2013. június 8., szombat

Értelmetlen paranoia 2.

Értelmetlen paranoia 2.

Tegyük fel, hogy a Google bevezetné a fizetős keresést. Garantáltan nem gyűjtenek adatokat a userekről a reklámokhoz, nem tárolnak semmit a request-ekből, de cserébe évi 5000 Ft-ot kell fizetni, mert ugye valamiből fenn kell tartani a szolgáltatást. Szerintem egy év múlva kivezetnék a szolgáltatást a gyér érdeklődés miatt. Annyira azért nem izgat szerintem ez senkit, hogy akár csak 5000 Ft-ot fizessen érte.

De ugyanez igaz a GMail-re is, pedig ott sokkal érzékenyebb adatok jönnek mennek. Akár nálunk (Blue2Future), akár más webhosting szolgáltatónál kap az ember tárhelyet évi 5000-ért amihez létrehozhat e-mail címeket. Én garantálom mindenkinek, hogy nincsenek PRISM-es backdoor-ok a szerverünkön, és nem fogja senkinek a leveleit olvasni az USA. Ennek ellenére nem hiszem, hogy ezzel sok GMail usert el tudnék csábítani. Köztük olyanokat, akik nagy élharcosai a személyiségi jogoknak. Egyébként lehet akármilyen biztonságos az e-mail fiók, ha oda a levelek teljesen nyílt SMTP protokollon keresztül jutnak el. Az elküldött levél átmegy az internet szolgáltatón, és még jópár routeren, ahol bárki belenézhet. Ha már mindenképp ellenség kell, inkább féljen az ember az internet szolgáltatójától ...

1 megjegyzés:

  1. Fizetős keresés - passz.

    A Gmailtől engem itthoni szolgáltató biztos nem tudna elcsábítani. Sokszor elmondtam már, szerintem, a nagy adatmennyiség, a távolság és a más adatokkal, például irl ismeretséggel való összekapcsolhatatlanság véd. Minél kevésbé állnak fent ezek, annál nagyobb a veszély a visszaélésre. Márpedig egy kis itthoni szolgáltatónál  ezek a védelmek sokkal kevésbé állnak fent, mint a Gmail esetében.

    Az már csak hab a tortán, hogy az adatkezelési szabályzatuk és adatkezelés biztonsága is sokkal kevésbé van itthon komolyan véve. Példa, amikor az egyik szolgáltatóhoz vittük az oldalainkat szépen ki lehetett deríteni, hogy milyen mentések készülnek, hogyan vannak biztosítva adatvesztés ellen, de semmit nem lehetett megtudni arról, hogyan semmisítik meg az adatokat miután azok már nem kellenek (értsd régi mentések). Konkrét rákérdezésre se derült ki csak annyi, hogy hát úgyis felülírják a következő adaggal. Magyarán semmilyen szabályzásuk erre nézve nem volt, és feltehetőleg most sincs.

    #pkks #web

    VálaszTörlés