2013. január 19., szombat

Ezek szép dolgok, kulturális örökség, meg minden, de lassan rá kellene ébredni, hogy ebben a globális világban csak...

Ezek szép dolgok, kulturális örökség, meg minden, de lassan rá kellene ébredni, hogy ebben a globális világban csak gátat jelent az információ áramlásának a nyelvi sokszínűségért való küzdelem. E helyett azon kellene erőlködni, hogy a világon mindenki folyékonyan beszéljen angolul, legyen olyan alap dolog ez, mint mondjuk a matematika. Ha ez megvalósulna, úgy hirtelen nagyon sok gondunk megoldódna ...  

http://hvg.hu/tudomany/20130119_magyar_nyelv_a_digitalis_vilagban
http://hvg.hu/tudomany/20130119_magyar_nyelv_a_digitalis_vilagban

3 megjegyzés:

  1. Szerintem is óvodától kellene kezdeni, csak hát az a baj, hogy még gimiben is olyan alávaló szinten folyik néhány helyen az angol oktatás, hogy nevetséges. Nem akarom megbántani a tanárokat, de sokuk szerintem egy buszjegyet nem tudna venni Londonban és így persze a tanítványai sem érnek semmit az elpocsékolt tanórákkal.
    Az is elég káros, hogy minden filmet leszinkronizálnak Magyarországon, így még csak hallomásból sem jut el sok emberhez az idegen nyelv, pedig a feliratos filmek egy kezdő-középhaladó tanulónak rengeteget segítenének - nem beszélve arról, hogy mennyivel nagyobb élmény egy filmet eredeti szinkronnal megnézni. 

    A másik, amin sokszor elgondolkodom a magyar weboldalakat olvasgatva, hogy aki nem tud angolul, annak milyen szűk tér az internet is, hiszen le van korlátozva a magyar tartalmakra, amik meg minőségben, aktualitásban, meg úgy nagyjából mindenben le vannak maradva az angol nyelvű oldalakhoz képest - bár a copy-paste magyarra fordító pcfórum jellegű oldalak nagy segítséget jelenthetnek nekik [/sarcasm].

    A magyar nyelvet meg szerintem nyugodt szívvel engedhetjük kiszorulni a "digitális világból", legalábbis azokról a területekről, ahol úgysem képes helytállni, pl: kínszenvedés magyar nyelven programozással kapcsolatban bármit írni, mondani, vagy olvasni, mert egyszerűen nincsenek meg a megfelelő kifejezések hozzá. Persze erőlködni lehet vele, de minek?

    Szóval tanuljon mindenki angolul, ha teljes életet akar élni a neten :)

    #mytwocents

    VálaszTörlés
  2. Igazatok van. Most mindenképp, feltehetőleg pár év múlva is. De a fordítás is nagyon itt van a kapuban, végül is elég egyszerű feladat az MI felé lépkedve.

    VálaszTörlés