2017. június 22., csütörtök

Izom vs Exoskeleton

Izom vs Exoskeleton

Épp arról beszélgettünk, hogy miért nincsenek már jó exoskeletonok lebénult, vagy más okból járásképtelen embereknek. Vannak már egész jó járni képes robotok, stb. Azt vetettem fel, hogy ha még lenne is jó exoskeleton, gond lenne az energiaforrás. Az embernek hatalmas akkupakkot kellene a hátán cipelnie, hogy elmozogjon a cucc egész nap. Az a fura, hogy a lábban lévő izmokkal ez egész jól megy, és nincs az embernek hozzá hatalmas energia tároló púpja. Hogy csinálja az izom? Az energiafelhasználása jobb, mint a léptető motoroké? Vagy az emberi test jobban tárolja az energiát? Vajon mi az izom titka? És ha megvan a válasz, nem lehetne ezt valamiképp máshol is hasznosítani akár energiatárolásra, akár mondjuk jobb humanoid robotok vagy exoskeletonok építésénél, amiket nem léptető motorok mozgatnak?

5 megjegyzés:

  1. Hát érdekes lenne egy olyan exoskeleton, amit etetni kell, hogy egész nap menjen. XD

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó hatásfokkal használja az izom a tápanyagokat csak utána kell tölteni:) Különben egy idő után saját magát kezdi felhasználni energiaként. Ezért sem olyan egyszerű pl. egy diéta, mert "meg kell mondani" a testnek, hogy ne az izmot, hanem a felhalmozott zsírt hasznosítsa.
    Azt például tudtátok, hogy melyik szerv a legnagyobb energia felhasználó? Az agy.
    Mellesleg ugye a technológia legnagyobb mai kérdése a megfelelő energia raktározás illetve a gazdaságos felhasználás. Vélhetően a fenti eszmefuttatás megoldása valami neurotech dolog lehet, vagyis az mesterséges, élő izomzattal ellátott exoskeletonok.

    VálaszTörlés
  3. Nem biztos, hogy direkbe élő szövet kell. Sőt, majdnem biztos vagyok benne, hogy a biológiai megoldás csak szuboptimális (szóval lehet rajta még javtani), viszont az alapfolyamat érdekelne. Valami rémlik egyébként biológiából, hogy ATP tárolja az energiát a foszfát kötésben, de nem hiszem hogy az jobb lenne mint egy aksi. Itt valami trükk lesz. És akkor még ott van a fotoszintetizáló napelem gondolata, és hasonlók...

    VálaszTörlés
  4. Feltéve, ha megfelelő módon le tudják másolni a működését.

    VálaszTörlés