2014. január 31., péntek

Nézegettem kicsit napelem rendszereket.

Nézegettem kicsit napelem rendszereket. Egy 5 KW-os rendszerrel elvileg kiváltható egy családi ház teljes fűtés és áram rezsije, amit együtt olyan 50 000 Ft-ra lehet számolni. A rendszer kiépítése kb. 3 000 000 Ft. Ha lakásfelújításra 20 évre felveszel 3 000 000 kölcsönt, akkor kb. havi 20 000 Ft körül fizetsz. Tehát minden befektetés nélkül havi 30 000-et spórolhatsz. A napelemre van 20 év garancia, de elvileg elműködik akár 50 évig is. Próbáltam keresni, de nem igazán látom, hol lehet benne buktató. Így viszont azt nem értem, hogy miért nincs napelem minden ház tetején ... 

#blog

7 megjegyzés:

  1. Mert mindenkinek van hitele és senki nem tud még egyet fizetni? :D

    VálaszTörlés
  2. Nem ilyen egyszerű ez.
    Ahogy Czira Attila  is mondja, rengeteg embernek van hitele és másikat vagy nem akar felvenni, vagy nem is kap másikat... és igen, ott van mellette a minden lakással együtt járó, ez megy tönkre, az megy tönkre (nálunk pont karácsony előtt a cirkó, nyáron teljes kábelcsere a falakban) és azokat is fizetni kell.
    Szóval a napelem ezeket is beleszámolva, húha drága :)

    VálaszTörlés
  3. Nem mellesleg az 50000-s fűtés és áram számla kissé alulméretezett, szerintem.

    VálaszTörlés
  4. Nádi András Nekünk kb. annyi most 85 nm-es lakásra. De igazából ameddig van tető felületed, addig kb. lineárisan változik. Tehát ha 1,5x ekkora a számlád, akkor 1,5x ekkora rendszer kell, ami kb. 1,5x ennyibe kerül, viszont így 1,5x ennyit is spórolsz vele.

    Czira Attila Varsányi István  Azt megértem, ha valakinek van már hitele, és nem kap másikat. Erre mondjuk jó megoldás lenne, ha a rendszert elfogadnák fedezetnek. A panelekre elvileg 20 év gari van, tehát a hitel végéig garanciálisak, így a banknak nem olyan nagy kockázat. Viszont ha valaki kaphat hitelt, akkor elméletileg teljesen hülyeség nem felvenni, mivel a havi törlesztő részlet kevesebb, mint amit eddig energiára fizetett. Tehát kvázi nem kerül pénzbe a dolog, csak nyerni lehet rajta. Annyi, hogy annak a pénznek egy részét, amit eddig az elektromos meg gázszolgáltatónak utalt az ember, most a banknak utal. Szóval egyszerűen irracionális döntésnek tűnik e helyett fizetni az energiáért. :)

    VálaszTörlés
  5. Laszlo Fazekas Oké, elvben igazad van. Kérdés, ebben az összegben benne van az összes költség? /papírmunka, engedélyek, helyreállítási költségek, stb.../

    VálaszTörlés
  6. Nádi András Elvileg igen ... De ha rászámolsz egy havi 10 000 Ft-ot, ami a 20 évre 2 400 000. Akkor is 20 000-et spórolsz havonta. És abba azért belefér mindenféle javítás, meg papírmunka, meg minden. A legdrágább tétel a napelem panelek, amik viszont garanciálisak 20 évre.

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas jó, de helyre állítani nem öt-tíz alatt akar az ember:-) Azért körbenézek.

    VálaszTörlés