2014. június 4., szerda

A világ egyik megmagyarázhatatlan tulajdonsága, hogy a természeti állandók, fizikai törvények, stb.

A világ egyik megmagyarázhatatlan tulajdonsága, hogy a természeti állandók, fizikai törvények, stb. mint ha pöccre úgy lennének beállítva, hogy az az élet kialakulásához megfelelő legyen. Ha csak egy kis eltérés is lenne ezekben, mi nem lennénk itt. A lehetséges magyarázatok közt elsősorban a multiverzum elmélet tűnik fel, de jópár fejezet szól arról is, hogy talán csak egy szimulációban élünk (én természetesen emiatt kezdtem el olvasni :)). Úgy tűnik, hogy a szimulált valóság témakörének egész komoly támogató tábora van természettudósok és filozófusok közt. Szóval akinek szimpatikus a fenti téma, annak tudom ajánlani ezt a könyvet. 

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=152011
http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=152011

6 megjegyzés:

  1. Ezt a kockás példát hoztam fel a múltkor egy vallási vita kapcsán én is. Persze hiába :)
    Egyszerűen adott feltételek, adott létformák kialakulásához vezetnek. Legyen az multiverzum, vagy szimulált környezet. Amúgy az előbbi nekem hihetőbb, az utóbbi meg szimpatikusabb :)
    #rohadtmobilondenehézgépelni

    VálaszTörlés
  2. Igen, erről szól az antropikus elv. Itt inkább az a lényeg, hogy ezek a törvények és állandók levezethetőek valamiből, vagy csak egyszerűen ilyen a világ, és lehetne-e másmilyen. Az antropikus elv szerintem önmagában nem magyarázat, a multiverzum elmélettel együtt már az, de ezt jobban végig kellene gondolnom. :)

    VálaszTörlés
  3. Ez eléggé határtudomány, tényleg inkább filozófia, de azért van egy kis átfedése a fizikával is. Ebben a könyvben pl. fizikai szempontból is próbálják elemezgetni, hogy kialakulhattak-e további univerzumok, hogy mennyire állandóak az állandók, hogy mik ezek a paraméterek pontosan, stb. Az is a fizikusok feladata, hogy eldöntsék, ezek a dolgok levezethetőek-e valahogy egymásból. Tehát létezik-e olyan nagy egyesített elmélet, ami fixen megszabja ezeknek a paramétereknek az értékét, vagy ez örök kérdés marad. Az modern elméleti fizika már eléggé távol van a megfigyelt valóságtól, így elég elmosódott már a vonal a szilárd tények és a fikciózás között. Jelenleg a világ leírásának legjobb modellje a húrelmélet, ami szerint a világ több mint 10 dimenziós, amiből csak 3 érzékelhető, a többi elképzelhetetlenül kicsire össze van zsugorodva. Ezek össze-vissza vannak csavarodva, és az ebben a térben rezgő húrok a részecskék. Ez elegánsan leírja a világot, viszont szinte végtelen számú húrelmélet van, attól függően, hogy hogy gubancolódnak a dimenziók. Ilyen a mai fizika ... :)

    VálaszTörlés
  4. Egyszerű: azokat a világokat, ahol a természeti állandók, fizikai törvények, stb. nincsenek pöccre úgy beállítva, hogy az az élet kialakulásához megfelelő legyen, nos azokat a világokat senki nem vizsgálja :)

    VálaszTörlés
  5. De ettől még nem értelmetlen a kérdés, hogy ez az egész levezethető valami alapvetőbb elméletből, vagy ilyen a világ, és kész. Amúgy részben emiatt is érdekelt a könyv, hogy mivel tud egy elismert fizikus megtölteni egy ilyen könyvet. De meg lehet tölteni, mert nem értelmetlen a kérdésfeltevés. Maga az antropikus elv önmagában nem válasz. Vagyis inkább egy olyan, hogy CSAK MERT ILYEN. Ez is egy lehetőség, hogy nincs mélyebb válasz, de keresni nem értelmetlen.

    VálaszTörlés