2013. szeptember 14., szombat

Azért most úgy elnéznék 2045-be, hogy ebből mi valósul meg.

Azért most úgy elnéznék 2045-be, hogy ebből mi valósul meg.

http://nol.hu/tud-tech/20130618-mar_csak_tizezret_kell_aludni
http://nol.hu/tud-tech/20130618-mar_csak_tizezret_kell_aludni

3 megjegyzés:

  1. Szerintem a Robocop-os agyat cipel a robottest max amit el tudnak érni. Kérdés persze hogy ezzel mennyire lehetne már tovább élni. Viszont ha valakinek átdobjak az emlékeit egy másik valamibe, legyen az szintetikus vagy mesterséges, az eredeti még ugyanúgy meghal. Ezzel igazából nem teremtünk halhatatlanságot úgy ahogyan azt sokan szeretnék, "csak" klónozunk.

    VálaszTörlés
  2. Erre mondok neked 4 elgondolkodtatót.

    Az egyik, hogy ha teleportálnak, akkor meghalsz?

    A tested sejtjeinek anyaga az anyagcsere révén bizonyos idővel teljesen kicserélődik. Ilyenkor meghalsz?

    Tegyük fel, hogy feltalálják a mesterséges neuronokat, amivel helyettesíthető egy agysejt. Elkezded valakinek ilyenre cserélni az agysejtjeit. Ő mikor halt meg? Mikor még az agyának csak 10%-a mesterséges, akkor csak egy kiterjesztett ember, nem mondanánk rá, hogy halott. De azt mondanád 20-30-80% után?

    És végül, honnan tudod, hogy te ugyanaz vagy, aki tegnap? Honnan tudod, hogy este nem másoltak le, vagy csak teleportáltak valahová oda meg vissza?

    Ez egy nehéz kérdés, hogy meddig önazonos valaki. A tudatod gépre telepítését felfoghatod úgy, mint egy teleportációt egy másik formába, vagy tekintheted úgy, hogy nagyon gyorsan cserélik le az agysejtjeidet tranzisztorokra.

    VálaszTörlés
  3. Ez a teleportálás dolog jó kérdés, nagy baj viszont vele, hogy jelenleg semmit se tudunk teleportálni, nem hogy egy agyat. Így erről csak filozófiai síkon lehet okoskodni.

    Kérdéseim nekem is vannak:

    1. A teljes tudat a testi érzékelés és ingerek nélkül ugyanaz lenne?
    2. Az agy öregedése, változása nem része a tudatnak?
    3. Az evolúció működik az emberi agyra? Ha igen, akkor az ilyen robotokba áttöltött tudattal megáll az evolúció?

    És végül, mért ilyen fantáziátlan ez az egész? Mért egy emberbábúba töltik át a tudatot? Mért nem valami szebb, jobb, hasznosabb alakba? Vagy akár valami folyadékba? Kér egy koktélt a tegnap éjjeli álmomból?

    #pkks #tudomány #jövő

    VálaszTörlés