2017. augusztus 20., vasárnap

Az arányos választás rendszerről...


Az arányos választás rendszerről...

Igazából a jelenlegi választási rendszer elméletileg nem tenné lehetővé a pártokra adott szavazatok arányának eltolódását, csak az a baj, hogy rosszul használjuk. Arról van ugye szó, hogy mikor elmegyünk szavazni, akkor 2 dologra szavazunk. Egy helyi képviselőre és egy pártra. A pártokra leadott szavazatokat országosan összesítik, tehát itt nyilván nem tolódhatnak el az arányok, hisz ez egy abszolút összeg. Az arányok a helyi képviselők esetén tolódnak el, mert az emberek ott is pártokra szavaznak. De miért szavaznak pártokra? Pont azért kell 2 szavazatot leadnunk, mert egyfelől egy pártra szavazunk, ami valamilyen ideológiát képvisel, másfelől egy személyre, aki minket embereket, személyesen képvisel. És pont ez a probléma veleje, hogy az emberek ezt nem értik, és mikor egy emberre kellene szavazniuk, akkor is a pártot nézik. Ha rajtam múlna, egyenesen tiltanám, hogy az egyéni képviselők pártok színeiben induljanak, hiszen ez csak megzavarja az embereket. Egy egyéni képviselő feladata a választói képviselete, nem egy ideológia követése. Ha nem így lenne, elég lenne simán pártokra szavazni. A legtisztább tehát az lenne, ha minden egyéni képviselő függetlenként indulna (és valóban pártfüggetlen is lenne).
A jelenlegi választási rendszer tehát nem annyira rossz, és a megoldás nem a választó kerületek ide-oda tologatása. A probléma egész egyszerűen az, hogy rosszul használjuk és félreértelmezzük a jelenlegi rendszerünket, amit az tesz lehetővé, hogy az egyéni képviselők pártok színeiben indulhatnak. Ha pedig ezt törvény nem tiltja, akkor mást nem tehetünk, mint rávilágítunk erre, ahogyan azt a Platón párt (https://www.facebook.com/platonpart) által életre hívott 106 mozgalom is teszi.

#blog

3 megjegyzés:

  1. Az egyéni képviselőnek semmi értelme. Az az egyik legnagyobb hazugság, hogy a helyi érdekeket képviseli. És, ha olykor mégis úgy van, akkor az meg pláne nagy baj.

    Természetesen nem is ismeri senki sem az egyéni képviselőjét. (Kivéve, ha valami egyéb okból ismert valaki az illető.)

    VálaszTörlés
  2. Az egy másik téma, hogy milyen jobb rendszerek lennének. Itt csak arra akartam rámutatni, hogy a meglévőt is félreértjük. :)

    VálaszTörlés
  3. Az a baj, hogy ez a hibás rendszer intézményesítve is van. Pl. frakciók a parlamentben, illetve "pártfegyelem", azaz ha a képviselő nem a pártja érdekei szerint szavaz, büntetést kap.

    Igazából az lenne a legjobb, ha nem is lennének pártok, és a képviselő fő feladata tényleg az lenne, hogy képviseljen bennünket. De ettől már nagyon régen elszakadtunk.

    VálaszTörlés