2017. július 1., szombat

Amúgy tök egyszerű.

Amúgy tök egyszerű. Rá kéne vágni valami nagy kötelező palack díjat ezekre (mittom én 100Ft a 150Ft-os vízen), amit visszakapsz, ha visszaviszed. A forgalmazó meg rá lenne kényszerítve hogy visszavegye, mint a visszaváltható sörösüveget. Rögtön nem dobálnák el. Svédországban aluminium doboz gyűjtő automaták voltak (már vagy tizensok éve), a hajléktalanok esténként nagy zsákokkal vitték a dobozokat. Nem is láttál eldobálva egyet sem az utcákon.

Amúgy meg kéne alapítani egy céget arra, hogy nagy hajókkal összetolja az óceánban lévő sok tonna műanyag hulladékot egy nagy mesterséges szigetté, aztán építeni rá valami Óceán közepi luxusüdülőt. :)

http://index.hu/tudomany/2017/06/30/bele_fogunk_fulladni_a_muanyagpalackokba/
http://index.hu/tudomany/2017/06/30/bele_fogunk_fulladni_a_muanyagpalackokba/

3 megjegyzés:

  1. "nagy hajókkal összetolja az óceánban lévő sok tonna műanyag hulladékot egy nagy mesterséges szigetté"
    Az a baj, hogy bár a műanyag csak nagyon sokára bomlik le, viszont nagyon kis darabokra széttöredezik igen hamar a sós víz és az UV sugárzás hatására. Olyannyira kicsire, hogy a halak elfogyasztják, így bekerül a táplálékláncba... A szigeted alapja pedig szépen megsemmisül.

    VálaszTörlés
  2. Akkor ez sem az évszázad ötlete... :)

    VálaszTörlés
  3. A fő baj, hogy újat gyártani ebből sokkal olcsóbb, mint begyűjteni, tisztítani + újra feldolgozni a régit. Ha a visszaváltható díj túl magas, akkor meg arra fogják gyártani, hogy újonnan vegyék vissza. :)

    Nálunk egyébként volt hogy 1-2 Ft-ért visszavették, de akkor az történt, hogy ha kiraktad zsákban aszelektív hulladékot (mert gyűjtik is), akkor a hajlétalanok kiszakították a zsákot, elvitték a palackokat, a helyi ABC automatája meg túlterhelődőtt, a távolabbi üzletekből származő palackokkal (Tesco, Auchan - oda meg nem vitte senki, mert messze volt.

    VálaszTörlés