2017. július 26., szerda

Itt szerintem azért nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy egyszer csak gépek öntudatra kelnek és kiirtanak minket.

Itt szerintem azért nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy egyszer csak gépek öntudatra kelnek és kiirtanak minket. Arról van inkább szó, hogy bejött egy új paradigma a szoftverfejlesztésben, ahol nem algoritmusokkal írjuk le a működést, hanem megetetünk a rendszerrel egy rakás adatot, ami ez alapján egyszer csak elkezd működni. A lényeg, hogy halvány lila gőzünk róla, hogy hogyan működik és mit miért csinál. Amíg mindez kimerül annyiban, hogy képeket mutogatunk neki, ő pedig megmondja, hogy cica van rajta, vagy kutya, addig nyilván nincs gond. Onnantól viszont, hogy egyre több dolgot bízunk rá, egyre inkább kicsúszhat a kezünkből a kontroll. Talán ez az, amire érdemes odafigyelni. Kérdés persze, hogy mennyire válik életünk részévé az MI. Elég ha csak arra gondolunk, hogy egyre inkább ilyen algoritmusok szűrik számunkra a tartalmakat, ami befolyásolhatja pl. politikai nézeteinket, ami azért elég messzire vezethet. Szóval azért valami alapja van a félelemnek, hisz egyre inkább olyan rendszerekre bízzuk majd az életünket, amiknek a működését nem értjük, ugyanakkor rögtön a világvégét vizionálni is kissé túlzó...

http://index.hu/tech/2017/07/26/musk_es_zuckerberg_osszekapott_a_mesterseges_intelligencian/
http://index.hu/tech/2017/07/26/musk_es_zuckerberg_osszekapott_a_mesterseges_intelligencian/

11 megjegyzés:

  1. Hát igen. Az nem gond, ha cica helyett virágot lát. De ha megmutatsz neki sok-sok bűnözőt, majd téged is annak dob ki, akkor jön a gond.

    VálaszTörlés
  2. Sancho Vi At főleg akkor, ha igaza is van, csak te még nem tudsz róla, de ő már a viselkedési mintáid és az egyéb rendelkezésre álló adataid alapján kiszámolta, hogy nagy valószínűséggel bűnelkövetni fogsz, úgyhogy mehet a minority report. Nem kellenek ide precogok :-)

    VálaszTörlés
  3. András Oláh Ja, előre jelzi, hogy a büntetés jelzése miatt belevágod a baltát. :D

    VálaszTörlés
  4. Nincs új a Nap alatt. A biztosítási díjakat már rég így fizetjük.

    Az orvosi diagnosztika területén meg egy MI szerintem az esetek 90%-ában jobb eredményt érne el, mint most az orvosok. Egyszerűen, mert sokkal több adatot képes elemezni és a szignifikáns tüneteket észrevenni. A maradék 10% a Doktor House.

    A programírás (nem a tervezés első menetben, de majd az is) meg tipikus MI feladat, semmi olyan nincs benne, amit egy jó célalgoritmus ne tudna jobban, mint egy ember.

    VálaszTörlés
  5. Sancho Vi At Kínában már kísérleteznek vele.

    VálaszTörlés
  6. Az MI jellemzője, hogy amikor elérünk egy szintet, akkor elkezdjük azt mondani, ez még nem az. Egyébként ma még csak öntanuló célalgoritmusaink vannak, tényleg nem tekinthetők intelligenciának. Persze kell majd az intelligenciára egy jó, és mérhető definíció is.

    VálaszTörlés
  7. Horváth Gyula Én hagyományos szemszögből nézem: probléma megoldó készség. Én így tanultam a definícióját. Ez két dolgot feltételez: önálló feladatok végrehajtását a cél érdekében, melyhez hozzátartozik új ismeretek elsajátítása, amennyiben szükséges a meglévő tapasztalatok alapján vagy hiányában. Jelenleg egy MI algoritmus (legalábbis amiket ismerünk) sem állt össze ilyen egésszé. Vagy tanulnak, vagy problémát oldanak meg egy input halmaz alapján, de olyat még nem mutattak, hogy kap egy inputot, megmondják mit várnak és az minden külső beavatkozás nélkül eléri úgy, hogy akár új, korábban számára teljesen idegen ismereteket tanul meg.

    A mostani MI-k ez alapján inkább nagyon fejlett probléma megoldó gépek, szakmában nem is nevezik MI-nek, csak ugye így jobb a marketing része, mert ez a Mátrix óta megértik az emberek.

    VálaszTörlés
  8. Kiinduló definíciónak jó. Már csak azt kell pontosan meghatározni, mi az a "probléma", és mi a megoldása ;-)

    VálaszTörlés
  9. Horváth Gyula Probléma, feladat, cél, ez egyértelmű szerintem. :)

    VálaszTörlés
  10. Beszélgetéshez igen, de egy tudományos vizsgálatban mérhető adatnak nem. A tudósok élete se fenékig tejfel :-)

    VálaszTörlés