2014. február 1., szombat

Annak, aki még nem unja a napenergiás postokat. Mindenki mástól bocs ... :)

Annak, aki még nem unja a napenergiás postokat. Mindenki mástól bocs ... :)

http://lf.estontorise.hu/archives/452
http://lf.estontorise.hu/archives/452

6 megjegyzés:

  1. A megtérüléssel csínján kell tervezni, mert most pl tél van. Nincs akkora hozama az elemeknek, hogy az inverter megfelelöen termeljen. Most Csütörtökön olvastam le egy SMA inverter kijelzőjét. A napi termelése nem lépte át a fél KW-ot. Másrészt éjszaka jelenleg rá vagy kötelezve az energia vásárlásra. Ha szivattyús tározó csinálja, ha szél, ha atom.
    Hiába amúgy az ingyen energia. Ha nem lesz olyan vezérlőrendszer mint amit elvben Jan1 óta a németek megkövetelnek (távolról szabályozható az inverterek teljesítménye) akkor bizony továbbra is komplett erőműveket kell "rángatni" a napsütés függvényében. És az drága. Szélerőművekkel kapcsolatban mondták, hogy a széltermelés 80-90%-nak megfelelő eröművet kell tartalékon járatni, mert ha kell akkor hamar rá kell tudniuk segíteni, illetve a hálózaton keletkező plusz energiát (ha nem eladható) ezek fogyasztják el motor üzemben.

    Remélem nem lett nagyon katyvaszos, mert mobilról írtam... :)

    VálaszTörlés
  2. Elvileg ez a 3 milliós rendszer úgy van méretezve, hogy visszatápláljon annyit, amennyit télen meg éjszaka elfogyasztasz. A másik kettő részét nem értem. A távolról szabályozható inverterre miért van szükség? Illetve szélturbinát lehet motorként működtetni csak hogy fogyasszon?

    VálaszTörlés
  3. Az alapkoncepció, hogy a termelt energiát el kell használni, vagy el kell adni külföldre. Ha ez nem lehetséges akkor kénytelenek vagyunk a gáz, vagy szilárdtüzelésű erőműveket motorüzemben használni. Ha nincs elég alternatív energiatermelés (nem süt a nap, nincs elég szél, stb) akkor ugyanezek az erőművek segítenek rá a hálózatra.
    A szabályozás azért kell, mert a fenti levezetésben említett motor üzemet csak addig a szintig tudod fenntartani amíg van elég erőműved. Ha viszont az alternatív energiatermelés ilyen ütemben erősödik, akkor eljön az a pillanat amikor a hálózatban keletkező felesleges energiát már nem tudod elhasználni mert nincs annyi erőműved ami ehhez a tartaléküzemhez kell. Ekkor jön az, hogy vissza kell szabályozni a termelést. Ezen belül az invertereket is. Tudomásom szerint a németországi példában akkor is 100%-ot fizetnek az inverter által termelt energiáért, ha a távszabályzás csak pl 20%-ot kér a hálózatra.
    De felmerülnek (bennem) más kérdések is a szabályzással kapcsolatban. Ha adott egy fogyasztóm ami óránként 5 percet megy, az inverter fedezi a teljesítményét, a maradék 55 percben ezt az energiát értékesítem. Ha visszaszabályozzák az invertert, akkor az 55 percre ugyanúgy megkapom a szolgáltatási díjamat, de ha indul a gépem, akkor az már a hálózatból is fogyaszt. Tehát nekem az már költségként jelentkezhet.

    VálaszTörlés
  4. Kéne egy rakat víztorony energiatárolónak. Akár minden szélturbina tetejére lehetne tenni egy víztartályt is, így oda is lehetne energiát tárolni. Erre kéne amúgy valami jó kimutatás, hogy milyen magas hány literes toronyba mennyi áramot lehet tárolni. Minden padlásra kellene víztartály, és akkor helyben meg lehetne oldani a tárolást. De olvastam már nanotechnológiával készült akkumulátorokról is, amiknek a kapacitása sokszorosa a jelenlegi akkumulátorokénak. Alapvetően úgy tűnik, hogy nem is az energia termelés a probléma, energiából van sok, inkább a tárolás. De azért az sem tűnik megoldhatatlannak.

    VálaszTörlés
  5. Persze, mivel a váltakozó feszültség nem tárolható a tudomány jelen álláspontja szerint. Maximum (valamennyi veszteséggel) át lehet alakítani a villamos energiát más energiahordozóvá. Mint az általad is említett tározós erőmű. De a fürdőkádat minden ház tetejére szerintem kevés ehhez. Mind a felhasználható magasság, vízmennyiség, (jelentős tehetetlenséggel, és tömegárammal kell rendelkezni, hogy a kívánt mennyiségű elektromos energiát ki lehessen terhelni a generátorokon) mind kinyerhető teljesítmény szempontjából. Sok esetben a karbantartások miatt szerintem ez egy soha meg nem térülő befektetés ilyen kis méretben.

    VálaszTörlés
  6. Biztos ki lehetne erre találni valamit. Ha más nem, akkor meg kell várni ezeket a nanotechnológiás szuperakkukat, és az mehet a padlásra. Illetve városonként lehetne telepíteni pár víztornyot tárolásra. 1-2 ilyen igazi nagy víztorony talán már elég lenne, hogy tárolja a szükséges energiát a városnak. De ehhez számok kellenének, hogy érdemben lehessen róla beszélni.

    VálaszTörlés