2017. július 6., csütörtök

http://jclouds.apache.org/

http://jclouds.apache.org/

Apache jclouds® is an open source multi-cloud toolkit for the Java platform that gives you the freedom to create applications that are portable across clouds while giving you full control to use cloud-specific features.
http://jclouds.apache.org/

5 megjegyzés:

  1. Nem rossz ez a tool - sőt! De hogy miért pont JAVA... már rég nem csak a Java létezik enterprise grade-ben. Ráadásul ezeket a tool-okat főként DevOps/SRE szinten fogják használni, és a JAVA tudás ebben a kategóriában azért ritka - nekem is csak némi mázli meg szorgalom által van ismeretem. Plusz miért is kell nekem compile-olgatni ha valami változtatást akarok? 4-5 cloud provider cli/api cuccát ismerem, ezek után megtanulni egy wrappert... hát. És amint megláttam hogy JAVA, azonnal ott is hagytam. Pont ott cseszik el ahol az Atlassian is (Bamboo build job JAVA-ban? Lol - ezt mondták a fejlesztőink és elkezdtünk migrálni CircleCI-ra) a yaml világához ez baromi lassú. A multi-provider típusú infrastruktúra (szerintem) ritka, ha meg van, azt a meglévő orchestration portfólióval simán és kényelmesen lehet kezelni (pl. Terraform). Ráadásul egy komplex rendszer esetén a kapcsolódó orchestration tool-okat - SPOF alapú megközelítés alapján - célszerű szeparálni (én ezt teszem) - én nem szeretnék "mega" menedzsmentet. Célfeladatra célszerszám a megoldás - az univerzális megoldások sosem tudják teljes mértékben a rendelkezésre álló eszközöket kiaknázni. Sokkal fontosabb lenne mindezt loggin/monitoring szinten hozni. Mi figyeljük a "vas" szintet, a network réteget, az OS-t, az orchestration toolt, a konténereket, azon belül az alkalmazásokat - job-ok/thread-ek külön autoskálzott service containerekben - és az alkalmazáson belüli performanciát, error-t valamint a logokat, trace-eket stb. HORROR. Egy olyan tool kellene inkább, ami minden szinten be tud "épülni", és egyszerre nyújtja az adatokat és képes reagálni is. Szerepkör alapú dashboard-ok (fejlesztő, admin, root cause, error flow), masszív kereszthivatkozásokkal. Szerintem a JAVA nem való ebbe a világba, mert lassú. Nyugodtan meg lehet kövezni ;-)

    VálaszTörlés
  2. Nem ismerem, csak bedobtam ide, hátha valakinek jól jön. :)

    VálaszTörlés
  3. En tuti ranezek, mi is egy cloud "fuggetlen" hadoop orcherstratoron dolgozunk java alapon.

    VálaszTörlés
  4. Richárd Kovács​ na oda tökéletes lesz. Pont ez jutott eszembe, hogy valójában ez egy egyfajta orchestration framework-ként értelmezve egészen más képet nyújt

    VálaszTörlés
  5. Csaba Sári Valoszinuleg mi is vegigsz0ptuk, amit ok :D

    VálaszTörlés