2014. március 9., vasárnap

Natív vs. web appok mobilon

Natív vs. web appok mobilon

Nemrég olvastam, hogy a mobil Chromiumba jön a WebRTC support, de kísérleti jelleggel már van WebGL támogatás is, csak be kell kapcsolni. KitKat felett pedig már ez a Chromium alapú engine az alapértelmezett. Az látszik tehát, hogy a mobilos böngészők tudása pillanatok alatt be fogja érni a desktop változatot, és valószínűleg nem csak Androidon, hanem minden más platformon. A hardver ugyancsak roham léptekkel fejlődik. Már most is van szerintem olyan mobil eszköz, ami simán ráverne a notebookomra mondjuk grafikai teljesítményben, de akár számítási teljesítményben is. Jelenleg még azért sok a gyengébb hardver, a régebbi rendszerek, de pár éven belül szerintem teljesen el fog tűnni a különbség a mobil és a desktop web élmény között. Akkor pedig teljesen újra kell gondolni a web app vs. natív app kérdést. Jelenleg mindenki natív alkalmazást fejlesztet, mert egy mobil weboldalnak korlátozottak a lehetőségei. A jövőben viszont szerintem hanyatlani fog ez a tendencia, és ahogyan a desktop esetén, úgy a mobiloknál is feleslegessé válik a legtöbb esetben, hogy natív alkalmazásokat fejlesszenek.  

#blog

4 megjegyzés:

  1. Sose fog hanzatlani. Egy natív apphoz nem kell szervert üzemeltetned, ha nincs szükséged rá, míg webes alkalmazáshoz igen. Valahonnan legalább ki kell szolgálnod a kliens és annak közelezően online kell lennie (ami ugye megint nem mindig adott és ez nem fog változni akárhányszáz év telik el). Fogsz egy egyszerű todo appot. Megírod, nem sok, kirakod az appstore-okba és esetleg sync-nek adsz egy iCloud, GDrive vagy OneDrive-ot (vagy bármi mást). Nem kell, hogy legyen neked akár csak egy statikus html-t kiszolgáló weboldaladnak sem lennie, ami képeket, css-t és egyebeket szolgál ki. Ott van fut kész. Nincs úgymond downtime, költözési probléma.

    Lehet bármennyire natívbarát nem kötelezheted a felhasználót egy böngészőre, akkor meg már ott vagy hogy megint fregmentálódik az egész.

    VálaszTörlés
  2. Én itt a webapp-ba beleértettem azt is, ami offline fut, és store-ból tudod telepíteni. Tehát szerintem a HTML/CSS/JS technológia ütheti ki a Java/ObjC/C# appokat egyre inkább, mivel mindenre alkalmas lesz, amire ezek a natív app-ok, és ráadásul platform független.

    VálaszTörlés
  3. A chromeban már most is futnak offline alkalmazások, amihez nem kell web szerver Balazs Nadasdi.

    VálaszTörlés
  4. Tamás Nagy es eleg fos is a működésük és csak Chrome.

    Ha eljön valaha az idő, hogy változik a tendencia, akkor az leghamarabb 10-15 év múlva történne meg, azóta meg szerintem legalább 4x fordul a világ és a technológia. Mire elérné azt a szintet, hogy érdemben, megbízhatóan és üzletileg megbízhatóan lehetne használni, addigra biztosan lesz más helyette, ami még jobb... Én legalábbis így látom.

    Nem platform független. A web API böngészőnként és sok esetben még platformon is eltér. Ez így volt és így is marad. Amíg a javascript modern gyártó saját implementáció szüleménye és csak hasonlít az elvileges nyelvhez, ami az ECMAScript, addig biztosan így marad. Tehát biztosan így marad.

    VálaszTörlés