2012. július 28., szombat

Tudtok a Twitter Bootstrap-hoz (http://twitter.github.com/bootstrap/) hasonló olyan megoldásokat, amivel mélyebb...

Tudtok a Twitter Bootstrap-hoz (http://twitter.github.com/bootstrap/) hasonló olyan megoldásokat, amivel mélyebb HTML/CSS tudás nélkül lehet összerakni pofás weblapokat? (Nem tudom mi ezeknek a hivatalos neve.) Főleg a CSS része érdekel, mert ajax komponenseket, össze lehet szedni amúgy is könnyen. Tetszik a bootstrap, csak kíváncsi lennék, hogy milyen alternatívák vannak (ha vannak). Esetleg Balazs Nadasdi ? Tőled ismerem a bootstrap-et is.
http://twitter.github.com/bootstrap/

15 megjegyzés:

  1. CSS Framework-nek szoktak nevezni regen, mar nem nevezik azoknak vagy csak ritkabban de ezen a vonalon elindulhatsz.

    http://speckyboy.com/2011/11/17/15-responsive-css-frameworks-worth-considering/

    bar a legtobbje inkabb csak layoutolasra valo.

    VálaszTörlés
  2. Nézegettem őket, de úgy látom,mind csak ilyen grid system. Ilyen átfogóbb megoldások nincsenek, ahol vannak eszközök a táblázatok formázására, toolbar, stb. Egyedül a bootstrap van csak, ami ilyen mindent átfogó megoldás?

    VálaszTörlés
  3. Vannak masok is csak nem ilyen kifinomultak

    VálaszTörlés
  4. Próbáltad őket mobilon? Az mondjuk annyira nem tiszta, hogy mi alapján kezdi el stack-elni a controll-okat, meg hogy kell jól elkészíteni úgy az oldalt, hogy mobilon is jól jelenjen meg. Eleve az sem egyértelmű, hogy érdemes-e egy oldalban gondolkodni, vagy inkább két oldalt érdemes készíteni, egyet desktopra, egyet mobilra. A külön oldal mellett szól, hogy jobban optimalizálható, meg kímélhető a sávszélesség azzal, hogy csak azt küldöd le, ami kell. Meg eleve mobilon azért sokszor teljesen más felépítésben érdemes gondolkodni. Tapasztalat ilyennel?

    VálaszTörlés
  5. Néztem a zurb-ot, de a félnapos ismeret anyagom alapján a bootstrap jobb. Ráadásul egyre jobban tetszik, ahogy kezdem megérteni a logikáját. :)

    VálaszTörlés
  6. Egy olda - konnyebben modosithato az oldal
    Tobb oldal - SEO szempontbol elonyosebb

    En tobbnyire ha lehet egy oldalt cisnalok. Bootstrap responsive nagyon jol hasznalhato szerintem.

    Require.js-el oldom meg hogy csak az toltodjon be aminek be kell toltodnie. igy peldaul ami nem az oldal fo eleme (tehat jobboldal, baloldal) azt kompletten berantom xhr-en keresztul.

    vannak ilyen szep dolgaim:


    js oldalon meg amikor kesz a DOM akkor keresek minden .widget-et es a data-target-et betoltetem oda + ha van data-parameters= akkor azokkal meg plusz dolgokat csinalok elotte/utana/kozben.

    igy pl mobilra ha nem kell egy widget akkor nem rakom be, illetve van egy olyan parameter, hogy data-parameters='{min-width: 800}' vagy eppen a data-parameters='{min-width: 500, test-platform: true}'

    tehat ha nincs 800 az oldal szelessege akkor nem toltom be.
    a masodik meg minimum 500 szelesnek kell lennie az oldalnak es adja at parameterben a platformot (desktop, mobile, tablet, unknown)

    az meg hogy mi hol helyeszkedik el... ha nem table-vel rakod ossze es ertelmesen strukturalsz akkor eleg jol osszerakhato, hogy ne kelljen 2 template.

    Amit lehet sprite-okra rakok, viszont a spriteokbol is van alt 3 meret. attol fuggoen hogy mivel nezi. 2 ugyan olyan meretu de az egyik jobban tomoritett a harmadik pedig nagyobb, ha nagy nagyobbra kellene venni, mert a kicsi nem latszodna (talalj meg egy 10x10px-el gombot egy 1920-as felbontason ^^.)

    VálaszTörlés
  7. Nekem kicsit fura a tartalmi elemek js-el behúzása, nekem az olyan szerver oldali dolog, de érdekes megoldás,meg jópofa. Meg valóban, szerver oldalon nem mindig egyszerű eldönteni, hogy mi kell. User agentet kéne elemezni, stb. Hmm, igazából tök jó megoldás ... :)

    VálaszTörlés
  8. amiert ez nekem kellett anno:
    Egy oldal amin az elemek (boxok, widget-ek) frissulnek automatikusan, de nagy esely van hogy a server nem ad vissza valaszt idoben (hja admin oldal) es ha elhasal az egyik blockban akkor a tobbi meg betoltodjon.

    erre csinaltam ezt. Aztan kesobb rajottem, hogy sokkal egyszerubb megkerdezni a klienst hogy "figyeljcsak, neked mekkora is a szelesseged?", "figyeljcsak, te mar betoltottel egy userlistat egyszer vagy sem?" vagy eppen "szedd mar le ezt a tartalmat a hatterben es akkor en meg tudom allapitani hogy mekkora a savszeled aztan szoljal mar vissza nekem ide XXXX, koszi"

    es ez a felismeres osszejott azzal, hogy ha pl a user egy temeket keres akkor a termek erdekli az hogy 1 masodperccel kesobb toltotdik be az ajanlott termekek listaja vagy epp a tartozekok listaja azt mar magasrol lesz*...

    VálaszTörlés
  9. ez cache-elni is jobban lehet így, hogy a dinamikus oldalak js-el jönnek, mert nem kell az oldalsáv változása miatt újragenerálni a cache-t, minden szempontból jó

    VálaszTörlés
  10. bootstrap-el kapcsolatban még az nem tiszta, hogy csinálsz egy layoutot, ahol van egy oldalsáv és egy középső tartalom rész, és azt szeretnéd, hogy mobilon csak a középső rész látszódjon

    oszlopból ugye minden esetben 12 van, csak mobilon kisebb a szélesség, desktopon ugye úgy csinálod meg, hogy van egy row div, abban egy span4 (oldalsáv) és egy span8 (tartalom)

    ha azt akarom, hogy az oldalsáv eltűnjön, akkor phoneHidden-re állítom, de hogy magyarázom el, hogy ilyen esetben teljes képernyősre (12 oszlop) húzza a tartalmat?

    VálaszTörlés
  11. ha be van toltve a responsive is akkor egzmas ala tori a tartalmat igy fole/ala kerulne viszont hidden.
    nekem legalabbis szokta...

    este csinalok valami sample-t lehet es utana ha ams kerdezi jobban el tudom magyarazni ^^.

    VálaszTörlés
  12. köszi, én is úgy tervezem, hogy ha sikerül annyira beleásni magam, írok róla egy rövid blog bejegyzést, mondjuk ehhez még rá kell venni magam :) (GitHub-ról is már régóta akarok írni)

    VálaszTörlés
  13. Hja... akkor majd co-operalhatunk mert en meg a git-rol.. mert magyarul siralom amik vannak... egy csomo magyar git-es asse tudja mire jo a rebase... meg hogy mi az a stash, meg milyen programok erhetoek el ha nem jo a cli git tool

    VálaszTörlés
  14. Mondjuk én sem vagyok nagy git használó, viszont a GitHub mint project hosting szolgáltatás szerintem jelenleg az abszolút no. 1. Filozófiáját, használhatóságát, mindent tekintve. Csak egy ilyen kis kedvcsináló ismertetőt tervezek hozzá (hónapok óta :)). De ha írsz Git-ról, biztos belinkellek ... ;-)

    VálaszTörlés
  15. Asszem rájöttem a mobilos dolog megoldására. Bizonyos felbontás alatt minden elemet egymás alá dobál, tök mindegy, hogy milyen spanXX-et állítasz be rá. Így az oldalsáv és a tartalom egymás alatt lesz, és ha eltünteted az oldalsávot, csak a tartalom marad. Viszont ebből következik egy szívás, hogy mobilon nem lehet több oszlopos layout-ot csinálni (legalábbis nem jöttem rá, hogyan), ami néha gond.

    VálaszTörlés