2017. július 26., szerda

Na, ez meg mondjuk a másik suttyóság, a "nagy" német T-Systems-t lehúzni a magyar mutyi miatt.

Na, ez meg mondjuk a másik suttyóság, a "nagy" német T-Systems-t lehúzni a magyar mutyi miatt. Mert ugye azt azért mindenki sejti, hogy itt elsősorban nem a 18 éves fiúról vagy a T-Systemsről szól a történet, de még csak nem is a BKK-ról. Itt arról a rettenetes frusztráltságról van szó, amit a legtöbb magyar ember kimondva vagy kimondatlanul érez manapság. Arról, hogy pofátlanul túlárazott (>30 milliárd) beszerzésekkel lopják ki az emberek pénzét (most mindegy, hogy adó, BKK bérlet, vagy épp kamarai díj, ezt a kis ember fizeti ki) és cserébe még az elvégzett munka is silány (a jelzett hiba iszonyatosan amatőr volt). Ha pedig mindezt szóvá teszed, este rendőr jön érted. Ez a frusztráció most itt csapódott le. Éppen a német T-Systmesnél, akiknek végképp semmi közük az egészhez...

https://www.facebook.com/tsystems/posts/1600647913301121
https://www.facebook.com/tsystems/posts/1600647913301121

17 megjegyzés:

  1. Most az egyszer nem értek Veled egyet (bár az emberek frusztráltságának lecsapódásával igen). Egy nemzetközi vállalatnak ugyanúgy figyelni kell a leányvállalataira. Nemcsak akkor, amikor a keletkező hasznot hazaviszi. Vállalnia kell a felelősséget is.

    VálaszTörlés
  2. Bizony. Ez a német cég szép elvtelen megállapodásokat kötött a kormánnyal, és hagyta itt a leányát mutyizni, ha abból neki a kis pénzecskéje megvan.

    VálaszTörlés
  3. Ok, ez mondjuk így tényleg hülyeség, hogy "semmi közük az egészhez" (bár itt próbálnak nagyon elhatárolódni tőle). Arra akartam igazából rámutatni, hogy ez egy "hétköznapi" mutyi ügylet. Semmi extra. Ez megy nap mint nap, csak még sokkal nagyobb pénzekkel. Minden "kötelező kellék" megvan. Túlárazott beszerzés, silány megvalósítás, ha pedig összeütközésbe kerülsz a rendszerrel, elvisz a rendőr. E mellett ezek a pofátlan, arrogáns reakciók és hozzá nem értés. Darabokban ez napi gyakorlat, csak itt most egyben volt minden, ezért érte el az ingerküszöböt, és verte ki a biztosítékot. Egyedi esetként beszélünk róla, pedig általános. A legdurvább, hogy ez a legtöbb emberben nem is tudatosul, pedig ebben élünk...

    VálaszTörlés
  4. Ugyan már, dehogynem felelősek. Az rendben van, hogy az anyavállalat önálló entitásként hagyja működni a leányt (a facebook post állításával szemben igenis van jogi kapcsolat a két cég között, tehát még hazudnak is), de a márkanév viselőjeként, a bevételek egy részének kitalicskázójaként igenis felelősséggel tartozik a vállalatért, amit egy másik országban létrehozott. Ha másért nem, a nemzetközi megítélése miatt, amit az egész ügy kavart. A tsys anya vállalatnak a jelen botrány súlyosságát tekintve igenis kutya kötelessége beavatkozni vállalati szinten.

    VálaszTörlés
  5. Azt mondjuk nem mondták, hogy nem fognak beavatkozni. Ez szerintem egy tipikusan magyar történet. Egy szokásos elbaszott mutyi. Szal én nem mondom, hogy nem felelős, de ennyire nem láthatott bele.

    VálaszTörlés
  6. Amúgy azt cseppet sem sajnálom, hogy lepontozták őket, meg hogy ilyen botrány lett belőle. Legalább így külföldről visszapattanva kicsit tudatosul az emberekben, hogy milyen országban élnek. Kicsit kiránt a plakátkómából. Már a TechCrunch cikk is azzal végződik, hogy "ez a magyar módi"...

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas Nem láthattak bele, nyilván nem is kell minden apróságra odafigyelniük az önállóság miatt, viszont elérte őket nemzetközi színtéren az ügy. Ne próbálják ezek után lerázni egy "nincs közünk hozzá" nyilatkozattal.

    VálaszTörlés
  8. Hát, csak most ebben a helyzetben nekik mit kellene csinálniuk?

    VálaszTörlés
  9. Laszlo Fazekas Minimum elbocsájtani a biztonsági vezetőt?

    VálaszTörlés
  10. Hát, de ha ez volt a kötelező protokoll, és a bkk tényleg nem adta le a drótot? (ismeretlen tettes)

    VálaszTörlés
  11. Laszlo Fazekas Biztonsági vezetőként átadott egy ementáli alkalmazást amiből még ráadásul bizonyítottan kikerült több száz felhasználó személyes adata. Ez nem elég indok?

    VálaszTörlés
  12. Na igen, az már más kérdés, hogy >30 milliárdból (30 000 000 000) erre futotta... Ezért már jár a tockos. (Meg ha nem 30 milliárd, csak 300 000, még akkor is...)

    VálaszTörlés
  13. Ezt a projektet valaki megrendelte, átvette, üzembe helyezte - ott kell csattannia az ostornak. Persze itt alapesetben a vezetői felelősségre gondolok elsősorban, nem a tápláléklánc végén álló munkavállalóra. A 24.hu-hoz eljuttattak egy adatbázist, benne ~4000 user személyi adataival aki vásárolt az oldalon: email, személyi igazolvány számok, tranzakció részletek. Ez már BTK, nem etika.

    Én voltam már néhány alkalommal ilyen helyzetben. Volt hogy üzemeltetési vezetőként nem vettem át egy rendszert mert azt vettük észre, hogy az alkalmazás memory-leakel, és kb. 3 óranként kellett Tomcat restart. Emiatt volt egy csomó balhé a cégben, de feltettem a kérdést hogy a többi üzemeltetett alkalmazással mit csinálunk, ha megdöglik a rossz miatt. Egyből kuss lett. Volt, hogy belső, A+ security audit után csak úgy poénból AcunetX-et futtattam a rendszeren és csúnya CSRF hibát dobott: akkor is blokkoltam a releast. Ez ilyen szakma, nem lehet kompromisszum akármilyen mutyi mellett - vagy valaki más vegye a felelősséget. Az utóbbi esetben papírt kértem róla az ügyvezetőtől hogy vállaja a teljes felelősséget.

    VálaszTörlés