2014. február 2., vasárnap

http://ipon.hu/elemzesek/evolucio_reszeg_vagy/2012/

http://ipon.hu/elemzesek/evolucio_reszeg_vagy/2012/

Az amőbák meglehetősen egyszerű életformák, így nem csoda, hogy a kutatókat meglepte, amikor kiderült, 200-szor akkora genommal rendelkeznek, mint Albert Einstein.

5 megjegyzés:

  1. Ez is egy jó megállapítás: "Az a tény, hogy mennyire meglepőnek tűnik számunkra mindez, nagyon sokat elárul az emberi elme működéséről, vagyis arról, hogyan rendszerezzük a világról alkotott tudásunkat. Sokkal kényelmesebb számunkra olyan folyamatokat elképzelni, amelyek esetében egyértelmű előrehaladási irány állapítható meg, és nincsenek hirtelen hátraarcok vagy hosszas megállók. Sean Carroll fizikus szavaival élve „rettenetesen idősoviniszták” vagyunk: szeretjük azt hinni, hogy a múltból a jövőbe vezető út nyílegyenes és kitérők nélküli, és minden folyamatot ennek szellemében igyekszünk értelmezni. Az állatok korai fejlődéséről alkotott elképzelésekben valószínűleg mindennek ellenére sok igazság van, de tudatosítani kell magunkban, hogy az evolúciós folyamatok nem feltétlenül zajlanak úgy, ahogy agyunk számára a leginkább logikusnak tűnik, és igyekezni kell, hogy ennek megfelelően próbáljuk értelmezni az eljövendő kutatási eredményeket."

    VálaszTörlés
  2. Laikuskent az első megállapításra én azt gondolnám, hogy azért van így, mert ott kevésbé hatékony a genom, vagy sok felesleges információ van benne, a második megállapítás viszont baromi jó és elgondolkodtató

    VálaszTörlés
  3. Redundáns a lelkem, van neki egy rakat backupja. :D

    VálaszTörlés
  4. Asszonypajtással beszélgetés:

    - De egyébként tényleg olyanokra is képes, amire az ember nem. Beleteszed sóba és még utána is feléled.
    - Csodálod? Ott pislog benne 200 kis Einstein, hát csak ki tudják találni, hogy hogy éljék túl!

    VálaszTörlés