2013. január 27., vasárnap

Napi szösszenet ...

Napi szösszenet ...

Tegnap este néztük a Szkafander és pillangót (http://www.port.hu/szkafander_es_pillango_le_scaphandre_et_le_papillon/pls/w/films.film_page?i_film_id=90470). Egy francia film, ami egy nyaktól lefelé lebénult emberről szól, aki igazából a fejét sem tudja mozgatni, nem tud beszélni, annyira képes, hogy az egyik szemével pislog, és így kommunikál. A filmben kitalálnak egy módszert, amivel kommunikálhat a külvilággal. Készítenek egy listát a francia ABC betűiről gyakoriság szerinti sorrendben, és sorolják neki a betűket sorban. A megfelelő betűhöz érve pislant egyet, így szép lassan ki lehet betűzni a szavakat.

Jó informatikus módjára azon kezdtem el gondolkodni, hogy mindezt hogyan lehetne valami egyszerű módon automatizálni. Igazából azt találtam ki, hogy elég lenne egy előlapi kamerás mobil, és egy sima mobil app. A kijelzőn felvillannának a betűk, és a kamera figyelne. Ha érzékeli a pislogást, feljegyezné a betűt. Talán kicsit okosítani is lehetne rajta, hogy figyelje a szemmozgást is, és akkor még gyorsabban lehetne így gépelni. Itt igazából az "ötlet" az, hogy méregdrága céleszközök helyett egyszerű, mindenki számára elérhető eszközökből (mobiltelefon + mobil app) lehetne ilyen rendszereket építeni.

#blog  
http://www.port.hu/szkafander_es_pillango_le_scaphandre_et_le_papillon/pls/w/films.film_page?i_film_id=90470

4 megjegyzés:

  1. Ez az az eset, amikor egy szókitaláló és előre megjósló program nagyon sokat segít. A legtöbb mobilnál már használjuk is, mert ez a betűnkénti gépelés nagyon primitív és lassú megoldás.

    VálaszTörlés
  2. Persze, az a másik, ami sokat dobna a dolgon. Sok okosítást ki lehetne még találni, itt igazából az szerintem az "ötlet", hogy ott van mindenkinek a kezében egy kamerás komplett PC, és ezzel baromi jó dolgokat lehetne csinálni, ami nagyon megkönnyíthetné emberek életét.

    Ami most még hirtelen eszembe jutott, hogy az elmozdulás szenzorokat és a kamerát használva lehetne 1 kamerás sztereó látást csinálni, ami a több pozícióból vett kép alapján meghatározza az adott irányban vett tárgyak távolságát. Ezt pedig hanggá lehetne alakítani, így lehetne vakoknak virtuális fehér botot csinálni. De talán még jelbeszéd beszéd átalakítót is lehetne írni, meg hasonló dolgokat.

    VálaszTörlés
  3. A betűk felvillantása helyett, lehetne egy régi távíró "kijelzőjét" használni, és akkor csak a kapcsolókon kellene végig lépkedni (asszem kb 8 db volt rajta) ezzel lehetne gyorsítani a "beszédét".

    Meg is van, erre gondoltam: http://www.sciencemuseum.org.uk/images/I004/10213638.aspx

    VálaszTörlés
  4. Ja, ez végül is bináris kód. Meg ha tudja mozgatni a szemgolyóját, azzal már lehet csinálni egy virtuális billentyűzetet, amin egy kurzort pozicionálgat,

    Mondjuk a legjobb talán egy InteraXon Muse (http://interaxon.ca/muse/) vagy egy Emotiv (http://www.emotiv.com/) lenne. Ezek ilyen pár száz dolláros EEG készletek SDK-val. Ezzel elvileg tudsz gondolatokkal vezérelni egy kurzort. Az előnye az lenne, hogy nem fárad tőle a szem, és nem is korlátoz fizikailag. Tehát el tudom képzelni, hogy idővel annyira tudnád erre kondicionálni az agyad, hogy olyan sebességgel gépelj vele, mint ha kézzel tennéd. Sőt, beszédszintetizátorral egybekötve talán szinte folyamatos beszédet is lehetne produkálni. Talán ez lenne a csúcs az elérhető technológiák szempontjából.

    VálaszTörlés