2017. június 18., vasárnap

A Shadowrun világában volt olyan, hogy a városok helyét a cégek nagy, önellátó létesítményei vették át, ahol nem...

A Shadowrun világában volt olyan, hogy a városok helyét a cégek nagy, önellátó létesítményei vették át, ahol nem csak dolgoztak, hanem laktak is az emberek. Talán lassan már ilyen is lesz...

http://www.origo.hu/techbazis/20170616-google-keszhaz-san-francisco.html
http://www.origo.hu/techbazis/20170616-google-keszhaz-san-francisco.html

9 megjegyzés:

  1. Ezt anno úgy hívták, hogy munkásszálló. 😀

    VálaszTörlés
  2. Csak abban benne van, hogy olyan csóri. De ilyen hipermodern szuperöko okosvárosokban azért eléldegélnék. Amúgy van egy ilyen elméletem, hogy bizonyos időközönként érdemes leporolni dolgokat, és megvizsgálni, hogy nem-e csak azért nem működött, mert hiányzott alóla a technológia. Mittom én, szocializmus (hú de félve írom ezt most :)). Tök jó Hofi viccek voltak tervgazdálkodásról. De gondoljuk újra az egészet IoT-al, bigdatával, AI-val. Meg mesélték, hogy éveket kellett várni egy autóra. No de ha robotok gyártják igény szerint pár nap alatt? És ha lebontod róla a demagógiát (kisdobos, úttörő, egyenruha, stb.) akkor alapvetően nem volt rossz akkor élni. Összejöttünk sokszor, hogy fát ültessünk a suli kertjébe (mert az is a "miénk"), mindenkinek volt hol lakni, volt mit enni, mittom én. Szóval dolgok, amiket rég leírtunk lehet csak azért nem működtek, mert nem volt rá érett az idő. Akik annak idején ezeket kitalálták, valószínűleg hasonló logika mentén gondolták ki, hogy ez lenne a jó rendszer, csak nem voltak hozzá adottak a feltételek, és rémálom lett belőle. Annak idején aki kritizálta a kapitalizmust, az büdös komcsi volt. Ma ez már felkapott kutatási terület...

    VálaszTörlés
  3. A dolgok az ember miatt nem működnek. Az ember meg úgy tűnik, nem nagyon tanul.

    Egyébként a kisdobos-úttörősdi speciel nagyon hiányzik, nem az volt a demagógia. Másrészt akkor sem volt mindenkinek hol lakni és mit enni.

    Szkeptikus vagyok ezekkel a nagy létesítményekkel kapcsolatban. Azokban ugyanúgy ugyanez az emberi faj fog élni, ugyanilyen alárendeltségi hierarchiákban, s az egyszeri kisember ugyanúgy relatíve egy kis lukban fog benne élni, sokan ugyanígy egyik napról a másikra.

    VálaszTörlés
  4. Hát, ezeken nyilván lehet faragni az azóta eltelt idők tapasztalatai alapján. Csak azt mondom, hogy nem kéne rögtön elvetni valamit mert akkor nem jött be. Lehet leporolva, átdolgozva, kiegészítve, stb. működne, de a legtöbben élből bármit elvetnének, ami csak egy kicsit is hasonlít arra ami volt. Zsigerből, gondolkodás nélkül.

    VálaszTörlés
  5. Elvetni nem vetem, csak nem hiszem, hogy tudna működni. Mármint egy darabig persze bármit lehet működtetni, erőltetni, viszont nem látom azokat az erőket, amelyek képesek lennének az ilyen általános közjó jellegű dolgokat keresztülvinni.

    VálaszTörlés
  6. A közegészségügy is "általános közjó jellegü dolog". Igen, tudom itt magyarorszgon az is csőd, mert szarul van megoldva, de azért nem rossz, hogy ha nincs semmid, valami elleátást akor is kapsz. Ilyen lenne mondjuk az alapjövedelem. Ha nincs semmid, akkor sem halsz éhen, nem maradsz lakhely nélkül, stb. Ezek szerintem alapvetően nem rossz dolgok.

    VálaszTörlés
  7. Hát, ha az alapjövedelmesdi is olyan szinten tud működni, mint az eü, akkor azzal sem vagyunk előrébb.

    VálaszTörlés
  8. De nem az ötlet rossz, csak a konkrét megvalósítás.

    VálaszTörlés