Envienta, akkor édesmindegy, hogy oda megy és még ott vacakol, vagy töredék annyi idő alatt megveszi a kész terméket a boltban. Ennek maximum az egyedire szabható dolgoknál van tere, és akkor ezeket ilyen szolgáltatásokon keresztül használja ki a többség. Plusz a direkt önszívatós hobbisták, mint pl én.

    VálaszTörlés
  8. Igazából mindegy, hogy magadnak nyomtatod ki, vagy a hozzád legközelebbi 3D nyomtató pont, és ledobja nálad egy drón, vagy csak elmész a boltba simán mint most, de az új technológiáknak hála fillérekért megapod, a lényeg, hogy meredeken elkezd nulla felé közelíteni az ára.

    VálaszTörlés
  9. És az a tömegtermelés sem mindig annyira filléres, legfeljebb nem abban az áruban fizeted meg az árát. Lehet a globális felmelegedés a migráns hullám, gazdasági összeomlás vagy más olyan következmény formájában, amiket mind a filléres áruk okoznak és hosszabb távon nyújtják be a számlát.

    VálaszTörlés
  10. Nehéz elképzelni, hogy gazdaságosabb mondjuk minden háztartásban üzemeltetni egy ilyen nyomtatót, csak hogy kinyomtassunk pl egy kiskanalat, ahelyett, hogy ezeket tényleg fillérekért és konstans minőségben ontják kisebb-nagyobb üzemek.
    S nem egy föccsöntött vagy lemeznyomott kiskanálnál nem lesz gazdaságosabb egy 3D nyomtatott.

    Persze a 3D nyomtatókat gyártók részéről nyilván ez a jövő, meg gazdaságos, meg környezetbarát és egyéb buzzwordök.

    Csak elfelejtődik, hogy volt már ilyen világ, hogy magának faragta az ember a kanalat, teknőt, bölcsőt, kenyeret. Van ma már kenyérsütő gép is, nagyságrendekkel egyszerűbb cucc, mint egy 3D nyomtató, bele kell önteni a kész keveréket és meghatározott mennyiségű vizet, aztán mégsem az van, hogy megint otthon süti magának mindenki a kenyeret, hanem felkapjuk a boltban a többi cuccal.

    VálaszTörlés
  11. Persze nem mindenre konkrétan a 3D nyomtató a válasz. Pld. a kenyeret sütheti a pék, mégis aki kenyérsütőt vesz, azt azért teszi, mert nincs megelégedve a tömeg termeléssel még akkor sem, ha az gyorsabb és olcsóbb is, mint a saját. A péknek viszont ma azért van csak néhány féle áruból tonnaszám, mert anyagilag ez éri meg neki. Ami viszont nonszensz, hogy az lesz ma gazdaságos, ami több száz kilométert utazik a búzamezőről a malomba, raktárakba, sütödébe, boltba majd haza és végül a maradék a kukába, ha már 3 napja szárad és nem fogyott el. Lehet olcsóbbak tűnik, de mint fentebb is írtam, ne csak a vekni árcéduláját nézd, hosszútávon ez sokkal drágább, amit viszont egy átlag vásárló nem lát be, mert ma a tömegtájékoztatás csak odáig jut, hogy a fogyasztást és a GDP növelést ösztönözze, semmi más nem számít.

    VálaszTörlés
  12. Azt sem nagyon látom, hogy mitől kezdene el mindenki megint otthon sütni kenyeret. Nyomtatni kanalat stb stb.

    Meg abban sem vagyok biztos, hogy sokkal környettudatosabb, ha minden háztartásban van egy kenyérsütő.

    VálaszTörlés
  13. Attila Csongor Kiss Én mostanában sütöttem otthon kenyeret. Nem azért csináltam, mert gazdaságos. Nem az.

    VálaszTörlés
  14. Tamás Nagy tudom, nekünk is van egy sütőnk. Elsőre jó buli volt, aztán szépen leszokik róla az ember és úgy félévente talán elővesszük. Kaptuk, egyébként nem vettünk volna.

    VálaszTörlés
  15. Attila Csongor Kiss Én ráadásul kenyérsütő gép nélkül, sima sütőben csináltam.

    VálaszTörlés
  16. Tamás Nagy kézzel gyúrva? Az mégritkább sport.

    VálaszTörlés
  17. Nem kell mindenkinek egyénileg otthon, de kis közösség szinten, max párszáz fős csoportokban megoldva már jobb, mint másik kontinensről oda-vissza szállítani mindent.

    VálaszTörlés
  18. Hát, nehéz elképzelni párszáz fős csoportokat házi kenyérsütő géppel, ami csúcsra járatva naponta ki tud sütni mondjuk 3 kenyeret.

    Erre volt anno a pék. Helyenként még megvan ez a konstrukció, bár már azok sem csak helybe szállítanak többnyire, hanem környező településekbe, városokba terítenek. Másképp már nehezen kifizetődő.

    VálaszTörlés
  19. Leragadtál nagyon ennél az egy személyes kenyérsütő gépnél, amit amúgy te hoztál fel! 😀

    Ma már globálisan vagyunk olyan technikai fejlettségi szinten, hogy képes legyen egy hozzáértő pék irányításával (értsd: tudja mitől lesz jó egy kenyér) egy jól működő, automatizált rendszer ellátni pékáruval egy falu mennyiségű embert a helyben megtermő gabonából gazdaságosan. Feltéve, hogy nem az az elsődleges és egyetlen szempont, hogy folyamatosan növekvő financiális nyereséget termeljen, hanem megelégszik azzal, ami fenntartható és mindenkit elégedetté tesz.

    VálaszTörlés
  20. De ez egy létező konstrukció, így működik a kisvállalkozások és családi vállalkozások zöme, sok egyéb konstrukció mellett. A legtöbbjüknek de legalábbis elég sokuknak be kell érnie vagy küzdenie kell a puszta fennmaradásért a tömegtermelők árnyékában.

    VálaszTörlés
  21. Igen, pont ez a bajuk, hogy küzdeniük kell a tömegtermelő árnyékában, mert az emberek csak az árcédulát nézik és inkább leugranak a hipermarketbe, amitől a péknek megszűnik a nyeresége, ami jelenleg az egyetlen megélhetési forrása. Ezért is baj, hogy az elsődleges és egyetlen szempont ma az, hogy folyamatosan növekvő financiális nyereséget termeljen, ezért nem elégszik meg azzal, ami fenntartható és mindenkit elégedetté tesz. Jelenlegi gazdasági rendszerünk miatt nem tud működőképes konstrukció lenni az, amit előzőleg írtam, mert akkor a pék "éhen halna".

    VálaszTörlés
  22. A nem megelégedés, a még, még, még sajnos alapvető és jellemző emberi tulajdonság. Ezért marad utópia az egész.

    VálaszTörlés
  23. Másrészt a levegőn kívül nem jut eszembe más alapvető dolog, ami akár csak majdnem ingyenessé vált volna, még a legalapvetőbb, a víz sem az, pedig már eddig is durván nagy technikai fejlődésen mentünk keresztül. Mi és miért változna ebben, pusztán csak mert nem áll meg a technika fejlődése a jelenlegi szinten?

    VálaszTörlés
  24. Nagyjából ez a felfogásbeli különbség van a videó mögött is. Mert amíg a pénz az egyetlen érték, addig csak azt hajszolja mindenki és amíg csak azt hajszolja mindenki, addig a pénz marad az egyetlen érték. Ördögi kör. Ezért nem tud nagyban megvalósulni pld. egy Venus projekt sem, csak ha megelőzi egy igazi összeomlás vagy valami más kijózanító dolog, különben az emberek nem engedik el a jelenlegi süllyedő hajójukat.

    VálaszTörlés
  25. Csak nem látom, hogy összeomlás nélkül mi más és miért hozhatna ebben a felfogásban alapvető változást a tömegekben és az őket vezetőkben, az őket kihasználókban.
    De még egy összeomlás után sem értem, miért kezdenének másképp működni a dolgok. A pénz értéke átmenetileg kiesik, helyébe lép megint a só, élelem, fegyver, a puszta túlélés. Miközben változatlanul inkább a másik dögöljön meg.

    VálaszTörlés
  26. Szerintem kicsiben indulhat el változás és aztán a sok kicsi kinövi magát. Önellátó közösségek, akik függetlenedni tudnak a társadalomtól és más szemléletet nevelnek az új generációba. Ha elérnek egy kritikus tömeget, akkor már ők lesznek a meghatározók.

    VálaszTörlés
  27. Ilyen elszigetelt kommunák, szekták, csoportok, közösségek rég léteznek.

    VálaszTörlés
  28. Igen, de egyre többen vannak és egyre önellátóbbak

    VálaszTörlés
  29. Hát, biztos úgy van. Én csak nagyon részlegeseket látok max a hírekben, az alapjaiban másak megállnak kb az amishoknál.

    VálaszTörlés
  30. Laszlo Fazekas​​ A 3D nyomtatassal egy gond van: durván a fogyasztói - és így a nem fenntartható - társadalom része. Ha akarnánk, most is tudnánk olyan dolgokat gyártani, amelyek nem romlanak el, nem rohadnak szét, és van hozzájuk tartalék alkatrész. A hozzáálláson a 3D nyomtató sem fog változtatni.
    Javarészt olyan dolgok lesznek vele kinyomtatva, amelyekre alapvetően semmi szükség.

    VálaszTörlés
  31. Kicsit leragadtunk itt a 3D nyomtatásnál. A lényeg igazából általánosabb szerintem. A folyamatok optimalizálása...

    VálaszTörlés
  32. Habár teljes mértékben egyetértek, hogy nem a 3D nyomtató (vagy épp a kenyérsütő) gépnél kell leragadni, azért egy felesleges 3D nyomtatott tárgy jó eséllyel azonnal újra felhasználható, csak be kell olvasztani. Míg a manapság tömegtermelt eszközök javarésze csak szemét (lepasszolva egy fejlődő országnak)

    VálaszTörlés
  33. Igazából arra próbáltam utalni, hogy a szemléletváltás, a gazdasági berendezkedés a legnagyobb akadálya, hogy ezek a folyamatok működjenek, nem a technológia. A 3D nyomtatott alkatrészeket tartalmazó eszközöket uyganúgy el fogják passzolni fejlődő országnak, mert nem a beolvasztás a kritikus pont, hanem a szétszerelés, a külön válogatás, szállítás stb. A fém alkatrészeket ugyanúgy be lehet(ne) olvasztani, akárcsak a pille palackokat, zacskókat stb. - mégis tele vannak velük a tengerek. Egyszerűen azért, mert nem éri meg foglalkozni vele. A legtöbb terméket könnyűszerrel meg lehetne javítani, ha lenne hozzá alkatrész, ha kompatibilisek lennének egymással a modellek, ha egyáltalán javíthatóra lenne tervezve. Ehelyett a cégek igyekeznek mindenhol saját firmware-t használni, a beépített alkatrészekről letörlik a típusazonosítót (hogy ne is tudja senki milyen elektronika végzi a vezérlést), egyedi kötőelemeket igyekeznek használni.

    VálaszTörlés
  34. Jah, igen, így már értelek és egyetértek. Hát igen, ha a pénzpiaci rendszerben a profitmaximalizálás és GDP növelés az egyetlen cél, akkor ezen önmagában még nem segít a más technológiával előállított alkatrész. De amíg az általános gazdasági rendszert nem tudod megváltoztatni, addig csak az marad, ha kicsiben, egyéni/családi/közösségi szinten kezdesz el építkezni és magadat ellátni. Ebben segíthet egy 3D nyomtató, de nyilván nem nulláról fogsz vele legyártani mobiltelefon összetettségű eszközöket. Arra viszont pont jó lehet, ha valamelyik eszközödben tönkremegy egy filléres alkatrész, amit a fent leírtak miatt már a gyártó nem biztosít, akkor nyomtathatsz magadnak egyet. Meg persze nyomtathatsz egyszerű használati- és dísztárgyakat, amik miután már nem kellenek, te magad újrahasznosítod és csinálsz belőlük mást (tehát nem másra bízod a szétszedést és újrafelhasználást).

    VálaszTörlés
  35. Da Narancs csak itt el is fog hasalni a dolog. Eltörik, elvész a távirányító elemtartó fedele. Elvben erre egyszerű megoldás egy 3D nyomtató otthon, de nem fogsz vele órahosszakat vacakolni, hogy megtervezd és másik órahosszakat, hogy sikeresen ki is nyomtasd, hanem kidobod a francba és veszel másikat. Eltekintve néhány hobbiként magát ilyesmivel szívatót a nagy többség így fog tenni.

    Még barkács csoportban is ufónak néznek, amiért egy egyébként új, számomra praktikusnak kialakítandó dolgot megtervezek és ebbe energiát ölök. És valahol igazuk van, például a tervben lévő dekopírfűrészasztalkának megfelelőt lehet kapni. Ha összevetném, mennyi idő van a tervezésében, mennyi lesz a kivitelezésében és mibe lesz benne az anyag, bőven nem éri meg. Ha csak az hajtana, hogy szükségem van egy ilyenre, akkor megvenni érné meg. De nekem maga a folyamat hobbi, kikapcsolódás, sikerélmény. Az emberek többségének az ilyesmi nem az.

    VálaszTörlés
  36. Épp csak a gond az, hogy a gyártó nem forgalmaz külön ilyen elemtartó hátlapot, úgyhogy az egész távvezérlőt cserélned kell.

    Viszont ha elterjednek az olcsó 3D nyomtatók és hozzá az Envienta által is propagált szabad felhasználású modelleket tartalmazó oldalak, akkor csak rákeresel a távirányító modellszáma alapján, letöltöd, kinyomtatod. Merthogy a hozzád hasonló megszállottak már megrajzolták és megosztották. Nem kell mindenkinek ugyanazt a munkát újra elvégeznie. Ha gyakran eltörős, akkor nem te leszel az első, akinek szüksége van rá, ha meg mégis, akkor feldobod kérésnek, mint most a torrent oldalakon, hogy aki tudja rajzolja meg. Cserébe kap pár csillagot/pontot/rangot, mert segített, hidd el, ugrani fognak rá az emberek.

    VálaszTörlés
  37. Da Narancs igen, ez valóban valamelyest növelni fogja a felhasználásukat. Igazából már ez is működik, létezik, több ilyen, csak erre koncentráló oldal is van, például a Thingiverse. S ezek köré persze szolgáltatók is tömörülnek, akiktől meg is lehet rendelni az adott darabot (itt jelenleg 3 hálózat). De még így is csak rétegigényt tud jelenteni a dolog.

    És nem is éppen olcsó. Egy Raspberry tok szúrópróbaszerűen 26$-ra jön ki (plusz posta), miközben 5$-ért már ugyancsak jó tokokat lehet kapni. A folyamatban csak a gép beállítása annyi, mint más módszerrel a komplett termék.
    https://lh3.googleusercontent.com/y0zHWQrVKL7E82pXiOui4hXJc9YqglZdWP77cIUWPaj9vxq1v63lbDHId0n7R1aUtsd1VtO8Yx0SDCbzukwC9g-gQvk6vxmLOsMk=s0

    VálaszTörlés
  38. Pár évtizede egy mobiltelefon is egy éves megtakarításodba került és ha vettél egyet, akkor is csak azokat tudtad vele felhívni, akiknek legalább vezetékes telefonja volt, mert az se volt azért mindenkinek. Na meg persze csak onnan, ahol volt térerő. Mennyit változott a világ azóta? Ma már az előfizetés mellé ingyen adnak olyan mobilokat, amik egy komplett számítógép tudását nyújtják, 99%-os lefedettség az egész országban és ha valakit nem tudsz elérni 1 percen belül, akkor már kezdesz is aggódni, hogy mi baj érhette, hogy nem reagál azonnal!

    VálaszTörlés
  39. Da Narancs ez tény. Ugyanakkor a mobilra kezdetektől, az első perctől megesküdtem volna, hogy elterjed. 96-ban pár hónapra egy projecthez kaptam cégest. A végére, amikro visszaadtam már elintéztem, hogy meglegyen a sajátom.

    Ezzel szemben hiába vagyok meglehetősen barkácsolós típus, hiába érdeklődök a dolog iránt, hiába mozgok az átlagnál othonosabban a 3D modellek szerkesztésében, ideális célközönség vagyok, mégsem csíp a légy egy 3D nyomtatóért, pedig már léteznek a 96-os mobilárakkal összevethető áron.

    VálaszTörlés
  40. Nem baj, ettől én még nem haragszom rád! 😀 😜

    VálaszTörlés
  41. Hihi, az nyilván fel sem merült egyik irányba sem. :D

    VálaszTörlés
  42. Csak már kicsit túlbeszéltjük a témát és kifogytam az adukból, valamit muszály volt ... Blöfföltem, nem jött be? 😀

    VálaszTörlés
  43. Várjál, még van egy non plus ultra aduász. :D

    A Microsoft is erősen érdeklődik, mozgolódik és invesztál a területbe. Rossz nyelvek szerint ebből az következik, hogy ez csak melléfogás lehet. :D

    VálaszTörlés
  44. Hát a Windows bejött, évtizedek óta uralja a piacot. A mobillal ugyan buktak, de még nem adták fel, ha kitartanak még bármi is lehet, HoloLens is csak várat magára és ha nem is a Microsoft égisze alatt, de szerintem hosszú távon be fog jönni. És ha mindegyiken Windows 10 fut, azon ők csak nyertek. Szóval W10-es 3D nyomtató? Jöhet 😜

    VálaszTörlés
  45. Mindenesetre már árulnak nyomtatókat a boltjaikban, drivereket is belepakoltak már a Winbe, ott a 3D Builder, a Paint 3D (nem mertem kipróbálni), a 3D Scan a Kinecthez.

    VálaszTörlés
  46. Picit visszakanyarodva a távirányítóhoz: a gyártó ha akarná gyaethatna plusz távirányító fedelet, nem hiszem hogy 2Ft-nal többe kerülne. Akár csomagolhatna is minden készülék mellé egy tartalékot. De tovább megyek: ugyan miért nincs egységes távirányító szabvány (gondolok itt a kommunikációra) hogy egy távirányítóval tudjak vezérelni szinte mindent? Hát mert a gyártóknak nem érdeke. Szerintem előbb fogjak jogilag körülbástyázni az elemtartó fedél gyártását szabadalmakkal, mintsem hogy elterjedne az ingyen letölthető terv. A gondolkodásnak kell itt nagyot változnia.

    VálaszTörlés
  47. Igen és én is visszakanyarodnék akkor oda, hogy amíg a profitmaximalizálás az elsődleges és egyetlen szempont, addig nem lesz érdemi változás, de ennek a megváltoztatásához meg elég nagy változásra lenne szükség, ami nem lesz meg pár pillanat alatt. Mondjuk a filmforgalmazók is ellátták mindenféle régiókóddal és egyéb másolásvédelmekkel a DVD-ket anno, de ettől azért én még töltöm le a torrenteket, bármennyire is illegális. Persze jobb lenne, ha nem lenne az, de ettől még szükség esetén alkalmasint majd távirányító elemtartó fedelet is fogok letölteni. 😜

    VálaszTörlés