2018. október 27., szombat

Olyan 2 éve vettem pár könyvet, hogy majd nyáron ha ráérősebben leszek, olvasgatom őket.

Olyan 2 éve vettem pár könyvet, hogy majd nyáron ha ráérősebben leszek, olvasgatom őket. Végül mostanában kerültek elő, és elkezdtem olvasni az egyiket. Kis idő után kényelmetlen lett a dolog. Tartani a könyvet, lapozni, lefogni a lapot, hogy ne pördüljön vissza. A szememnek is kényelmetlen volt a mozgás mindig mikor a könyv széléhez ért. Egyszerűen fárasztó és kényelmetlen volt olvasni. Az lett a vége, hogy beszereztem a könyvet ebook formátumban, behúztam Google Play Könyvekbe, és most mobilon olvasom. Így most jó...

38 megjegyzés:

  1. Ez így van, a papíros könyv kényelmetlen. Lámpa is kell hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Szerencsére a könyvek túlnyomó részénél nem opció az e formátum. :) Én szeretek kiszabadulni a mobil-pc-tablet-tv fogságából, még ha néha tényleg kényelmetlenebb is.

    VálaszTörlés
  3. Én azon szoktam nagyon felháborodni, ha egy könyv nem érhető el e-könyv formában. Oké, a hobbistáknak, meg gyűjtőknek adjanak ki pár példányt papíron, ahogy bakeliten is kiadnak zenét, de az e-könyv kéne legyen az alap. Ettől még elővehetek papírkönyvet is néha, főleg régieket, de alapesetben nem akarok már azzal vacakolni. A rettenetes helyigényükről nem is beszélve.

    VálaszTörlés
  4. Leginkább nem manapság kiadott könyvekről van szó.

    VálaszTörlés
  5. Ez szomorúvá tesz engem. Nem ítélkezésképp, csak szimplán szomorú, mert így el fognak tűnni a könyvek.

    VálaszTörlés
  6. Nem tűnnek el, csak más lesz a formájuk. Mint ahogy a zene sem tűnt el a hangkazettákkal, meg a filmek a VHS-el. :)

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas Konkrétan a fizikai könyvre gondolok, világos, hogy írni fognak az írók, és olvasni fognak az olvasók.

    Számomra egy szépen gondozott szöveg, jó szerkesztéssel, tördeléssel kiegészíti az élményt. Vannak olyan könyveim, amik több kiadásban is megvannak éppen emiatt.

    Gondolom ezzel a Horváth Gyula által említett hobbista/gyűjtő kategóriába esem :)

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas Apropó zene: zenéből nekem a koncert eltűnése hiányozna, a hordozók valamiért nem nőttek a szívemhez. Valamiféle logikátlan átmeneti forma vagyok én a digitális és az offline között :D

    VálaszTörlés
  9. Azért mobilon hosszabb idei elég kényelmetlen olvasni, erre a célra kell egy Amazok Kindle (vagy legalábbis valami e-book olvasó). Ha egy kicsit jobb reakcióideje lenne ez e-ink kijelzőknek, akkor én még monitorban / telefonban is el tudnám képzelni, színek ugyan nincsenek, de sokkal jobb nézni, mint bármilyen más kijelzőt..

    VálaszTörlés
  10. Botond Zalai-Ruzsics Nem fognak eltűnni, de csak a tényleg különleges darabok, díszkiadások kapnak ilyen míves régi formát. De még nagyon messze vagyunk ettől, többnyire még az van, hogy jó, ha van mindkettő, de sokszor az e-könyv hiányzik.

    És persze fájdalmas a búcsú, mert a szöveget, ami a lényeg, eddig azonosítottuk a hordozójával. Talán egyszer nagyon régen ugyanígy sajnálták a továbbmesélt történeteket, amit kiszorított a rideg és lelketlen ákombákom a papír(usz)on.

    VálaszTörlés
  11. Márton Veszter Kijelzőtől és a szemed érzékenységétől függ. Sokan nem érzik fárasztónak. Engem az e-könyvolvasók kijelzője jobban fáraszt, olyan mint egy régi sárgás könyv, azt se mindig kellemes olvasni. Mármint a szemnek. Ha meg bekapcsolod a háttérvilágítást, ott vagy, ahol a part szakad. Esti olvasásnál én kifejezetten szeretem, hogy nem kell az olvasólámpa fénykörében maradáshoz jógagyakorlatokat végezni, vagy a kis csiptetős olvasólámpa foltos fényénél bogarászni.

    VálaszTörlés
  12. Horváth Gyula fogalmazzunk inkább úgy, hogy sokan nem kötik a fáradtságot a kijelző bámulásához.
    Az e-könyvolvasók világítása nem ugyanaz, mint az LCD kijelzőké. Az e-ink kijelzőknél megoldották, hogy visszavert fényt látsz a saját világítással is. Persze töksötétben ennél is zavaró a nagy kontraszt a környezettel.

    Zsuzsi kiadott könyveinél szándékos, hogy csak papíralapon létezik.

    Zene kapcsán én mai napig örülök egy CD lemeznek. A hordozó teszi fizikailag is átadhatóvá. Persze megkaphatnám egy pendriveon is vagy letöltési linkkel, de valahogy nem ugyanaz. E-könyvvel sem.

    VálaszTörlés
  13. Attila Csongor Kiss Engem ez a fizikai megjelenés része sose érdekelt igazán. Zenénél is örültem, ha minél kisebb a hordozó. Most a jutub már tényleg elég kicsi, itthon lényegében nem is foglal semmi helyet.

    A könyv kicsit más, ott van, amit szeretek lapozgatni, meg szaga is van, de az zavaró, hogy a majd elolvasom talán könyvek sok százas, és a soha nem fogom olvasni könyvek inkább ezres, mint százas tábora mennyi helyet foglal. Szóval pár száz kivételezett példánytól eltekintve, örülnék, ha ekönyvben lennének meg inkább. De nem könnyű tőlük megválni, amikor átnézzük őket, sokszor vétót emel valaki egy könyv eladása, elajándékozása ellen.

    Ami a szemfárasztást illeti, nekem az ekönyvolvasók túl sápadtak, kicsi a kontraszt, sötétben gyenge, és nem szabályozható a világítás. Azt meg sose értettem, hogy napi 8-12 óra képernyős munka, több órás telefonnyomkodás után, mért pont az a fél, egy óra versolvasás fárasztaná el a szemét valakinek. Más a helyzet, ha valaki kevesebbet nézi a képernyőt egyébként.

    A képernyő vibrálásra lehet sokak szeme érzékeny. A mobiloknál van valami trükk, hogy valami váltogatással ne folyamatosan világítsanak a pixelek, energiát megtakarítva ezzel. Ennek a frekvenciája magas, elvben nem látható, de sokak szeme mégis érzékeny rá. És ez a megoldás épp a csúcsmobiloban szokott lenni, az olcsóbbak ezzel nem fárasztják a szemet, de gyorsabban merülnek.

    VálaszTörlés
  14. Az egész a pénzről szól kiadói oldalon. Egyrészt a papír alapú könyveken kisebb az adó, mint az ekönyveken. Ezt vagy butaság miatt nem kezeli a kormány, vagy a kiadói lobbi ennyire buta. Ezen felül a tömegesen értékesített ekönyvek nem oda termelnek hasznot, ahová most a papír alapú kiadás. Ezt nehezen engedi el a lánc.
    A zeneipar ugyan ebben a cipőben jár, csak előbb kapott sokkot, az több hibát is elkövetett. A zeneipar most kezd el újra kb annyit termelni, mint a bakelti robbanása elején. Lásd kapcs.cikk.
    Az ekönyvek kezdenek azért terjedni. Van olyan kiadó, mely az új könyveket azonnal kiadja ekönyvben is. Van aki valamilyen buta döntés miatt ez eltolja.
    A könyvolvasás újra napi dolog az életemben, mióta ekönyveket olvasok telefonon. Kurvasok ekönyvet vettem egy év alatt így, főleg dibook.hu, bookline.hu forrásból.
    visualcapitalist.com - Visualizing 40 Years of Music Industry Sales

    VálaszTörlés
  15. Ha a papírkönyv olvasása a széleken fárasztja a szemed, akkot olvass utána némi szemtornának. Az nagyon nem jó, ha a szemizmaid bemerevednek.

    VálaszTörlés
  16. Az ebook másik előnye, hogy fel lehet olvastatni már telefonnal. A magyar TTS is egész jó, én már megszoktam. Így néha a könyvek a fele hallott, másik fele olvasott nálam.

    VálaszTörlés
  17. Sancho Vi At Nem fárasztja, mert nem olvasok papírkönyvet. Újságot igen, de az nappal van az asztalnál, ott jó a világítás. Az irodalom, az, ha van időm, és nem alszom bele, az este van, az ágyban, ott kifejezetten szeretem, ha a "könyv" maga világít. Az ágyban a papírkönyvet nem tudom jól megvilágítani, meg fogni is kényelmetlenebb, főleg a nagyobb darabokat.

    VálaszTörlés
  18. A régi kiadások sajnos tényleg jellemzően nem jelennek meg ebook formában.
    Ennek néha olyan prózai okai is lehetnek, mint hogy pl a kiadásakor megkötött szerzői jogi megállapodás mondjuk egy illusztrációt nem enged kiadni más kiadónak, de az eredeti kiadó már nem létezik, az illusztráció szerzői jogaival rendelkező nem köthet éppen aktuális szerződései miatt új szerződést, stb...

    VálaszTörlés
  19. Sancho Vi At dibook.hu-t nem ismertem, kösz a tippet. Ha már megnéztem, és akció is volt, meg is vettem az Artemist.

    Más: egész szépen terjed a Simple, talán majd adok neki még egy esélyt valamikor.

    VálaszTörlés
  20. Horváth Gyula ami CD lemezekről én beszélek, azoknak van hozzáadott értékük is, jellemzően a borító kihajtogatható és van rajtuk vagy további képanyag és/vagy szövegkönyv, esetleg maga a doboz sem egy szokványos tok. Meg erről tudom, hogy xy-tól kaptam karácsonyra, szülinapra. Ez nyilván egy szűk gyűjteményt jelent csak, aminek a helyfoglalása nem tényező, mint teljesen érthetően általánosságban nézve a témát, persze, a helyigény is egy fontos és érthető tényező. Ugyanakkor egy könyvespolcos/lemezes/kazettás falnak pláne szobának pótolhatatlan varázsa van, más kérdés, hogy egyre inkább luxus, pláne a száguldó gazdaságunk mellett...

    A mai jó e-ink kijelzők már bőven meghaladják az átlag nyomtatott könyvek kontrasztját, egyáltalán nem sápadtak. Nem a vibrálás a tényező manapság, hanem maga a kibocsátott fény, ami ugyan telefonoknál is állítható, hogy legalább este, lefekvés előtt ne kékfény legyen (de ettől még mindig direkt fény marad), ami stimulál és rontja az alvás minőségét. E-könyvolvasóknál vagy eleve nem ilyen a fény vagy a jobbaknál szintén állítható, és nem direkt, hanem visszavert fény. Persze ezek nem a 20ezres masinák, inkább a 70ezresektől (Kindle, PocketBook, Kobo) lévők nyújtják már mindezt.

    Az a plusz fél-egy óra olvasgatás meg nem mindegy, hogy egy pihentetőbb eszközön vagy a napi fárasztón zajlik.

    VálaszTörlés
  21. Horváth Gyula Első, hogy megnézem, van-e a moly . hu oldalon listázza-e ebook verzióban bármely ebolt. Ha igen, melyik mennyiért adja, van-e csak onnan elérhető affiliate linken át működő akció. Ha ezek nincsenek, attól még direktben érdemes benézni az adott eboltba, hátha még nem adták át a moly felé az adasort.

    VálaszTörlés
  22. Sancho Vi At Mostanában valahogy inkább direktben kerestem a webáruházakban, valahogy hanyagoltam a Molyt. Nem tudom mért. De igazad van, az a jó módszer, amit te csinálsz, vissza is fogok szokni rá.

    VálaszTörlés
  23. Attila Csongor Kiss Én nem érzem fársztónak, nem zavar. Az ebookreader butasága, esetlen kezelése sokkal inkább. Meg a nem cserélhető app se valami jó. Szóval engem nem fogott meg. Arra a fél-egy órára a mobil tökéletesen jó nekem, szép halványra, gyertyafényesre állítva. És ha fáradt vagy gyulladt a szemem, akkor az a sok munkától, a nem alvástól, az éjszakázástól, esetleg a huzattól van, akkor meg este kihagyom az olvasást, mert akkor a papír is fárasztana, és az alvás a legjobb. Vagy zenehallgatás csukott szemmel. Ezekre nekem a mobil egy elég univerzális kis eszköz, és elég is.

    VálaszTörlés
  24. Horváth Gyula Most már kíváncsi vagyok, milyen e-book olvasót próbáltál, aztán azt megpróbálom messzire elkerülni.. :D

    nekem Amazon Kindle Paperwhite 3-al nincs semmilyen rossz tapasztalatom, (esetleg annyi, hogy pdf-et nem támogat, de szerencsére a könyvek nem pdf-ben vannak, ) mást meg még nem nagyon láttam..

    VálaszTörlés
  25. Márton Veszter nem tudom a nevét, de elég jó önmagában, érintőképernyős, háttérvilágításos, nekem nem azzal van a bajom, amit tud, hanem hogy más megoldás jobb nekem. (Nincs nálam, nem tudom megnézni.)

    Kindle a formátumkorlátozás miatt szóba se jöhet nálam.

    De, megint mondom, és ha a fentieket elolvasod látod, nekem nincs bajom az ebookreaderekkel, csak nekem, most semmi szükségem rá, semmi olyat nem tud, ami hiányzik. Ha most is annyit olvasnék, mint tizenévesen, akkor lehet, hogy kéne, mert lehet, hogy fél éjszakánál már érezhető a különbség. Most arra a félórára nem érzem, hogy nyúlfarknyival is jobb lenne. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben, amikor olvasnék (várakozás valahol), nem is lenne nálam, ellentétben a telefonnal, ami mindig nálam van. Kivéve futás, mert oda meg az nem kell, és feleslegesen nagy, de futni az ebook readert se vinném :-)

    VálaszTörlés
  26. Horváth Gyula használat közben az e-könyvolvasók nagyon kezesbárányok, egyáltalán nem esetlen a kezelésük, tökéletesen ki vannak hegyezve a feladatukra, a könyvek olvasására és az azok közötti váltogatásra. Csak ismételni tudom, nem a gagyi kategóriáról van szó, bár ma már a 30ezres kategória is érintőképernyős, amivel a mobilokon megszokott kezelési mód ugyanúgy biztosított. Ne a négyirányú gomb és kész kategóriából indulj ki.

    Nem esett még szó a méretről, ami még egy 6,3-as tepsi esetében sem az olvasásra ideális méret. Volt 5"-os könyvolvasóm is, de hatalmas ugrás a 6,8-as Kobo H2O, ami most van kezemben. És a képarány is egészen más, az is jobban passzol olvasáshoz.

    VálaszTörlés
  27. Igazából pár előnyét látom az e-könyvnek, amiért szoktam is használni:

    1. ha idegen nyelven olvasok, könnyen és gyorsan elérem a szótárat.

    2. régi, vagy más okból nehezen, limitáltan hozzáférhető könyvek így korlátlan számban állnak rendelkezésre. Sajnos ezzel tömegesen még nem találkoztam.

    3. nagyon jó lenne, ha szakkönyvek, főleg kézikönyvek kereshetőek lennének. Mivel azonban rendes kézikönyvet még nem találtam digitálisan, az asztalomon ott vannak a kézikönyvek, és egy megkérdőjelezhető minőségű pdf kiadványból dolgozom.

    Összefoglalva, látom az előnyét én is, sok helyzetben, de valahogy amiket én látok, azok másoknak nem fontosak.

    VálaszTörlés
  28. Attila Csongor Kiss teljesen érvényes és általam is elfogadott dolgokat mondtok (egyet kivéve), csak ezek az én jelenlegi olvasási időmben és módomban teljesen irrelevánsak. Kitudtam közben mi a legutóbbi ebook reader itthon, egy (akkor, amikor vettük) csúcs Icaros, ami szerintem nem egy rossz darab.

    Az az egy kivétel az app maga. Mobilra több, mint egy tucatot néztem meg, és hármat használtam huzamosabban. Ilyen választási lehetőség egy ebook readeren nincs, a fölimádkozás esetét hagyjuk ki. Nem nagyok a különbségek, de mobilon van lehetőségem a nekem (akár csak nüanszokban is) legjobban tetszőt használni. Annál bosszantóbbat meg nehezen tudnék elképzelni, hogy éppen lenne lehetőségem olvasni, de pont nincs nálam a könyv.

    VálaszTörlés
  29. Botond Zalai-Ruzsics szakkönyveim alig vannak. Szoftver ügyben az internet a szakkönyv leginkább. Meg persze sok letölthető ekönyv is van azért. A régiek nincsenek meg ilyen formában persze, de azokkal nem is mennénk sokra.

    VálaszTörlés
  30. Horváth Gyula behatárolt funkcionalítású céleszközöknél nem ritka, hogy a kezelőfelület nem választás kérdése, hanem gyárilag determinált.

    VálaszTörlés
  31. Attila Csongor Kiss Ez kétségkívül így van :-)

    VálaszTörlés
  32. Horváth Gyula Szerintem Fortran programozáshoz még mindig jók a régi könyvek 🙂

    VálaszTörlés
  33. Botond Zalai-Ruzsics Fortranban csak egy programot írtam, Algolban is csak egy párat. Aztán jött a PC-korszak. Ma már nem igazán használjuk ezeket a nyelveket. Bár Cobolból állítólag még mindig nagyon jól meg lehet élni.

    VálaszTörlés
  34. Horváth Gyula A Fortran is megkerülhetetlen bizonyos területeken, édesapám mindmáig használja geofizikai adatfeldolgozáshoz. Körülötte már minden modern (most épp python), de a számításokat végző algoritmusokat továbbra is Fortranban írják.

    VálaszTörlés
  35. Botond Zalai-Ruzsics Érdekes, mert azt könnyű lenne áttenni akármibe. Gondolom én. Persze lehet, hogy egy nagy és komplex rendszert nem éri meg átírni, végülis az eredmény ugyanaz lenne, csak sok munka után. Feltéve, hogy sikerül hibamentesen megoldni.

    VálaszTörlés
  36. Horváth Gyula Nem komplex rendszer, a kiértékelés, megjelenítés, adatkezelés mind újabb és újabb nyelvekben írják meg körülötte, de a komplex, sokdimenziós számításokra marad a Fortran. Nem is régi a szoftver, nemrég írták újra párhuzamos számítási architektúrára.

    Van valami tulajdonsága a Fortrannak, ami miatt a legalkalmasabb, de igazából az én információm csak vacsora feletti beszélgetésekből származik, ha apu itthon lesz átmenetileg, megkérdezhetem 🙂

    VálaszTörlés
  37. Botond Zalai-Ruzsics szóval ennek is van oka. Inkább a már létezőt bővitik, ha kell, mint újraírják.

    Ami érdekes, hogy a fordítóprogramokra, interpreterekre még mindig nics igazán jó gépi, MI megoldás. Márpedig MI szempontból ez egy egyszerű feladat (kéne legyen), aminek a a hozadéka is nagy lenne, és amit a gép próbálkozásokkal, szimulációkkal hozzá tudna tenni, arra a programozók nem képesek. És valamiért mégsincs még ilyen nyelv. Szóval az MI nem olyan egyszerű dolog.

    VálaszTörlés