2017. november 17., péntek

Ha kicsit pufókabb lenne, azt mondanám, hogy kamu, és beöltöztettek egy embert, de nem...

Ha kicsit pufókabb lenne, azt mondanám, hogy kamu, és beöltöztettek egy embert, de nem...

https://www.youtube.com/watch?v=fRj34o4hN4I
https://www.youtube.com/watch?v=fRj34o4hN4I

10 megjegyzés:

  1. Nagyon emberi a mozgása. Én egy pillanatig gondoltam rá, hogy egy hasonló magas emberre motion capture érzékelőket kötöttek és csak az ő mozgását másolja le.

    VálaszTörlés
  2. Valószínűleg emberről tanították, vagy más módon mintázták a mozgását. Tényleg nagyon emberi. Pl. a végén mikor megérkezik, picit remeg a lába, hogy stabilizálja magát

    VálaszTörlés
  3. + amikor a végén a magasra ugrik fel, felpattan, felrántja a "térdét", és teljesen merev marad "csípőtől" lefelé. Egy ember ezt nem így csinálja. + mikor 180°-ot fordul, és a túlfordulást a jobb kéz "becsápolásával" kompenzálja. Teljesen autonóm. Nagyon ügyes.

    VálaszTörlés
  4. Valószínű az emberi mozgást vették alapul, azt "korrigálja" aszerint ahogy az egyensúly kívánja.
    Mindenesetre nagyon durva. A napokban tettem fel egy posztot a sárga kutyáról is, a korábbi verzióinak is vannak érdekes videói:
    youtube.com - Meet Spot, the robot dog that can run, hop and open doors | Marc Raibert
    (9. perctől jön a robot)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekes a kérdés, mi van, ha egy MI-nek azt mondom: itt ez a test csurig szenzorral, erre meg erre képes, így használjuk általában (ember), csináld.
    Meddig juthat el vajon? Úgy értem: az evolúció (meg a sok esés-kelés) mennyire csiszolta tökéletesre az emberi mozgást? Juthat-e arra az MI, hogy teljesen rosszul (kevésbé hatékonyan) használjuk? Mennyire adaptív az emberi agy, pl. 30kg súly cipelése esetén? Mennyire lesz azonos a gép és az ember mozgása extrém körülmények között? Egyáltalán: emberi mozgást akarunk, vagy az adott hw-nek megfelelő, tökéletes mozgást (ami aztán meglepően emberi lesz)?

    VálaszTörlés
  6. Nem feltétlenül lesz emberi, sőt! A mozgás nagyban függ a fizikai paraméterektől, pl. mennyire erős az a tartószerkezet/csont/izület, mennyire erős az az izom/motor. Sokkal erősebb motornál szerintem lehet, hogy más mozgásforma lenne az optimálisabb - amit az ember például nem tud.

    VálaszTörlés
  7. Exactly. Ezért érdekes a kérdés, hogy mit is csinál pontosan a Boston Dynamics?

    VálaszTörlés
  8. Tüdüm tüm tüm tü tüm, tüdüm tüm tüm tü tüm...

    VálaszTörlés
  9. Egyelőre talán kutató labor, de hogy ki pénzeli, és minek a reményében, az érdekes kérdés.

    VálaszTörlés