2017. július 7., péntek

Immár kísérletek is igazolják, hogy a kvantummechanikában az okság nem egészen úgy működik, ahogy a mindennapokban...

Immár kísérletek is igazolják, hogy a kvantummechanikában az okság nem egészen úgy működik, ahogy a mindennapokban megszoktuk.

(Mostanában kezdik újra felkapni az időben visszafelé haladó hatások témakörét.)

https://ipon.hu/elemzesek/kvantumtrukkok/3199/1
https://ipon.hu/elemzesek/kvantumtrukkok/3199/1

6 megjegyzés:

  1. Előbb fogjuk alkalmazni, mint megérteni teljesen? 😀

    VálaszTörlés
  2. Tachionokat még nem látott senki, és ha igaz a relativitáselmélet, akkor nem is léteznek. Ettől még lehetnek persze, de semmi nem indokolja.

    A kvantumszámítógépek meg elvileg úgy működnek, hogy van egymás mellett X db qbit, ami egyszerre 1-es és 0-s is. Ezt hívják ugye szuperpoziciónak. Aztán bizonyos hatásokkal el lehet érni, hogy ez az egész csak bizonyos állapotokba tudjon összeomolni. Amibe összeomlik, az lesz az eredmény. Ez elméletileg a leggyorsabb számítógép, amit készíteni lehet, hiszen egyetlen lépésben próbálja végig az összes variációt. Tehát pl. egy 10 bites kvatumszámítógép 1 lépésben 1024 variációt tud letesztelni, és minden további bittel a variációk száma duplázódik. Ezt egy ideig produkálni tudja egy szuperszámítógép is, de az exponenciális növekedés miatt (minden bittel duplázódik a teljesítménye) hamar elér egy olyan szintet, ahol már túlszárnyal mindent. Viszont vantumszámítógépeket csak speciális problémákra lehet építeni, és nagyon nehéz is. Amúgy pont az optimalizálási feladatokban lehetnek jók ezek, és pl. a mestersége intelligencia (a nauronhálók tanítása) pont ilyen.

    VálaszTörlés
  3. Én sem értek hozzá annyira amúgy, de szerintem nem feltétlen összeadásra használják ezt, hanem beállítanak egy szabályrendszert, és ami a szabályoknak megfelel, olyanba omolhat össze. Szóval inkább olyasmi, hogy dobd ki azt a számot, aminek csak ez a két primszám az osztója. Most ilyet lehet pont nem lehet csinálni, csak példaként írtam, hogy hogy kell elképzelni. (Legalábbis az alapján amiket én olvastam róla.)

    VálaszTörlés
  4. Mondjuk olyan komplex dolgokra, mint képfelismerés szerintem nem lehet programozni (aztán lehet, hogy de), de kb. ilyen ja, hogy bekalibrálod, bedobod, az meg kidobja az eredményt.

    VálaszTörlés
  5. Ja, talán a leggyorsabb ami csak lehet, csak nehéz megcsinálni, ha egyáltalán meg lehet (márhogy értelmes méretben, mert hogy pár biteseket már tudnak).

    VálaszTörlés