2017. szeptember 7., csütörtök

https://medium.com/envienta-magyarorsz%C3%A1g/daok-mesters%C3%A9ges-intelligencia-%C3%A9s-virtu%C3%A1lis-%C3%A1llamok...

https://medium.com/envienta-magyarorsz%C3%A1g/daok-mesters%C3%A9ges-intelligencia-%C3%A9s-virtu%C3%A1lis-%C3%A1llamok-avagy-a-szervez%C5%91d%C3%A9s-%C3%BAj-form%C3%A1i-2-r%C3%A9sz-cbb2c1525896
https://medium.com/envienta-magyarorsz%C3%A1g/daok-mesters%C3%A9ges-intelligencia-%C3%A9s-virtu%C3%A1lis-%C3%A1llamok-avagy-a-szervez%C5%91d%C3%A9s-%C3%BAj-form%C3%A1i-2-r%C3%A9sz-cbb2c1525896

14 megjegyzés:

  1. Érdekes gondolatok, de szerintem az alulról építkezős dolog az emberi természettel eléggé ellentétes. Hogy csak pár példát mondjak, amik eszembe jutottak a cikk olvasása közben:
    Sok szavazás szerintem 50-50% körüli lesz. Nagyon sok szavazó nem saját értékrendje alapján (mert talán nem is érti a kérdést), hanem mások véleménye alapján szavaz - emiatt könnyen születhetnek egyáltalán nem optimális, vagy szakszerű döntések (egy tradicionális vállalat vezetésében általában szakemberek vesznek részt).
    Aki végül alulmarad, könnyen dönthet úgy, hogy odébb áll: kilép pl. az adott államból. Gondold el mi lenne, ha ezt ilyen könnyen meg lehetne tenni ma.
    Ha midnen ember arra mehetne, amerre neki tetszik, abból világméretű anarchia lenne.

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk ehhez elég érettnek kell lenni a dologhoz. A példában pl. likvid demokráciát írtam, ahol a szavazatodat átadhatod egy szakértőnek, sőt, akár rögzítve lehet, hogy át is kell adnod olyannak, akinek papírja van róla, hogy ért hozzá. Egy államból, cégből, közösségből meg azért nem olyan könnyen lép ki egy ember, mert számtalan dolog köti oda (ha a lakhelye nem is). Tehát ahogy most nem költözöl el az országból bármilyen apróságért, vagy nem váltasz munkahelyet, úgy ebben a rendszerben sem lenne így. Ugyanakkor ha szükségesnek ítéled, meglenne erre a lehetőséged, ahogyan most is. Szóval én nem gondolom, hogy ezek a dolgok ne lennének működőképesek.

    VálaszTörlés
  3. Pont ezt mondom, hogy érettnek kell lenni hozzá, és az emberek többsége nem az, és nem is lesz az.

    VálaszTörlés
  4. Azoknál ez nyilván nem fog működni. Érett emberek viszont szerveződhetnek ilyen struktúrákba.

    VálaszTörlés
  5. Ennek szerintem más a gyökere. Nem a kínai gazdasággal vagy gazdaságpolitikával van gond, hanem egyszerűen félnek (mármint a politikai-gazdasági elit) a kontrollálhatatlan pénztől. Ezzel nincs is egyedül kína, szerintem a világon mindenhol ez van, csak kína az az állam, ahol talán a legtöbben használják a bitcoin-t.

    Gondolj bele, egy kormánynak milyen hatalma van az ország valutája felett: gyakorlatilag végtelen mennyiségben tud pénzt gyártani, befolyásolni tudja a kamatot, árfolyamokat, vagy éppen rá tud látni a tranzakciókra (tranzakciós adó). Na most egy kriptopénz esetén ebből semmit se kapnak. Mennyivel egyszerűbb betiltani, mielőtt túlságosan megveti a lábát a gazdaságban.

    VálaszTörlés
  6. Kvázi a valuta maga az állam... ;)

    VálaszTörlés
  7. Hát, elég távol áll tőle szerintem, bár értem mire akarsz célozni :)
    De a törvények nagyobb része nem a pénzről szól, és inkább azok határozzák meg az államot - szerintem.

    VálaszTörlés
  8. Azért annak is nagy része pénzzel kapcsolatos. Ami meg nem, abba nincs olyan nagy különbség az államok közt. A pénzzel kapcsolatos törvényeket, adókat, stb. pedig valamilyen szinten be lehet programozni a kriptopénzekbe. Szóval ha te megegyezel még 100 másik emberrel, hogy valamilyen kriptopénzt használtok egymás közt, és úgy amúgy nem sok vizet zavarsz, akkor az olyan mint ha kivonultál volna a társadalomból. Vagy ha a "metafóránál" maradunk, mint ha másik államba költöztél volna. Leszarod a forint árfolyamot, nem érdekel se Matolcsy, sem Orbán, se semmi. Kb.

    VálaszTörlés
  9. Attól még vonatkozni fog rám a teljes PTK, de a teljes adózás is - hogy csak pár alapvető dolgot említsek. Egyáltalán nem vonulsz ki a társadalomból.

    VálaszTörlés
  10. A semmit nem nagyon lehet adóztatni. Embert eztán sem kell ölni, stb. De nagyrészt ami téged hétköznapjaid során érint, az a pénzzel kapcsolatos törvények és intézkedések. A forint árfolyama, az áfa, a járulékok. Ettől megszabadulhatsz.

    VálaszTörlés
  11. Hogy szabadulnál meg? Még az ajándékozásra is vonatkozik adó, hogy pl. ingatlan adóról ne is beszéljünk. És az ÁFA alól sem szabadulsz meg, ha boltban szeretnél vásárolni, hiába fogadja el a bolt, és fizetsz BitCoinnal (Euróval is sok helyen lehet fizetni, az is tartalmazza az ÁFÁ-t). Ahogy a BitCoinban kapott jövedelem is jövedelem (külföldről szerzett jövedelem után is kell adózzál, akármilyen valutában is kapod).
    Sőt, ha te megállapodsz a szomszéd nénivel, hogy minden nap átjársz a hozzá összevágni az aznapi tüzifát, meg egyéb ház körüli feladatokat ellátni, ő cserébe főz rád, elvben még az is adóköteles bizonyos érték felett, holott még pénzmozgás sem történik.

    Az olyan dolgokról meg ne is beszéljünk, mint oktatás, egészségügy.

    Attól, hogy te párszáz emberrel egymás között kripto valutát használsz, ezek alól a dolgok alól nem tudod kivonni magad, ahhoz ténylegesen egy másik állam polgárává kell vállj.

    VálaszTörlés
  12. Azért ezt így nehéz elképzelni, hogy a szomszéd néni és az én köztem létrejött bartel ügyletre rászállna. Vagy hogy megadóztat egy kis önfenntartó közösséget. Mondjuk ez érdekelne tényleg, hogy jogilag hogy kezelik azt, hogy én minden nap vágom nálad a füvet, te meg havonta adsz érte egy fél disznót. Ezt komolyan le kellene adózni? Mert pénzmozgás ugye nem lenne, ha kriptovaluta mozog, az olyan mint ha nem is létezne.

    VálaszTörlés
  13. Light Hawk "Szerintem, szóval ezekről a csuda jó dolgokról mond le a kínai kormány, hiszen nekik jó az ellenőrizetlen jövedelmek,"

    Az ellenőriztlen jövedelm éppen hogy egyik kormánynak sem jó. Nem tudnak pl. adót kivetni rá, nem tudják azt sem, hogy kié, és miért történik a pénzmozgás.
    A politikai hatalomnak több óriási gazdasági eszköze van, egyik ilyen pl. a pénznyomtatás provilégiuma, a másik az infláció, harmadik az adó kivetése. Ezekről mind le kellene mondania egy kriptovaluta esetén (többek között ezért sincs nálunk még mindig euró - de ebbe ne menjünk bele).
    A kriptovaluta emellett anonim is: hiába tudják, mié egy számla, bármikor nyithatsz újat és utalhatod oda a pénzedet, akár olyan összevisszaságban, hogy képtelenség követni (főleg ha elterjed).

    Amikor ez az egész kriptopénz dolog elindult (akkor még 100$ alatt volt a BitCoin árfolyama, egyetlen dolog tartott vissza attól, hogy pénzt fektessek bele: mert csak idő kérdése, hogy betiltsák - pont a gazdasági előnyei miatt. Ugyanis a gazdaság azon szereplői, akik kézpen tartják a pénzmozgásokat és tranzakciókat (kormányok, bankok) csak veszítenek rajta (igen, az emberek meg nyernének, de sajnos a kormányok már régóta nem azért vannak, hogy az embereknek jó legyen).

    VálaszTörlés
  14. Light Hawk Nem tudom pontosan, hogy mennek a tranzakciók egy kriptovaluta esetén, de szerintem amit írsz, messze nem olyan egyszerű. Először is a net figyelése: létezik egy olyan, hogy titkosított pont-pont kapcsolat. Ez azt jelenti, hogy két, netre kötött gép között lérejön egy csatorna, amin keresztül az adatok mennek, és aki esetleg hozzá is fér ehhez a csatornához, az nem tudja, milyen kommunikáció zajlik a csatornán. Több fajta titkosítási módszer is ismert ilyenre, a régebbiek közül többet feltörtek már, de vannak, amelyek a mai napig jók (és mindig lesznek újabbak). A banki szolgáltatások mind ilyeneken keresztül működnek, de sok más egyéb is.
    A kriptovalutákat tranzakcióit is lehet ilyenen keresztül bonyolítani.

    Emellett amennyire én tudom, akárhány számlát nyithatsz pl.bitcoinra, és egyikhez sem lesz odaírva a neved. Bitcoinon belül vissza lehet követni a tranzakciókat (vannak kriptovaluták amelyeknál már nem), de saját számlák között is tudsz utalgatni, és ha több ezer számlád van (ehhez persze már program kell, ami kezeli), akkor gyakorlatilag lekövethetetlen.

    Ha te csinálod a tranzakciókat (bár bevallom, csak sejtem, hogy ezt meg tudod tennie), az teljesen ingyen van. Ha megkérsz valakit (bankot, tőzsdét, akármit), hogy csinálja meg neked, azért nyilván fel fog számítani valamilyen díjat.

    Az adóztatásról és lekövetésről annyit, hogy nem véletlen, hogy a BitCoint sokszor illetik azzal a váddal, hogy az alvilág pénze: Ha lekövethető lenne, nyilván nem lenne az.

    A pénz fejlődéséről amit írsz, az teljesen jogos, és szerintem is a kriptovaluta a következő lépcsőfok, de továbbra is az a véleményem, a gazdaságpolitika ebbe komolyan bele fog szólni. Vannak ilyen mondások, hogy 444.hu - Az emberiség leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a világ vagyonának felét - 444 és ez igaz is. és fog is arra ügyelni, hogy a pénz mozgását a jövőben is ez az 1% irányítsa.

    VálaszTörlés