2017. július 1., szombat

Most hogy itt a nyár, sokat autóztunk itt Baranyában.

Most hogy itt a nyár, sokat autóztunk itt Baranyában. Igazából a leggyönyörűbb helyeken vannak a legkisebb szutyok falvak. Ilyen helyeken 3-5 millióért (!) kap az ember egy szép kertes házat. Emlékszem annak idején mikor még panellakásban laktunk, nyáron ilyen helyekre mentünk nyaralni, és irigyeltük azokat, akik ilyen helyen lakhatnak. Az akkori panel lakásunk most olyan 17 milliót érhet. A modern világ gazdasági anomáliái... :)

15 megjegyzés:

  1. Az ilyen kis helyekkel egy nagy baj van. Nagyon ki vannak téve a helyi kiskirály kényének, kedvének. És jelen helyzetünkben egyre inkább afelé megyünk, hogy egyre több legyen belőlük.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom máshol hogy van, de itt nálunk Olaszban pl. senki nem macerál. Meg itt amúgy is tök barátságos mindenki.

    VálaszTörlés
  3. Te nem Magyarországon vagy? Hát úgy más a helyzet. Mondjuk Szicília nem tudom mennyire kiskirályfüggő még. Bár ott nem kiskirálynak szokás hívni az ilyen embereket :-)

    VálaszTörlés
  4. Van egy Olasz nevű falu Pécstől nem messze. :)

    VálaszTörlés
  5. Én Baranyában Dunaszekcsőt ismerem, ott sajnos müködik a kiskirály-effektus, még az elszegényedés is. Persze a nyaralókat bekén hagyják.

    Volt egy szuper hentes, finom, friss hús volt nála, jó fej volt, jó tanácsokkal (két falut szolgált ki).
    Tavaly nyárra már ő is inkább Németországban darabolta a disznókat.

    VálaszTörlés
  6. Fura, hogy pont ilyen kis közösségekben megy ez. Azt gondolná az ember, hogy ilyen helyen még működik az, hogy összefognak, és nem hagyják magukat.

    VálaszTörlés
  7. Működhetne, de a magyar társadalomban a horizontális szerveződés mindig sokkal gyengébb volt, mint a vertikális. A kormányzatok meg mindig mindent meg is tettek a függőségek erősítésére.

    VálaszTörlés
  8. Pedig a rádióban be is mondták, hogy "mi magyarok mindig összefogunk, ha kell". (...minden idők legsikeresebb Nemzeti Konzultációja.)

    VálaszTörlés
  9. Laszlo Fazekas Kis, tájékozatlan közösségeket a legkönnyebb megvezetni.

    VálaszTörlés
  10. Arra viszont jó lehet a vidéki lét, főleg egy kihalóban lévő településen, ha egy egész közösség egyszerre költözik oda és megszervez magának egy önellátó életet. Nem egy ilyen indult már el sikeresen és évek vagy akár évtizedek óta működik.

    VálaszTörlés
  11. Van ahol fizetnek is, hogy odaköltözz. Amúgy biztos sok helyen kis királyok vannak, meg szívás ott lakni, de azért ez szerintem nem általános. A mi falunk pl. nagyon jó kis hely, de itt a környéken még van sok ilyen. Ráadásul ez mind olyan, hogy fél óra innan Pécs autóval. Napi szinten szoktunk bejárkálni, szóval még melót is lehetne találni ha nem otthonról dolgoznék.

    VálaszTörlés
  12. Da Narancs Ez az "önellátó lét" kb. csak a mesében létezik. Mi minden évben termesztünk paradicsomot, és nagyjából az a helyzet, hogy palánta ára + permetezés + locsolás költsége kb. 2-szerese annak, amiért ezt a mennyiséget megveszed egy boltban. Plusz dolgozol vele egy csomót (tavaly pl. valami gombabetegség érés előtt elvitt mindent, kb. 4-5 db paradicsom termett 6-7 tövön). Ha mindent meg akarnál termelni, akkor napi 6-8 óra munkát nyugodtan rászámolhatsz. Ipari mennyiségben SOKKAL olcsóbban kijön minden, a konyhakert azoknak éri meg, akiknek a ráfordított idő nem számít (vagy van dögivel, mert nyugdíjas, vagy ez a hobbija és élvezi valamilyen szinten).

    Apósomék azért fejezték be a disznó tartást, mert a táp + oltások + vágás ára többre jött ki, mint amennyiért megveszik Tesco-ban a húst, és akkor nem beszéltünk arról, hogy nem utazol el sehova, mert az állatot el kell látni minden nap, neked kell megoldani, hogy elvidd vágásra plusz a melót / időt nem is számoltam.

    Arról ne is beszéljünk, hogy bármit akarsz csinálni, az úgy kezdődik, hogy 30 perc autó... tömegközelekedés kb. nincs.

    VálaszTörlés
  13. Én egész közösségről beszéltem, nem egy családról, főleg nem olyanról, ahol egy ember műveli a földet. Egy ember nyilván nem tudja ellátni az összes feladatot. Viszont ha van egy nagyobb földterületed (a közösség össztulajdona), amit be tudsz vetni pld. valami gabonával, akkor azt learatni nem sokkal nagyobb fáradtság több család részére, mint ha csak egynek kellene. Persze maga a tényleges művelet lehet arányos a földterület nagyságával, de beszerezni hozzá a szükséges dolgokat, eleve beletanulni, munkát előkészíteni, stb. az már nem változik, létszámtól független. Ugyanígy lehet erdőd a tüzelőnek, gyümölcsös, zöldséges, meg ami még kell. Egy szál embernek/családnak kivitelezhetetlen, de itt sok ember dolgozik, viszont mindenki csak egy-egy területért felel, plusz ahol épp szükség van a munkaerőre, hiszen az egyes tevékenységeket sem ugyanakkor kell elvégezni, de szakértelem az adott munkaterülethez elég, ha csak egy embernek megvan, a többi csak besegít. És hogy ez mennyire működőképes, az nem kérdéses, nem egy ilyen gazdaságot ismerek, amik 90-95% feletti önellátást tudtak megvalósítani. (A szerszámokat, ruhaanyagot pld. nem ők maguk állítják elő, ezért nem 100%, de termelnek annyi többletet, hogy azt eladva megkapják cserébe azt a néhány apróságot, amire még szükségük van) És igen, az is igaz, hogy egy egész más életformát jelent, nem a jelenlegi mellett kiegészítő, hanem helyette. Voltak akik ezt vállalták és bejött nekik, de nyilván nem jönne be akárkinek. Van aki nem képes elengedni a jelenlegi, (fenntarthatatlan) életvitelét, mert ehhez már hozzászokott és úgy ítéli, hogy ha a fizetése lehetővé teszi, akkor minek változtasson rajta!? Majd ha rákényszerül, akkor talán, de lehet akkor is keres kibúvót, hogy még elódázhassa. Talán majd a gyereke, de lehet még az se, inkább szidjuk a kormányt, az jól megy! :) És végül, hogy mennyivel olcsóbb vagy drágább, mint a Tescoban? Egyrészt lényegtelen, hiszen megtermeled, megeszed, jól élsz belőle, nincs jelentősége, hogy forintosítva mennyi az annyi. Másrészt viszont jelenleg rengeteg bolti árú nem annyi, mint amennyiért megveszed, hanem drágább kellene legyen, csak a verseny, a pénzpiac és a kapitalizmus rendszere lenyomja az árat. Épp csak nincs benne mindez, vagyis a környezetszennyezés/rombolás, a távoli országok kizsákmányolása és az erőforrások teljes kimerítése, a génmanipulált és mesterségesen előállított kőolaj származékokkal szennyezett termékek egészségre gyakorolt káros hatása által keletkező egészségügyi és egyéb költségek, stb. Ha ezek is mind fel lennének számolva az árképzéskor, akkor máris nem érné meg a világ másik végéből importálni azt a sok szemetet, amit jelenleg a Tescoban megkapsz fillérekért. Szóval most akkor megéri vagy nem éri meg? :)

    VálaszTörlés
  14. Az ilyen élet elég drasztikus szakítás a jelenlegivel. Gyakorlatilag kivonulsz a társadalomból, a közvetlen környezetedet leszámítva megszűnik a világ. és még ebben is lesznek olyan területek, amelyek komoly problémákat fognak okozni (pl. mi történik, ha valakinek mondjuk vakbélgyulladása lesz, hogy oldod meg a sürgps egészségügyi ellátást - mivel fogsz orvost hívni, egyáltalán honnan lesz TB-d, miből fizetsz adót, honnan lesz autód?
    Azt alűírom, hogy egy darab földön elő tudsz állítani annyi krumplit / káposztát hogy éhen nem fogsz halni, némi szakértelem mellett akár egészen minőségi étrendet tudsz termelni, de hogy ezt az életmódot tömegek válasszák önként, abban nem hiszek.

    VálaszTörlés
  15. Igen, egyetértek, valóban a tömegek nem fogják ezt választani. Éppen csak a tömegeknek jelenleg vagy a jelenlegi, fenntarthatatlan vagy ez a sokakat elriasztó alternatíva van, átmenet nem igazán. Persze vannak törekvések, de a megvalósításához olyan jelentős támogatásra lenne szükség (anyagilag is, de méginkább igény szintjén), amire jelenleg kevés esélyt látok. Amíg a hatalomnak csak rövidtávú céljai vannak, addig a néphülyítés sem fog másról szólni. Évtizedek óta működik a szlogen, hogy vásárolj, fogyassz, szaporodj, növekszik a gazdaság, a GDP és ettől mindenki boldog. És ezt az emberek akkor is benyalják, ha közben a saját szemükkel látják és a bőrükön érzik, hogy az ellenkezője igaz. Mindig van bűnbak, akit lehet szidni és minden marad a régiben.

    VálaszTörlés