2013. január 16., szerda

A címe alapján ugyanannak a hülyeségnek látszik, mint a többi, de amúgy tartalomra reálisabb.

A címe alapján ugyanannak a hülyeségnek látszik, mint a többi, de amúgy tartalomra reálisabb. Az éttermes példa még jó is lehetne, ha jellemző lenne, hogy Facebook-on lájkolják az emberek az éttermeket, de nem tűnik jellemzőnek (legalábbis az én ismerőseim körében). Sőt, inkább arra láttam példát, hogy a Google hely értékelőjét használta valaki, és arról jött post G+-on.

Ami még az eszembe jutott, hogy esetleg beindulhat egy ilyen érdeklődési kör alapján való kapcsolatháló fejlődése, ami kialakíthat egy olyan hálót, mint itt G+-on. Ha fejlődne egy ilyen háló, ott már lehetne használni a like-okat a relevancia javítására. Tehát ha sikerülne kvázi a G+-t másolnia, akkor (logikusan) tudnák ugyanúgy segíteni a like-ok a keresést bing-ben, ahogyan a G+ +1-ei a Google-ben.

A kérdés, hogy lesz-e ilyen folyamat, vagy beragad a Facebook ebbe a családi meg haver hálózat skatulyában, amiből viszont szerintem viszonylag kevés értékes információ szűrhető le a keresést illetően.

Alapvetően mivel a G+ és a Facbook ugyanazt a piacot célozzák meg, és természetes módon átveszik egymástól a jó dolgokat valamilyen formában, ezért hosszú távon úgyis az lesz, hogy lesz két szolgáltatás, ami ugyanazt tudja, csak más formában. Amúgy még fejlesztők is ugyanazok, mivel folyamatosan járkálnak az emberek a Facebook és a Google közt. A mostani Facebook kereső egyik fő fejlesztője az a Lars Rasmussen, aki annak idején a Google Wave fejlesztését vezette, majd miután a Google dobta a projektet, átigazolt a Facebookhoz. A szolgáltatások is kezdenek egységesek lenni. Mindkét oldalon van közösségi hálózat, kereső (FB-nél ugye Bing), e-mail szolgáltatás, minden. Ennek ellenére nem hiszem, hogy nagy fluktuáció lenne, mert a Facebook-Bing párosnak bemászni a kereső piacra pont olyan nehéz, mint a G+-nak a közösségi háló piacra, ha nem nehezebb. Amíg az emberek elégedettek egy szolgáltatással, addig nem fognak váltani, és a Google keresőjével általában elégedettek.

http://itcafe.hu/hir/facebook_graph_search_beta.html
http://itcafe.hu/hir/facebook_graph_search_beta.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése